LA UNI de Llauradors informa que la collita d'ametla ser un 11% ms baixa en la Comunitat Valenciana que la passada campanya


  23-07-2020 | C.Valenciana   |  Visitas:59
Actualitat

C.Valenciana

L'organitzaci ressalta que cal ms transparncia en els preus

23 de juliol de 2020.- LA UNI de Llauradors assenyala que les previsions de collita de la prxima campanya de l'ametla en gra a la Comunitat Valenciana indiquen una estimaci d'unes 9.039 tones, la qual cosa significa un descens de l'11% sobre la passada. En l'mbit estatal es preveu que el volum cresca lleugerament, concretament un 2%.

La baixada no ser uniforme en el conjunt de les nostres zones productores. Aix, a Alacant s'espera una caiguda del 19% i a Castell, a conseqncia d'una climatologia complicada per al cultiu que ha ocasionat problemes fitosanitaris, ser del 25% inferior. Per contra, en les zones productores de Valncia es preveu que la collita puge fins a un 12%. Les varietats d'ametla ms primerenques suposen un 36% de la producci en el nostre territori, seguides de les del tipus Guara amb un 26%, Marcona amb el 15%, Lauranne amb l'11% i Largueta amb el 10%.

La superfcie cultivada d'ametlers en la Comunitat Valenciana s de 59.958 hectrees, la qual cosa representa un 13% de la superfcie total de tota Espanya. El 37% de la superfcie es troba a la provncia de Valncia, el 30% a Castell i el 24% restant a Alacant. En superfcie tamb predominen les varietats ms primerenques amb el 34%, desprs li segueix la Marcona amb un 24% i les de tipus Guara amb un 21%. El 81% del sl cultivat d'ametlers se situa en sec i el 19% restant en regadiu. Aquest comportament s diferent segons varietats. Aix, per exemple, la Guara s la varietat ms cultivada en regadiu amb el 60% del total. En el sentit contrari, la Marcona s la varietat ms implantada en el sec amb el 93%.

Falta de transparncia en els preus
D'altra banda, LA UNI critica l'opacitat amb la qual es determinen els preus de l'ametla i ha destacat l'actitud del MAPA, que deixa desemparats als productors sense una aplicaci efectiva dels canvis introduts en la Llei de la Cadena Alimentria i amb el mercat controlat per un xicotet grup d'operadors que especulen al seu antull.

Aix s'ha posat en evidncia en una reuni mantinguda recentment -on va participar aquesta organitzaci- amb responsables del Ministeri d'Agricultura sobre la situaci de l'ametla. En la mateixa ha assenyalat que els productors tenen les mans lligades: Per molts esforos o inversions que fem per millorar i fer viables les nostres explotacions acabem xocant contra el mur dels especuladors que s'obsessionen a guanyar sempre a costa nostra, han afirmat. Un dels problemes que preocupa el sector s la manca de transparncia en la fixaci dels preus i per aix insisteix a revisar els mecanismes de determinaci del preu en la Llotja de Reus, de referncia per al sector.

En aquest sentit el Ministeri s'ha declarat incompetent en caure sota la responsabilitat a l'mbit autonmic, quedant-li reservat al MAPA la regulaci de les llotges noms amb carcter general. Precisament, al Reial decret 427/2020, publicat a l'abril passat sobre aquesta matria, LA UNI ja va allegar que es necessitaven mecanismes, emparats per la legislaci, que garantiren l'exactitud i veracitat de les dades.

Aix, les cotitzacions, particularment en l'ametla, no reflecteixen la llei de l'oferta i la demanda i els preus continuen deprimint-se setmana rere setmana, marcant a poc ms d'un mes de l'inici de la recollecci, els pitjors preus des de fa molts anys.

LA UNI, qui ja alertara fa un mes de la constant caiguda del preu d'aquesta fruita seca (un 30% per davall de les de juliol de l'any passat), i la diferncia respecte a altres pasos competidors com Itlia (on els seus productors perceben un preu un 48% superior al dun espanyol), argumenta que no t sentit, sent un pas deficitari.

Segons les dades de l'INC (International Nut & Dried Fruits), la producci mitjana espanyola d'ametla dels cinc darrers anys ha estat a l'entorn de les 63.606 tones d'ametla gra; mentre que el consum el xifra en unes 73.130 tones.

Davant l'absncia d'expectatives del Ministeri per a posar en marxa ajudes al sector de fruita seca com les posades en marxa per a altres produccions amb motiu del COVID19, LA UNI ha reclamat que es recuperen les ajudes d'estat a la fruita seca que permet l'Organitzaci Comuna de Mercats (OCM) de productes agraris, destinada a les superfcies d'ametler de baix rendiment, les ms vulnerables enfront de la reducci del preu, i que contribueixen a fixar poblaci en el medi rural i evitar el seu despoblament, a ms del paper mediambiental que compleix en zones tan rides de la costa mediterrnia.

Durant la reuni amb el MAPA tamb es va sollicitar que es milloren les estadstiques de producci i balan i poder conixer per mitjans oficials, com l'Observatori de la Cadena Alimentria, els costos mitjans de producci de l'ametla a Espanya. Tenim una Llei que diu que el preu que es fixa en els contractes ha de respectar els preus reals de producci. Cal comenar a saber ja si el Govern t intenci de fer que aix es complisca o s tot propaganda, declaren des de LA UNI.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en C.Valenciana

La Asociacin Rincn Potico Valle del Vinalop, presenta el libro Valle del Vinalop II Antologa Potica.

Rubn Alfaro hace un llamamiento al s de los grupos parlamentarios para permitir la suspensin de la regla de gasto

Millones de personas sordas en todo el mundo celebran su Semana Internacional

CSIF lamenta que el personal docente vuelva a los centros sin PCR ni protocolos para colectivos vulnerables

CCOO: La evolucin del paro registrado y la contratacin en las Comarcas: Vinalop-Vega Aumenta.

UGT : Valoracin del paro registrado en la zona de la Muntanya en el mes de Agosto

CSIF avisa que miles de alumnos inician el curso en sus casas por no buscar otros espacios Educacin ni bajar ms ratios

LA UNI considera que la proposta del MAPA sobre la norma de comercialitzaci per a l'oli no solucionar la crisi i facilita l'especulaci

El CECOVA reclama unidad de accin y un cambio de paradigma para afrontar las necesidades sanitarias actuales y de futuro


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.