LA UNI considera que la proposta del MAPA sobre la norma de comercialitzaci per a l'oli no solucionar la crisi i facilita l'especulaci


  02-09-2020 | C.Valenciana   |  Visitas:137
Actualitat

C.Valenciana

Mentre que l'oli d'oliva espanyol s'emmagatzemava, les importacions procedents de Tunsia o Portugal creixien un 164%


2 de setembre de 2020.- LA UNI de Llauradors s'oposa completament a l'aprovaci del projecte de Reial Decret sobre una norma de comercialitzaci de l'oli d'oliva, el termini de consulta pblica de la qual va acabar divendres passat, en considerar que els instruments de regulaci continguts, tal com es plantegen, seran ineficaces per a recuperar els preus.

L'organitzaci es mostra aix molt crtica davant aquest est Reial Decret ja que considera que l'emmagatzematge privat, la collita primerenca o la regulaci de rendiments en el sector olivarer seran mesures buides si no s'emmarquen en un pla d'actuacions i compromisos sectorials que ara com ara no existeix.

Per aix demana al MAPA soluciones ms holstiques per a recuperar al sector de la crisi de preus en la qual ha caigut. Al seu judici els instruments d'autoregulaci contemplats en aquest Reial decret, articulats pel Ministeri, sn un mal pegat.

En aquest sentit denuncia que, en la forma en qu l'esborrany est redactat, amb la immobilitzaci d'oli es posa en mans de l'especulaci un volum d'emmagatzematge gratis que facilita als intermediaris el control del mercat.

Aix mateix, en cas que finalment es tramite el projecte, l'organitzaci considera que en cap concepte haurien d'aplicar-se les mesures que penalitzen a l'olivar tradicional i menys productiu com s el de la Comunitat Valenciana. En altres sectors, com el vi, les restriccions es plantegen a les explotacions ms intensives en atribuir-los una major responsabilitat en el problema. argumenten, i, no obstant aix, en l'olivar ens volen tractar a tots amb el mateix tracte.

Fracs de l'emmagatzematge privat
En relaci als instruments contemplats, un clar exemple de l'escs efecte d'aquesta mena de mesures s l'emmagatzematge privat dut a terme recentment per la Comissi Europea.
Entre novembre de 2019 i febrer de 2020, es va finanar la retirada durant sis mesos de 196.000 tones d'oli del mercat espanyol (un 14% d'una collita mitjana), amb un cost total de 27,4 milions d'euros. No obstant aix, els preus de l'oli no sols no han millorat respecte a la situaci prvia a l'aplicaci de la mesura, sin que han descendit, en concret, un 11% el llampant, un 9% l'oli d'oliva verge (AOV) i un 6% l'oli d'oliva verge extra (AOVE).

Per part seua, entre octubre de 2019 i juny de 2020 mateix perode en qu s'emmagatzemava l'oli espanyol les importacions d'oli han augmentat un 58% per damunt de la mitjana de les ltimes quatre campanyes; fonamentalment amb procedncia de Tunsia i Portugal, des d'on han augmentat les compres un 164%.

LA UNI proposa que es millore la legislaci relativa a l'etiquetatge en origen, es perseguisca efectivament el frau a tots els nivells i es consoliden compromisos sectorials per a no saturar ms el mercat amb importacions en situacions de sobreproducci i preus baixos. Igualment, reclama que es concentren les ajudes de la PAC en els professionals del sector i una poltica que faa costat veritablement a l'olivar tradicional, en lloc d'espentar als olivicultors a intensificar cada vegada ms les seues produccions per a poder tirar avant.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en C.Valenciana

Acte Institucional 9 dOctubre: Dia de la Comunitat Valenciana

Sanidad confirma 1.202 nuevos casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana

El programa Bankia Escolta Valencia impulsa nuevas iniciativas adaptado a las recomendaciones sanitarias

Comunicado de la Federacin de Gremios de Artistas Falleros y Hogueras de la Comunidad Valenciana

Mensaje de esperanza de la presidenta de la Federacin de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana

CCOO: La temporalidad se sita en el 88.37% de los contratos realizados en Septiembre en Vinalop-Vega Baja.

En el Da internacional de las personas mayores, CCOO convoca concentraciones en distintas residencias

La Comunitat Valenciana suma 1.060 nuevos contagios de coronavirus y 679 altas

Ms de 20 estrellas Michelin y medio centenar de soles Repsol, as ser el programa ms ntimo de la Cocina Central


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.