108 aniversari dEnric Valor: Alt de Guisop (Castalla), dijous 22 dagost de 2019


  16-08-2019 | Castalla   |  Visitas:336
Actualitat

Castalla


El 22 dagost de 1911 va nixer a Castalla lescriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, mor a Valncia. Valor va viure sempre comproms amb la llengua i el pas. La seua aportaci escriptora va des de la gramtica a lobra novellstica, passant per la monumental recopilaci literria de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

Des de lany 2011, per iniciativa del Centre Cultural Castallut i lAteneu Cultural Republic, de Petrer, convoquem el 22 dagost lascens a lalt de Guisop (a la serra del Maigm, entre Petrer, Tibi i Agost), de 1200 m, per celebrar leixida del sol, coincidint en el dia exacte del naixement de lescriptor: lAlba de Valor. Enguany es repeteix per novena vegada la convocatria. I hi participen com a entitats collaboradores El Tempir, dElx, El Teix, dIbi, La Cvica-Alacant, la Coordinadora de lAlcoi i el Comtat pel Valenci, la Colla de dolainers i tabaleters El Terrs, de Petrer, Terres del Vinalop, la Ctedra Enric Valor, de la UA, i el collectiu Gent de Valor.

Lelecci de lespai no s casual. Lalt de Guisop, fet matria literria com lalt del Erions, en Temps de batuda, era un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor.

Dijous 22 dagost, amb vehicles propis: uns des de lEsplanada, de Petrer, a les 5:15 h; altres des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. I des del Portell de Cat tothom, a peu, farem lascens.

Enguany commemorem diverses efemrides de Valor, la seua obra o fets i personatges que shi relacionen: des dels 600 anys de la mort del predicador Vicent Ferrer fins al 35 aniversari de linici de la publicaci sistemtica dels vuit volums de les Rondalles Valencianes, aix com les activitats valorianes del curs 2018-19


En aquesta festa de la llengua i la natura del 22 dagost del sol, el paisatge, la cultura, la llengua, la paraula, les lletres i la civilitat, els hmens i dones que ens hi trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de lescriptor castallut i la nostra prpia cultura: des de la recuperaci efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memria, estudi i projecci cultural fins a la conversi en un lloc pblic de convivncia mediambiental i cultural la partida de Planisses amb els seu masos.

Motius de supervivncia i de justcia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgncia. Tanta urgncia com comproms personal i collectiu perqu arriben prompte. s una senzilla qesti de dignitat bsica. Ho exigim humilment amb la fora de la ra, les paraules assenyades i lalegria collectiva.


ASPECTES TCNICS A TENIR EN COMPTE

A lalt de Guisop s la cita, tot just uns instants abans de trenc dalba. Enguany ser el huit any que farem lexigent per curt i amable ascens matiner per a homenatjar Enric Valor (DIJOUS, 22 DAGOST DE 2019)

EIXIDA (amb vehicles propis):
 des de lEsplanada de Petrer, amb vehicles, a les 5:15 h.
 o des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h.
Tots i totes ens aplegarem al Portell de Cat i des dall, a peu, farem lascens.

Conv dur bon calcer, llanterna, roba dabric lleugera, capell i aigua.

Aix mateix, qui vulga, pot dur breus textos del mestre Valor, o que shi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta dassistents.

Finalitzat lacte al cim, un grup majoritari saplegar per a continuar lhomenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents sha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perqu ser al mateix cim on es confirmar la participaci en lesmorzar i perqu es tinga previst en la planificaci horria de retorn a casa (Es podr eixir de retorn des de Castalla en vehicles entre les 12 i les 12:30 h)

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Castalla

Conocemos a la Asociacin Despertar

Visitem la Tourist Info

Ms de 450 personas celebran el Da del rbol en Castalla con jornadas de sensibilizacin ambiental

Castalla aprueba en Pleno la ordenanza municipal de Convivencia Ciudadana en el espacio pblico

El Ayuntamiento de Castalla vuelve a poner en marcha la Agencia de Desarrollo Local (ADL)

El Ayuntamiento de Castalla ampla el programa para la celebracin del Medio Ao de Vaca 2020


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.