Missa Companyies, El Rogle, Ofrena de Flors, Serreta , Ambaixada dels Moros als Cristians i Retreta (dia 7)


  08-09-2017 | Beneixama   |  Visitas:1820
Festes

Beneixama

El dia 7 de setembre és denominat "Primer dia", ja que juntament amb el dia 8 i 9 formen el nucli original de les nostres festes, el dia de l'entrada va ser d'incorporació posterior. Els tres dies centrals comencen amb una estructura similar, després de la diana se celebrarà la presentació d'armes al capità del dia (capità que ostenta la titularitat del castell). Celebrat dit acte eminentment marcial i militar, les comparses i filaes entraran desfilant fins als peus de la patrona, guardant una cura ritual a l'eucaristia heretat de generació en generació. Després de la "missa de Companyies", "El Rogle" mostrarà a la porta de l'església l'acte més representatiu de l'antiga "soldadesca". El matí finalitza amb la colorida ofrena de flors a la patrona, acte incorporat el 1983 en substitució de la cercavila de migdia que si se segueix celebrant al migdia del dia 8 i 9.

La tarda es torna brega, amb la "serreta" i "la guanyada del Castell" Beneixama mostra la seva atracció llevantina per la pólvora. Juntament amb els arcabussos, "Els Cops" prenen el carrer les tardes del 7 i 8 de setembre. Es tracta d'arcabussos amb una capacitat de càrrega tres vegades superior als normals, disparen a terra generant una detonació rodona i d'important sonoritat que sorprèn a tots presencien l'acte. Un altre aspecte a destacar són els textos de les ambaixades actuals, veritable tresor que es representa per primera vegada l'any 1872 i que van ser escrites pel famós poeta local Joan Baptista Pastor Aycart. El 1878 es va incorporar la tercera ambaixada, que descriu la conversió del moro al cristianisme, molt d'acord amb els corrents romàntiques i cristianes de l'època. L'última d'elles tanca la nostra particular trilogia festera en la tarda del 9 de setembre.

Un cop finalitzada la mateixa es balla a la torre del castell la bandera de la Filà de Cristians, (amb la creu de Sant Andreu brodada, com a emblema de la "soldadesca", pels càrrecs festers en senyal de la pau aconseguida. Un alegre i colorit desfilada tanca la tarda juntament amb carrosses que reparteixen caramels als assistents. Aquesta desfilada, igual que les cercaviles del dia 8 i 9 suposen els actes que amb un menor rigor i serietat poden gaudir els festers. Cal destacar especialment "la retreta ", acte d'origen militar que en la nit del dia 7 de setembre ha esdevingut en un divertit acte de disfresses, de la mateixa cal destacar els ja tradicionals" numerets ". Igualment, totes les nits del 5 al 10, al recinte de la piscina municipal, se celebren revetlles amb grups de primer nivell.DIA7 DE SETEMBRE
“Primer dia”
A l’alba Volteig de campanes i disparada de masclets.
08:00 h DIANA
08:30 - 08:45 h Rendició d’honors CAPITÀ DEL DIA -filà Cristians
09:00 h MISSA DE COMPANYIES. Al seu termini EL ROGLE (Evolucions militars).
12:00 h MISSA MAJOR.
13:00 h OFRENA de flors a la Mare de Déu, des de l’Ajuntament fins a l’Església Parroquial.
18:00 h SERRETA pels carrers acostumats fins arribar al Castell.
19:30 h AMBAIXADA dels Moros als Cristians, segons el text del Poeta Pastor Aycart.
20:15 h GUANYADA del CASTELL, trasllat i col.locació al mateix de l’Efígie.
23:30 h RETRETA.


Beneixama, Festes, Missa de Companyies, 07/09/2017 from Intercomarcal TV on Vimeo.


Beneixama, Festes, El Rogle 07/09/2017 from Intercomarcal TV on Vimeo.


Beneixama, Festes, Ofrena de Flors, 07/09/2017 from Intercomarcal TV on Vimeo.


Beneixama, Festes, Serreta, Ambaixada, Guanyar el Castell, 07/09/17 from Intercomarcal TV on Vimeo.Beneixama, Festes, Retreta, 07/09/17 from Intercomarcal TV on Vimeo.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Beneixama

La Festividad y la Romería de San Isidro es declarada Fiesta de Interés Local


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.