Biar celebra per segon any la Festa dels Balls del Jesús


Comparte esta noticia en:

01-01-2018 | Biar   |  Visitas:904

UNA TRADICIÓ RECUPERADA DESPRÉS DE 100 ANYS.
Els biaruts estem d’enhorabona. Ja l´any passat es va recuperar els Balls del Jesús, una tradició perduda fa aproximadament un segle. Ens trobem davant un esdeveniment d’aquells que deixen senyal en la memòria col·lectiva d’un poble. I és que en poques ocasions es donen les condicions per poder recuperar una festa perduda després de tant de temps.

Els Balls del Jesús són una festa que, almenys des del segle XVIII, es realitzava al nostre poble en el període que va de Cap d’Any a Reis. El seu nom prové de la festa religiosa del Dolç Nom de Jesús, que se celebrava el dia de Cap d’Any. En eixos dies, s’organitzaven danses a la plaça, en què participaven diverses colles de fadrins anomenades saguetes, encapçalades per una parella de reis. Cada dia de danses el protagonisme queia sobre uns reis i la seua sagueta.

Els reis eren els encarregats d’obrir la dansa amb la Volteta de la Reina, que era la part més cerimoniosa dels Balls del Jesús. En aquesta part, el rei abocava sobre el cap de la reina una pluja de confitura. A continuació, s’unien els virreis i la resta de la sagueta. Després de fer una volta a la plaça, se sumaven la resta de saguetes, que ballaven les danses amb moviments més animats. Els balls acabaven amb la Volteta del Rosari, en què els balladors es llevaven el sombrero calanyés i amb ell a les mans, dansaven amb moviments pausats. Els balladors anaven abillats a l’antiga: elles amb guardapeus, gipó i mocador de Manila; ells amb calçó curt, jupa, capa i sombrero adornat amb flors.

El dia de Reis, els balladors canviaven d’indumentària i el lloc de la festa es traslladava a la plaça del Raval. Allà es feia la Pastorà, en què fadrins i fadrines ballaven danses de pastors. A més a més, cada rei convidava a la seua sagueta i al públic a una gaspatxà.

A finals dels anys huitanta, va haver un intent de recuperar la Volteta de la Reina, però fora del seu lloc en el calendari. En aquell moment es desconeixien molts elements de la festa, per la qual cosa va quedar incompleta i no va quallar. Cal agrair l’esforç que va fer aquell col·lectiu de persones entusiastes, ja que aquella experiència va permetre que els Balls del Jesús no caigueren en l’oblit.

En aquesta ocasió, amb la finalitat de recuperar la festa s’ha constituït la Taula dels Balls del Jesús, en què es troben representats els quintos, els balladors, els xaramiters, l’Ajuntament i les diferents associacions culturals implicades.

Biar pot estar ben devanit del seu patrimoni de festes i tradicions.


El dissabte 30 de decembre, a les 16 hores, es va dur a terme l´arreplega de balladores: els balladors es van reunir a casa de la reina y a continuación van anar a arreplegar a les balladores a les seues cases. Durant aquest acte van ser acompanyats per la Colla de Dolçaines i Tabals "La Bassa la Vila" de Biar.

A les 17 hores, els Balls del Jesús, a la plaça de la Constitució. La parella de reis es disposaren al centre de la plaça per encetar la Volteta de la Reina. A continuación, s´uniren els virreis i la sagueta de fadrins, que també van ballar la Volteta de la Reina. Seguidamente, es van incorporar la sagueta dels adults i tots junts van ballar les danses. Els balls van concloure amb la Volteta del Rosari.


Entrevista:


Biar, entrevista sobre la festa dels Balls del Jesús, 02/01/18 from Intercomarcal TV on Vimeo.

Balls del Jesús:


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Biar

Recollida d'Educands, Santa Missa i Cercavila a Biar amb motiu de Santa Cecilia

Comunicat de ´Equip de Govern sobre les obres en "Les Balconaes" on s´havia d´instal·lar el punt de càrrega de cotxes elèctrics

PP BIAR: Contestación al comunicado realizado por el equipo de gobierno del Ayuntamiento de Biar en torno a la paralización de las obras del puno de recarga eléctrica

I Encuentro de Mujeres Rurales de la Comunidad Valenciana en Biar

Concentració i lectura de manifest contra la violència sexista

El Alcalde de Biar repasa la actualidad del municipio en nuestra sección "Actualidad Política"

Biar lidera el reciclaje en la comarca

Paralitzades les obres en 'Les Balconaes' on s'havia d'instal·lar el punt de càrrega de cotxes elèctrics

IV Edició del Mercat Nadalenc de Biar


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.