Jordi Ral Verd i el Club dAmics de la UNESCO, premis 9 dOctubre del 2019


  12-09-2019 | Alcoi   |  Visitas:371
Actualitat

Alcoi

El Consell de Cultura va decidir el premiats desprs de realitzar la votaci el dimarts 10 de setembre.

LIVAM CADA Alcoi va acollir el dimarts a la nit la sessi de valoraci i votaci de les candidatures presentades per Comissions i Grups Poltics Municipals per als premis 9 dOctubre 2019, resultants guanyadors, Jordi Ral Verd a ttol individual i el Club dAmics de la UNESCO, a ttol collectiu. Tots dos rebran el seu premi el proper Nou dOctubre al Teatre Caldern en lacte institucional que se celebra dins de les activitats daquesta festivitat valenciana.

Cal recordar que aquests guardons institucionals, el va crear lAjuntament dAlcoi en 2016. En les anteriors edicions, es va donar el guard a Joan Valls a ttol pstum en la categoria individual i a les Associacions de Vens, collectivament, en la primera edici del 2016. En 2017, els guardonats van ser Roman de la Calle i Faula Teatre i lany passat, Sol Pic i el Centre Excursionista dAlcoi.

Aquesta s la segona edici que el Consell de Cultura decideix els premi. Van assistir a la reuni un representant de cada grup poltic de la corporaci municipal, aix com un de cada una de les cinc comissions del Consell: Arts Escniques, Arts Plstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni i Msica i Audiovisuals, a ms del regidor de Cultura, Ral Llopis. Podent votar cada representant com a mxim tres candidatures de cada modalitat atorgant la puntuaci de 3 al primer, 2 al segon i 1 al tercer.

Tal com explica, Ral Llopis, regidor de Cultura: Hi havia diferents propostes, i s que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals per s evident que els elegits sn clars mereixedors daquests premis. Els ltims anys hem vist que els Premis Nou dOctubre de lAjuntament dAlcoi sn molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura prpia i com no, hem de destacar que aquests premis sn decidits amb la participaci del Consell de Cultura, on es proposen i es voten les candidatures.

En referncia als premiats, cal recordar que Jordi Ral Verd va nixer el 1960 a Alcoi. Va cursar estudis de Magisteri a lEscola Universitria de Valncia, especialitzant-se en llengua espanyola i idiomes moderns. Des de 1981 ha exercit a Alcoi, Madrid, Los Angeles (EUA), Principat dAndorra i Alexandria (EUA).

Lestima a la seua terra i el seu afany daventura lhan motivat per escriure histries ben arrelades a les seues muntanyes, que tant li agraden i coneix. En totes elles barreja la realitat amb la fantasia, creant un component mgic versemblant que es recrea en un ambient natural, fomentant el coneixement i lamor a la natura, aix com la protecci del medi ambient. La literatura infantil ha centrat la seua producci literria des de lany 1992, tenint editades una seixantena dobres, la majoria de les quals sn contes i rondalles. Des de lany 2001 t publicats sis reculls de rondalles, en total sumen 165 rondalles. Actualment est adaptant les 36 rondalles dEnric Valor, a ra de cinc per any. Part del seu temps lliure el dedica a fer animacions lectores dels seus llibres pels collegis i IES valencians, i tamb alguna conferncia de suport docent a alumnes de Magisteri de la Facultat dEducaci dAlacant. A vegades, aquestes activitats lectores es fan en el mateix paratge on tenen lloc els fets de les seues lectures (muntanyes, barrancs, coves, fonts), fent daquesta forma que els llibres siguen ms vius i reals.

Tamb poden destacar entre els seus premis que el peridic Ciudad de Alcoy li va atorgar el premi CAM Medi Ambient 2010, per la defensa i difusi del Medi Ambient, a ms, amb el recull de rondalles Contalles de iaios i iaies, lany 2017 va guanyar el 19 Premi Bernat Cap de difusi de la cultura popular, concedit per leditorial Edicions del Bullent i pel Museu Valenci dEtnologia de la Diputaci de Valncia, pel foment de la investigaci i la divulgaci de treballs vinculats a lEstudi de la Cultura Popular Valenciana.

Per altra banda cal indicar que el Club dAmics de la Unesco va ser fundat lany 1965, en plena poca tardofranquista, tot aprofitant la conjuntura lleugerament aperturista del rgim franquista per tal de crear una imatge falsa dobertura cap a Europa, expliquen. s aquesta conjuntura la que va propiciar la creaci de la Unesco, ja que ens vam poder esmunyir entre la creaci daltres entitats esportives, festives, doci, etc.. Va ser legalitzada un any ms tard. Lalegria dur poc, per, ja que va ser clausurada posteriorment en diverses ocasions per les autoritats governatives de lpoca (1969, 1974) que veien com les activitats eren contnues i, com sabeu, per al rgim franquista, la cultura era subversi i calia anar-hi en contra. Malgrat aix, els anys segents continuaren les activitats durant un temps de silenci administratiu, i lestiu del 77 es legalitz definitivament. Hem de tenir en compte que en aquell temps estava prohibit el dret de manifestar-se, la llibertat dexpressi, el dret sindical i, evidentment, la persecuci de les entitats i moviments poltics. Parlem, per tant, duna poca presidida per lanhel de llibertat de molts homes i dones que defensaven els drets democrtics. En una situaci aix, era evident que la nostra entitat va ser dinmica, nombrosa i combativa, expliquen des del Club dAmics de la UNESCO.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Alcoi

Alcoi acomiadar a Isabel-Clara Sim el 24 de gener

Les restes d'Isabel-Clara Sim ja descansen al Cenotafi del Cementiri d'Alcoi

La Asociacin de San Jorge celebra su primera Asamblea de 2020, y culmina la modificacin de su Estatuto

El nebot de Camilo Sesto, scar Blanes Francs, ha donat tres retrats que li va fer el seu oncle

Dia Escolar de la No Violncia i la Pau

Concentraci de protesta del venat del Centre Histric a Alcoi

Alcoi acoge el sbado la Quedada de Running Femenino de la 10KFem

El Consell de la Formaci Professional acorda les seues actuacions per a 2020

Inauguracin exposicin MAF "Antonio Prez Verd. La Versatilidad del Arte" en Alcoy


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.