Tala indiscriminada, destrucció de senders i vessaments incontrolats en les actuacions post-incendi de Beneixama


  07-11-2019 | Beneixama   |  Visitas:485
Actualitat

Beneixama

Les tasques de restauració després de l’incendi del juliol passat están generant un greu impacte sobre la zona afectada.
La pràctica inexistència d’actuacions per a frenar l’erosió, unida a les DANEs dels darrers mesos, fan perillar la regeneració espontània de la serra.
El veïnat del municipi ha creat la Plataforma ReplanaRest com a resposta al que consideren males pràctiques de l’empresa que està duent a terme les tasques d’extracció i deixadesa de l’administració.
El passat 15 de juliol la serra de Beneixama va patir l’incendi més important de l’any en la Comunitat Valenciana, amb una superfície afectada estimada en 862 ha sobre terrenys de propietat compartida entre la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament i propietaris particulars. Quasi quatre mesos després, les actuacions post-incendi s’han centrat bàsicament en l’extracció massiva a tala rasa de fusta de la zonamés accessible de la
serra, obrint vies per zones amb risc d’erosió i amb pendent elevada, i sense tindre
en compte les zones protegides, com ara la Microreserva de 300.000 € per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb l’objectiu de “minimitzar els danys produïts, contindre els processos erosionadors i afavorir la regeneració dels hàbitats afectats”, encara no ha donat resultats i la Serra de la Replana presenta un aspecte desolador que posa en greu perill la recuparació.

Sense tasques de protecció i rehabilitació. Els treballs executats fins ara s’han centrat en la part de muntanya d’utilitat pública, gestionada per la Generalitat Valenciana, que comprén al voltant de 284 ha, i que comptava ja amb un projecte d’ordenació aprovat. Posteriorment es va licitar l’aprofitament forestal de fusta per a biomassa, que adjudicava l’aprofitament forestal a la UTE formada per les empreses Monroyo Industrial, SL, Moixent Forestal SL, i Bioenergía Macizo Caroig, SL. La Memòria d’Actuació elaborada per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, i publicada en agost, va atorgar l’aprofitament de la fusta cremada d’aquella zona a la mateixa UTE, amb l’argument d’aconseguir “la major inmediatesa possible en l’extracció”, a un preu unitari d’1,5 € per tona, que ha de cobrar-se en “espècies en forma de treballs de millora forestal”.

Concretament estos treballs “seran la construcció de barreres antierosió en vessants arbrats”. En paral·lel a l’extracció de fusta cremada, la Conselleria hauria d’estar adjudicant els treballs de protecció i rehabilitació per a què fou destinada eixa quantitat. En canvi, hi ha una gran desproporció entre unes tasques i altres, així com entre unes zones (les de propietat de la Generalitat) i altres (les de titularitat
municipal). S’ha talat i extret fusta en una superfície de prop de 95 ha, i les barreres de protecció construïdes són escasses i de mala qualitat, cosa que fa suposar que no hi ha una correcta coordinació d’ambdós treballs, necessària per a minimitzar els efectes de l’erosió.

Més encara, s’han donat situacions de tala d’arbres no cremats o cremats només de manera
parcial i en procés de regeneració, extracció d’espècies protegides i excloses de la licitació original, com ara les carrasques, construcció de vies d’extracció en zones d’elevada pendent, sense tindre en compte les línies d’escorrentia, l’ús de maquinària pesada que arrasa gran quantitat de rebrots i individus procedents de la regeneració espontània, abocament de combustibles i lubricants, així com l’abandonament dels envasos, la destrucció de senders i la realització de treballs en zones de microreserva de flora, amb el subsegüent dany a les espècies que la mateixa microreserva protegeix.

Assemblea Ciutadana. Uns fets tan greus, units a les pluges torrencials que van afectar la zona a principi de tardor, han deixat un panorama desolador en la Serra de la Replana, i n’han compromés seriosament el futur. Per això, un seguit de veïns i veïnes van convocar una assemblea ciutadana en què es va acordar la creació de la Plataforma ReplanaRest, amb l’objectiu de conscienciar i mobilitzar la població local per a rehabilitar les
zones afectades.

Actualment, la plataforma manté converses amb l’Ajuntament per a garantir que la licitació de la fusta cremada en terrenys municipals es faça a través d’uns plecs de condicions que afavorisquen la regeneració de la serra, per damunt del benefici econòmic. A més, s’han organitzat diverses jornades de treball comunitari amb la intenció de minimitzar els efectes de les actuacions dutes a terme fins ara.
A l’espera d’una tardor favorable, el poble de Beneixama es mobilitza per la seua serra i
enfront de les agressions externes que actuen en nom del benefici econòmic per sobre de l’ambiental.

Projecte obert de participació ciutadana per a recuperar la Serra de la Replana de Beneixama

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Beneixama

Suspensión de los actos de San Juan y aplazamiento de la decisión final sobre la celebración de las fiestas de Moros y Cristianos


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.