LA UNI de Llauradors demana un estudi rigors d'impacte per al sector agrari i l'aplicaci del principi de reciprocitat en l'acord entre la UE i Mercosur


  20-07-2020 | C.Valenciana   |  Visitas:83
Actualitat

C.Valenciana

Preocupa tamb la possible entrada de plagues devastadores de quarantena

20 de juliol de 2020.- LA UNI de Llauradors mant una valoraci negativa de l'acord entre la UE i Mercosur i reclama el rebuig al mateix fins a comptar amb un rigors estudi d'impacte detallat per al sector agrari i garantir l'aplicaci del principi de reciprocitat.

Desprs de la publicaci de l'estudi final d'impacte sobre la sostenibilitat de l'acord, encarregat per la Direcci General de Comer de la Comissi Europea a la London School of Economics, res ha canviat en l'opini de l'organitzaci que a ms critica que no es tinguen en compte les conseqncies per a un sector tan important com s el dels ctrics. L'anlisi presentada per l'entitat londinenca desprs de ms de dos anys de treballs, compara, de cara a 2032, un escenari sense acord UE-MERCOSUR amb dos escenaris hipottics en els quals s que hi hauria acord amb nivells diferents d'ambici en la supressi gradual dels aranzels aranzelari.

Desprs de revisar l'informe, l'organitzaci destaca com a nivell econmic en tots dos escenaris totes les produccions europees analitzades es veurien afectades negativament per l'acord; sent els sectors que acumularien les majors prdues el del sucre (-0,7% i -1%) i el de carn de remugants (-0,7% i -1,2%) per a l'escenari conservador i ambicis respectivament. Aquestes prdues serien a costa de l'enfortiment del sector agrari en Mercosur; principalment el Brasil i l'Argentina, amb fortes pujades de fins al 3,7% (sector de carn de porc i aus).

L'informe no entra a analitzar la situaci per pasos, on probablement la distribuci dels beneficis no seria equitativa. Aquells pasos amb un pes menor del sector agrcola i superior en els sectors afavorits per l'acord serien els principals beneficiats del tractat a Europa; aix que, en principi, Espanya no eixiria ben parada, comenten des de l'organitzaci. Per aix, LA UNI reitera la necessitat que Espanya rebutge l'acord fins mentre no es realitze, per part del Govern, un estudi d'impacte detallat sobre com afectar.

Importacions sense complir les mateixes condicions laborals i ambientals
LA UNI posa de manifest que els baixos costos de producci als pasos de Mercosur sn en part a causa d'una menor exigncia ambiental i social. A nivell social el propi informe destaca, per exemple, la possibilitat de l'acord d'afectar negativament les poblacions locals i generar treball no regulat.

Per part seua, a nivell ambiental s preocupant el risc d'augment de la desforestaci i, quant a l's de pesticides l'informe destaca que Mercosur se situa per damunt de la mitjana europea en quantitat i nmero de substncies actives utilitzades. Aix, d'un total de 508 substncies analitzades en un estudi publicat per Environmental Health en 2019, el 44% d'elles estaven prohibides o en procs d'estar-ho a la UE; mentre que al Brasil noms el 14%.

Davant aix, LA UNI apunta que l'acord penalitza als productors europeus, sobretot considerant l'estratgia Farm to Fork, que proposa una reducci d'un 50% de l's de fitosanitaris i incrementar altres requisits ambientals. LA UNI apella al fet que, tant aquest com altres tractats de comer, no se signen si el respecte al principi de reciprocitat en les condicions socials i ambientals no queda plenament garantit. Si s veritat que es pensa a exigir a les importacions el condicionat europeu, com diuen en l'estratgia, ara la UE t una estupenda ocasi per a demostrar-ho apunten des de l'organitzaci i conclouen: Demanvem saber qu anava a passar si es tancava Mercosur ara ja ho sabem i no s gens bo. El que han de fer les autoritats comunitries s actuar en conseqncia i parar aix.


Plagues
Un altre aspecte a destacar en aquesta mena d'acords s la possible entrada de plagues no presents encara en el nostre territori, un cas recent s el de les 39 intercepcions de ctrics argentins (amb plagues com la Mancha Negra i el Cancro) en noms dos mesos denunciades recentment per LA UNI. En aquest sentit, abans de ratificar l'acord de Mercosur i analitzar els efectes per als llauradors europeus en tots els seus vessants, caldria establir mecanismes ms estrictes de control en frontera i prohibir l'entrada de qualsevol producte que no haja sigut produt sota la mateixa normativa que exigeix la Uni Europea a les produccions prpies. Advoca aix LA UNI per protocols rigorosos de control de les importacions en tots els ports europeus sense distinci i el tractament en fred davant la greu amenaa i el risc evident de propagaci i contaminaci davant malalties greus de quarantena que no sn presents encara en la citricultura europea.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en C.Valenciana

La Asociacin Rincn Potico Valle del Vinalop, presenta el libro Valle del Vinalop II Antologa Potica.

Rubn Alfaro hace un llamamiento al s de los grupos parlamentarios para permitir la suspensin de la regla de gasto

Millones de personas sordas en todo el mundo celebran su Semana Internacional

CSIF lamenta que el personal docente vuelva a los centros sin PCR ni protocolos para colectivos vulnerables

CCOO: La evolucin del paro registrado y la contratacin en las Comarcas: Vinalop-Vega Aumenta.

UGT : Valoracin del paro registrado en la zona de la Muntanya en el mes de Agosto

CSIF avisa que miles de alumnos inician el curso en sus casas por no buscar otros espacios Educacin ni bajar ms ratios

LA UNI considera que la proposta del MAPA sobre la norma de comercialitzaci per a l'oli no solucionar la crisi i facilita l'especulaci

El CECOVA reclama unidad de accin y un cambio de paradigma para afrontar las necesidades sanitarias actuales y de futuro


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.