108é aniversari d’Enric Valor: Alt de Guisop (Castalla), dijous 22 d’agost de 2019


  16-08-2019 | Castalla   |  Visitas:217
Actualitat

Castalla


El 22 d’agost de 1911 va nàixer a Castalla l’escriptor Enric Valor i Vives. El 13 de gener de 2000, amb 88 anys, morí a València. Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país. La seua aportació escriptora va des de la gramàtica a l’obra novel•lística, passant per la monumental recopilació literària de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

Des de l’any 2011, per iniciativa del Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, convoquem el 22 d’agost l’ascens a l’alt de Guisop (a la serra del Maigmó, entre Petrer, Tibi i Agost), de 1200 m, per celebrar l’eixida del sol, coincidint en el dia exacte del naixement de l’escriptor: “l’Alba de Valor”. Enguany es repeteix per novena vegada la convocatòria. I hi participen com a entitats col•laboradores El Tempir, d’Elx, El Teix, d’Ibi, La Cívica-Alacantí, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, la Colla de dolçainers i tabaleters “El Terròs”, de Petrer, Terres del Vinalopó, la Càtedra Enric Valor, de la UA, i el col•lectiu Gent de Valor.

L’elecció de l’espai no és casual. L’alt de Guisop, fet matèria literària com l’alt del “Eriçons”, en Temps de batuda, era un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor.

Dijous 22 d’agost, amb vehicles propis: uns des de l’Esplanada, de Petrer, a les 5:15 h; altres des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h. I des del Portell de Catí tothom, a peu, farem l’ascens.

Enguany commemorem diverses efemèrides de Valor, la seua obra o fets i personatges que s’hi relacionen: des dels 600 anys de la mort del predicador Vicent Ferrer fins al 35é aniversari de l’inici de la publicació sistemàtica dels vuit volums de les Rondalles Valencianes, així com les activitats valorianes del curs 2018-19


En aquesta festa de la llengua i la natura del 22 d’agost del sol, el paisatge, la cultura, la llengua, la paraula, les lletres i la civilitat, els hòmens i dones que ens hi trobarem no deixarem de reivindicar altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: des de la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memòria, estudi i projecció cultural fins a la conversió en un lloc públic de convivència mediambiental i cultural la partida de Planisses amb els seu masos.

Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència. Tanta urgència com compromís personal i col•lectiu perquè arriben prompte. És una senzilla qüestió de dignitat bàsica. Ho exigim humilment amb la força de la raó, les paraules assenyades i l’alegria col•lectiva.


ASPECTES TÈCNICS A TENIR EN COMPTE

A l’alt de Guisop és la cita, tot just uns instants abans de trenc d’alba. Enguany serà el huité any que farem l’exigent però curt i amable ascens matiner per a homenatjar Enric Valor (DIJOUS, 22 D’AGOST DE 2019)

EIXIDA (amb vehicles propis):
 des de l’Esplanada de Petrer, amb vehicles, a les 5:15 h.
 o des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5:30 h.
Tots i totes ens aplegarem al Portell de Catí i des d’allí, a peu, farem l’ascens.

Convé dur bon calcer, llanterna, roba d’abric lleugera, capell i aigua.

Així mateix, qui vulga, pot dur breus textos del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents.

Finalitzat l’acte al cim, un grup majoritari s’aplegarà per a continuar l’homenatge en un esmorzar a Castalla. Tot i que cap dels assistents s’ha de sentir obligat a anar-hi, ho indiquem perquè serà al mateix cim on es confirmarà la participació en l’esmorzar i perquè es tinga previst en la planificació horària de retorn a casa (Es podrà eixir de retorn des de Castalla en vehicles entre les 12 i les 12:30 h)

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Castalla

Res de l´Àngelus i Entrada de Moros i Cristians 2019

Castalla lanza una campaña para erradicar y prevenir el mosquito tigre


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.