Coneixem al Grup de Danses de Beneixama que enguany celebren el seu 40 Aniversari


  17-02-2020 | Beneixama   |  Visitas:955
Cultura

Beneixama

Parlarem amb els membres del grup sobre la seua trajectòria, les seues activitats i publicacions. Un grup que estima els costums i el folklore del seu poble.

El Grup de Danses de Beneixama es forma a la fi de la dècada dels 70, quan un grup de joves, preocupats per la imminent desaparició de les Danses, es proposa recuperar i recopilar les diferents passades i ensenyar-les a les noves generacions.

En 1980 es forma definitivament el grup com a tal, incorporant al repertori diferents balls de la comarca. La primera actuació es realitza l'11 de setembre, primer dia de Novena i dia en què començava la tradicional “Dansà”.

En els anys següents, el grup actua en diferents localitats de la nostra província, i de les províncies veïnes: València, Castelló i Múrcia.

Ha participat en nombrosos festivals I Juntament amb altres grups folklòrics de la província d'Alacant, és membre fundador de la FEDERACIÓ ALACANTINA D'AGRUPACIONS DE FOLKLORE (F.A.A.F.).

El 13 de juliol de 1996 va organitzar el “1r APILAMENT DE DANSES” amb la col·laboració del M.I. Ajuntament i de la Comparsa de Agricultures.

En el curs 1999/2000 va gravar un CD que va ser presentat al públic amb una actuació realitzada el 30 de juliol amb una representació titulada “Als Danses toquen…”, en la qual anaven introduint-se els balls amb una representació teatral.

Al juliol de 2001 va organitzar una mostra d'indumentària tradicional dels segles XVIII i XIX amb prop de 400 peces totes elles presentades pels veïns de Beneixama i com a clausura de l'exposició van realitzar l'actuació amb la representació “L’aixovar dels nuvis”.

A l'estiu de 2003 va realitzar l'exposició “Virtuts dels nostres plantes. Mostra d’herbes medicinals de Beneixama” i l'actuació amb ella relacionada fent un recorregut per la cuina tradicional amb l'ús de les nostres herbes.

En 2005 i amb motiu de la celebració del 25 Aniversari del grup, es presenta al gener el llibre “Usos i virtuts dels nostres plantes”, compilació i ampliació de la mostra realitzada en 2003. Es realitza la mostra fotogràfica anomenada “Als danses toquen: imatges de la nostra cultura popular” i la representació de “Les collites: temps de faena i ball” amb muntatge audiovisual barrejat amb els balls més populars. També s'investiguen els cants dels “Majos” realitzant-se la ronda corresponent la nit del 30 d'abril a l'1 de maig.

El 15 de juliol de 2006 va organitzar l'II Aplec de Danses, participant grups de les províncies d'Alacant, Albacete i Castelló. En 2008 es realitza un intercanvi amb el grup eivissenc de Sant Rafel.

Des de 2006 participa en “L'Aplec de la Serra de Mariola” que es realitza cada any i amb caràcter itinerant, en un dels pobles que estan al proveïment geogràfic d'aquesta serra i on cada poble fa una mostra de la seua dansa tradicional.

Des de la seua fundació, El Grup de Danses de Beneixama, ha organitzat en col·laboració del M. I. Ajuntament, les vetlades de la novena a la Divina Aurora, Patrona de Beneixama, amb la tradicional Dansà. Així mateix, el 24 de desembre, recorre els carrers del poble cantant nadales i felicitant el Nadal al veïnat, per la qual cosa recopila i prepara diferents nadales tradicionals.

Mil gràcies per obrir-nos les portes de la vostra seu i per la vostra amabilitat. Molt prompte podran veure el reportatge a #IntercomarcalTV Beneixama.


(DIRECTE 17/02/2020)
(REPORTATGE 28/02/2020)
(DIRECTE 02/03/2020)Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Beneixama

Recogida de productos por los Labradores de Beneixama para el Asilo de Villena

Nerea Ivorra, perteneciente al Club Bádminton Benejama, ha sido convocada para representar al equipo nacional en la 'Total BWF Uber Cup Finals 2020'


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.