De millorar l'eficincia energtica a ajudar a la gent gran que viu sola: aix s la Smart City d'Alcoi


  19-02-2021 | Alcoi   |  Visitas:115
Actualitat

Alcoi

Alcoi s un dels municipis espanyols pioners a abordar la seua transformaci en ciutat intelligent. Per aix, s freqent escoltar o llegir termes com Smart City, Street Lab o Big Data per a explicar aquest procs. Encara que aquests termes puguen resultar estranys, l'objectiu de totes aquestes accions i metodologies s molt ms senzill del que sembla i es resumeix en una premissa bsica: posar el coneixement i les noves tecnologies al servei del ciutad, amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida.

Tal com destaca l'alcalde d'Alcoi, Toni Francs, les iniciatives sn moltes i molt variades. Amb Smart City contribum a fer de l'administraci un organisme ms eficient i accessible per tamb a impulsar la sostenibilitat, a generar i retindre talent, inversions i poblaci. A ms, la ciutat intelligent atorga al ciutad un nou protagonisme, perqu habilita llits que reforcen la seua participaci i els ofereixen nous serveis.

Des de fa anys, Alcoi s'ha sumat activament a aquest projecte, que entronca amb la EDUSI-Alcoidem, l'estratgia de renovaci i consolidaci social, urbana i econmica promoguda pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Pbliques i cofinanada amb fons del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 de la Uni Europea.
Tots dos programes comparteixen la motivaci d'identificar els principals reptes del territori, prioritzant i dissenyant projectes que a ms d'atendre la problemtica de l'rea urbana (mobilitat, el transport, l'economia, la governana, l'edificaci sostenible, el medi ambient, la ciutadania, entre altres), tinguen un clar impacte beneficis a nivell social.

Qu s'ha fet fins al moment?
Entre les iniciatives ja desenvolupades, destaquen les dutes a terme per a complementar la reurbanitzaci del carrer Na Saurina dEntena. Per no sn noms les cmeres que controlen el trnsit i el lmit de velocitat per a detectar possibles embossos i previndre accidents. Tamb s'han installat punts Wifi i balises lluminoses indicadores de passos de vianants, s'han habilitat dos punts de crrega rpids i semirpids per a vehicles elctrics i s'han collocat sensors de detecci per al control de les zones de crrega i descrrega.

Grcies a un acord amb l'Agncia Valenciana de la Innovaci (AVI), el consistori alcoi va rebre a ms una subvenci de 93.000 destinats a convertir aquest carrer en una espcie de laboratori urb, en el qual s'utilitzen totes les dades recollides (trnsit, meteorologia, ndexs de qualitat de l'aire...) per a provar noves solucions tecnolgiques en un entorn real. En aquest projecte han collaborat el campus d'Alcoi de la Universitat Politcnica de Valncia i la Universitat d'Alacant i tant el laboratori com la seua infraestructura poden ser utilitzats per empreses, centres educatius i ciutadans.

Un altre dels mbits en els quals s'ha actuat s en el de la salut, especialment davant la situaci d'emergncia de salut publica a conseqncia de la Covid-19. Per a aix s'ha installat una xarxa de cmeres termogrfiques en diferents installacions municipals com ara l'entrada a l'Ajuntament d'Alcoi, l'IVAM CADA ALCOI, l'oficina de Turisme o el complex esportiu Eduardo Latorre, entre altres, que han perms detectar a travs del control de temperatura corporal possibles casos positius. Aquestes cmeres formen part d'un sistema de gesti integral, que inclou tamb control d'aforament, seguretat, lectura de matrcules o recompte de vianants i ciclistes.

Per a contribuir a la conversi del centre en una zona per a vianants, les cmeres installades permeten controlar les matrcules dels vehicles dels residents que tenen autoritzada l'entrada als seus prquings o als comerciants per a fer la crrega i descrrega. El ciutad pot tamb saber a temps real quantes places hi ha disponibles en els diferents aparcaments pblics habilitats en el centre histric.
Amb l'objectiu d'impulsar la sostenibilitat energtica, la ciutat compta amb diverses installacions solars fotovoltaiques de propietat municipal, situades en diferents edificis municipals i polgons industrials, tant per a autoconsum com per a la seua connexi a xarxa. Aix mateix, s'est treballant en la gesti de residus i en el mesurament de la qualitat ambiental de l'aire i s'ha implantat un sistema de telegesti i control del provement d'aigua potable, que indica aspectes com la salut dels aqfers i els rendiments de la xarxa.

El foment de la mobilitat en transport pblic s tamb Smart City i en aquest sentit, destaquen iniciatives com l'app Alcoi Bus, amb informaci sobre les rutes, lnies, prxims autobusos o fins i tot l'estalvi de CO₂ al qual contribum com a usuaris en cada viatge. Tamb es disposa de dades actualitzades sobre el temps d'espera en cada lnia en les pantalles installades al costat de les parades.
I s'ha impulsat la implantaci de l'administraci electrnica amb una web que s'adapta als diferents dispositius, des d'ordinadors d'escriptori a tauletes i mbils, per a la seua correcta visualitzaci. Dels 275 trmits que es poden realitzar a l'ajuntament, existeix la possibilitat de realitzar 264 a travs de la seu electrnica, a la qual es pot accedir i realitzar trmits durant les 24 hores, els 365 dies de l'any. Un aspecte destacat d'aquest sistema s la seua seguretat, ja que tota la informaci de carcter personal viatja xifrada, mentre que els Certificats Digitals garanteixen la identitat de totes dues parts.

Qu s el prxim?

El projecte far un gran pas endavant aquest 2021 amb la creaci d'una plataforma que permetr interactuar a tots els elements implantats a la ciutat intelligent. s a dir, aquesta plataforma ser un element on quedaran integrats des dels sensors que controlen l'enllumenat i els aparcaments a les quals registren dades ambientals.
Aquesta interconnexi, facilitar al mateix temps una visi nica i una gesti centralitzada, molt ms eficient. Les dades es recopilen a travs d'una srie de sensors que es diuen nodes IoT (sigles en angls de la Internet de les coses). Durant 2020, un d'aquests nodes es va installar en l'edifici del Complex Esportiu Eduardo Latorre i al mateix temps, l'Ajuntament d'Alcoi va licitar la implantaci d'una xarxa de comunicacions IoT, en el qual quedaran integrats tots els nodes existents en diferents punts de la ciutat.

Smart City s un projecte transversal en el qual estan implicats diferents departaments de l'Ajuntament d'Alcoi, encara que tamb empreses i investigadors universitaris. En els laboratoris del campus d'Alcoi de la UPV s'estan ultimant aplicacions per a optimitzar l'eficincia del reg als parcs i jardins pblics o xats que informaran els usuaris en quin comer local pot adquirir el producte que necessita.
Tamb s'estan dissenyant programes perqu la gent gran que visca sola estiga ms connectada i cuide millor de la seua salut. Smart Social els proporcionar equips personalitzats que oferiran informaci sobre diferents aspectes, recordar a aquestes persones quina medicaci han de prendre o els posar en contacte amb personal mdic i sanitari o fins i tot amb els seus familiars.

En aquesta ciutat intelligent cobra tamb importncia la promoci de nous models econmics que posicionen a Alcoi i la comarca com a referent d'emprenedoria i innovaci. I ac entra en joc gora, un espai obert de promoci, integraci i interrelaci entre entitats i persones la labor de les quals s secundar, fomentar i dinamitzar empreses de base tecnolgica i social, com s'ha fet, per exemple, amb iniciatives com Alcoi iNMpuls en els ltims anys.

En gora se situen a ms tant serveis de formaci i assessorament com els que actuen com a facilitadors entre empreses i demandants d'ocupaci, que compten amb eines com PortalEmp per a fomentar l'ocupaci i fomentar el talent local.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Alcoi

El projecte Sang Valent dAlcoi ompli de solidaritat les aules i enguany supera les expectatives

Los autnomos y microempresas de Alcoy ya pueden solicitar las ayudas Parntesis, con un total de ms de 1,4 millones de euros

La Polica Nacional ha detenido a un reclamado que llevaba huido de la justicia desde el ao 2016

La Policia Nacional det a una parella a Alcoi, per presumptes agressions al seu beb de tres mesos

Alcoi comena a pagar les primeres 55 ajudes Parntesi a autnoms i microempreses

Parlem amb la portaveu de Guanyar Alcoi, Sandra Obiol

Cristian Santiago, portaveu de Podem Alcoi, repassa l'actualitat municipal

Archivadas las denuncias penales contra varios miembros del equipo de gobierno del Ayuntamiento de Alcoi

El Mutua Levante Nou Bsquet Alcoi realiza la presentacin de todos sus equipos de forma on-line


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.