La ciutat ser capital cultural valenciana durant tot lany 2021 desprs dels canvis que dur endavant la Conselleria de Cultura


  08-05-2020 | Alcoi   |  Visitas:137
Actualitat

Alcoi

Alcoi comenar la seua capitalitat cultural valenciana a principis dany

La Generalitat va distingir Alcoi com capital de la cultura valenciana 2020-2021 a finals del mes de febrer. Aquesta distinci hauria dhaver-se fet efectiva el passat 25 dabril, per degut a la crisi provocada per la Covid-19, passar a fer-se efectiva a principis de lany vinent.

El passat dilluns la Secretria autonmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, li va traslladar a lalcalde dAlcoi la intenci de fer el tancament i cloenda de la capitalitat cultural 2019-2020 dAltea i Vilafranca de cara a lltim trimestre de lany i traslladar la capitalitat cultural a lany natural.

Aquesta mesura ja sha fet oficial per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, que ha anunciat que Alcoi i Bocairent seran les capitals culturals de la Comunitat Valenciana durant tot lany 2021. La nostra ciutat, dins de les entitats locals de ms de 5.000 habitants i el municipi de la Vall dAlbaida, en les de menys de 5000.

Des de la Generalitat ja shan posat en contacte amb la regidoria de Cultura per recollir totes les propostes i el seu calendari, i ax poder fer, des de Conselleria, propostes en la nostra ciutat i espais escnics.
L'alcalde d'Alcoi, Toni Francs, destaca que desgraciadament no podrem comenar encara la nostra capitalitat per, la Generalitat ens ha facilitat que puguem reestructurar tota la programaci i tamb aportar programaci seua, per la qual cosa s evident que l'aposta per la Cultura del nostre Govern i el de Ximo Puig, s clara i contundent. Per a nosaltres la cultura s un eix fonamental no tan sols en l'mbit intellectual, sin que s un motor econmic important per a la ciutadania. Sabem que ara el sector passa per moments difcils i des del Consistori estem estudiant mesures per a ajudar a l'mbit cultural que, de ben segur, tamb agrair totes les iniciatives que realitzem grcies a aquesta capitalitat cultural.

Recordem que la nostra ciutat va presentar la candidatura avalada pel Consell de Cultura. La distinci com a capital cultural valenciana s un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l'any 2016 amb l'objectiu d'incentivar la vertebraci de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesi social i foment econmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralitzaci de l'oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valenci i garantir l'accs universal a la cultura.

El projecte dAlcoi sanomena Arrels de futur i ha fet una argumentaci del perqu la nostra ciutat mereixia aquesta distinci explicant el que ja sha realitzat i est duent-se a terme: Activitats de promoci i producci cultural, recursos educatius i socials conduents amb la cultura i les entitats socials. Tamb parla del patrimoni com a eix de la riquesa cultural distingint: patrimoni arqueolgic, patrimoni arquitectnic, patrimoni industrial, la ciutat dels ponts, museus, patrimoni musical i patrimoni documental. Explica el valor singular del patrimoni immaterial, aix com les connexions entre patrimoni natural i patrimoni cultural, el fenomen festiu com a part indestriable de la personalitat cultural, la promoci turstica com a oportunitat dacci cultural i el factor participatiu com a eix de les poltiques culturals avanades.
Pel que respecta al projecte cal destacar les accions iniciades i dimmediata implementaci, com lIVAM CADA Alcoi, la Xarxa de Biblioteques Municipals dAlcoi, Ticket Alcoi, el catleg interactiu de la Collecci Municipal dArt, zones wifi, complex tecnolgic i cultural de Rodes i el Molinar.

Cal assenyalar com lnies mestres afegides com a proposta especfica, dos objectius. El primer s la fertilitat cultural de les bones prctiques impulsores de la participaci cultural i, el segon, la projecci histrica de la societat industrial com a factor de retrobament cultural. A partir del ric llegat histric, arquitectnic, immaterial i cultural en totes les seues facetes, la societat alcoiana est en condicions daprofundir els punts de contacte interdisciplinaris amb una finalitat de carcter essencialment cultural que, per una banda, fixe al territori i a les generacions presents el valor de lherncia retrobada; per, per una altra, que siga factor de creixement cvic i econmic, creatiu i de coneixement, tant a partir de motors institucionals com daltres en concurrncia des del mn associatiu o empresarial.

Es proposa mantenir i potenciar la lnia de la Setmana Modernista-Fira Modernista en aquest any especial de Capitalitat Cultural, per tal de consolidar-la al nivell de les altres dues fites anuals de la cultura i la tradici alcoiana: Els Moros i Cristians i La Ciutat del Nadal. Amb aquest triplet dadequada distribuci temporal al llarg de lany, la ciutat pot fer un salt endavant en el seu posicionament com a referncia dins de lmbit valenci i, a travs daquesta marca comuna comunitria, contribuir a objectius ms globals com a referent de la Comunitat.
A partir daquestes dues lnies principals i definitries, tamb en consonncia amb el contingut que plasma de manera global tot el projecte, es contemplen diferents iniciatives coordinades, diverses i complementries, per al 2021, amb vocaci clara dinterdisciplinarietat, per una banda, i de constituir-se com a punt de creixement sostingut per al futur ms prxim.

Cal remarcar que el projecte est concebut de manera totalment oberta a lentorn comarcal, factor que es considera clau per a la cohesi cultural i social del nostre entorn immediat i plenament justificat per tractar-se duna proposta precisament de capitalitat cultural.
Per aix, les entitats comarcals, conjuntament amb les alcoianes implicades inicialment de mode ms directe, per en general lampli i divers mn de la cultura, lart, leducaci o la participaci, tindran portes franques i podran sentir-se plenament partcips de tots els continguts oferits, aix com proposar o ser receptors de lnies de collaboraci que ajuden, en el mxim grau possible, a la difusi dels beneficis i les accions culturals i socials entre les poblacions que tinguen inquietud per tal de participar, en alguna mesura, en l'mbit institucional. Tamb, directament, per part dels seus ciutadans interessats en aprofundir, collectivament i individual, els lligams comarcals o, per qu no, de ms ampli abast territorial.

Es duran endavant les segents accions: Certamen literari: Premi de Novella Isabel-Clara Sim; Cicle dHomenatge Commemoratiu dels 25 Anys del trasps dOvidi Montllor; Cicle dHomenatge a Pep Corts; Homenatge al pintor Antonio Gisbert; Festival dAnimaci Animalcoi; I Congrs Nacional de Dansa Ciutat dAlcoi; Fira Modernista dedicada a la figura de Francisco Laporta; Recuperaci de la Porta de Cocentaina; Masclet Nocturna del 23 dabril i Museu de la Industrialitzaci El Molinar.

Indicar finalment que el projecte compta amb un annex on ms de 100 personalitats del mn de la cultura dAlcoi han indicat amb una frase perqu la nostra ciutat mereixia aquest reconeixement. Entre daltres van participar Isabel-Clara Sim, Antoni Mir, Sol Pic, Rom de la Calle, Xavi Castillo, Jordi Berncer o Carles Corts.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Alcoi

Alcoi consolida la seua capitalitat en el primer any de legislatura

Naix a Alcoi la plataforma cultural INDUSTRI.ART

Les piscines municipals obriran el 29 de juny

El dilluns 29 de juny obriran les piscines municipals

El muBOma reabre maana mircoles sus puertas con amplias medidas de seguridad e higiene

Ms de 3.200 escolars han participat enguany en la campanya deducaci viria de la policia local

Millorar el present, garantir el futur. Article d'opini de l'alcalde d'Alcoi, Toni Francs

Presentaci d'AMICA i actualitat festera d'Alcoi

El PP propone reclamar al Gobierno central ms recursos para superar la crisis


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.