Aparèixen objectes a una fornícula a la Torreta Medieval08-11-2017   |  Visitas:338

NOTA DE PREMSA DE BIAR
El passat dia 18 d'octubre a Biar en les obres de restauració la Torreta Medieval de Biar, es van trobar dins d'una fornícula *tapiada una sèrie d'objectes d'interès històric. Entre ells cal destacar l'aparició de documents en paper manuscrits i d'impremta, un gravat religiós; peces ceràmiques, dos llenços religiosos (S. José i la divina Pastora), peces populars d'indumentària tradicional del segle XIX, juntament amb objectes d'ús quotidià i rams i cistelles amb plantes aromàtiques. Fins a Biar es va desplaçar la Directora General Carmen Amoraga per a veure en primera persona dita troballa i indicar les línies d'actuació per part de la Conselleria de Cultura. Tot seguit la Regidoria de Patrimoni del M.I. Ajuntament de Biar va procedir a elaborar el catàleg de tots aquests objectes a càrrec de l'arqueòloga Ruth Falcó. Com a primera hipòtesi d'estudi es va arribar a la conclusió que per la tipologia de la indumentària i les dates dels documents aquest conjunt es podia datar al voltant de la primera meitat del segle XIX. Vist l'interès de les peces i la particularitat de la troballa des de la Conselleria de Cultura i Patrimoni es van interessar a estudiar i conservar aquesta troballa.
Ahir dia 6 de novembre la Sotsdirectora de l'Institut Valencià de Conservació, restauració i Investigació, juntament amb altres membres de l'Institut, van visitar Biar per a observar de primera mà tots els objectes. Com a primera mesura d'acció des de la *Consellería s'ha procedit a la restauració de tots els documents de paper que han aparegut: un gravat del Crist del Salvador, diversos documents notarials un datat en 1795 i un altre en 1811; diverses fulles impreses de naturalesa religiosa; una retallada d'un pamflet polític del segle XIX; diversos fragments de documents manuscrits del segle XIX, i tot açò juntament amb un portacigarrets de pell amb paper de fumar de la fàbrica Brutinel d'Alcoi i una cartera de pell. A més, cal destacar especialment un plànol policromat del Penyal de Gibraltar del segle XIX amb diverses informacions geogràfiques, militars i navals.
Tots aquests objectes seran restaurats per la Conselleria per a poder estudiar-los i entendre amb més detall la importància d'aquesta troballa per a Biar i per al procés de restauració de la Torreta.
Joan Lluís Escoda Parra com a Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions destaca la importància d'aquesta troballa per a Biar, ja que ens permetrà conèixer una part oculta de la seua història que posarà més valor a la Restauració de la Torreta. Aquesta troballa parlarà en primera persona de la vida del monument i segurament aportarà informació sobre alguns fets històrics que van esdevenir a Biar. Des de l'Ajuntament i la regidoria volen agrair el treball i l'interès de la Conselleria. Les despeses de restauració de tota la documentació es realitzaren a parts iguals per la Conselleria i per l'Ajuntament de Biar.
En les fotos apareixen Julio L. Sanjuán Martínez Alcalde de Biar, Joan Lluís Escoda Parra Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions, Ruth Falcó Arqueòloga juntament amb els responsables de l’Institut Valencià de Conservació, restauració i Investigació la Subdirectora Gemma Contreras Zamorano Sotsdirectora de l'Institut Valencià de Conservació.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Biar

Visita de la Agrupación de Acuarelistas Valencianos

El Centro de Salud de Biar cumple 25 años

4.000 persones participen en l´última de les Trobades d´Escoles en Valencià 2018 a Biar

Marchan a buen ritmo las obras de restauración y rehabilitación de la torre y el lienzo de la muralla del Arco de Jesús

Taller Nueva Ley de Protección de Datos (RGPD)

Piezas únicas y originales, pintadas a mano de forma tradicional en la Cerámica Artística Maestre. Lo vemos en el programa "la Brújula"

Programación cultural de verano en Biar

Programa "Actualidad Política" amb Joan Lluís Escoda

VII Fireta d’Estiu Biar (29-30 de junio y 1 de julio)


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en