Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina de l'any 2019


  09-08-2019 | Cocentaina   |  Visitas:327
Festes : Moros i Cristians

Cocentaina

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina van pel camÝ de ser Festa d'InterÚs TurÝstic Nacional


Ľ MÚs de tres mil persones, entre festers i m˙sics, participaran en les Entrades de Moros i Cristians de demÓ. La desfilada arrancarÓ a partir de les set de la vesprada al carrer Pare Francesc Agullˇ al costat de la part alta del Passeig del Comtat

09-08-19. Cocentaina ja ho tÚ tot preparat per celebrar aquest cap de setmana les seues Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Hip˛lit MÓrtir, unes celebracions que van ser declarades d'InterÚs TurÝstic en la dŔcada dels vuitanta i que prompte tindran tambÚ la declaraciˇ de Festa d'InterÚs TurÝstic Nacional. El procÚs, segons ha informat l'Ajuntament del municipi, avanša a bon ritme i un dels ˙ltims requisits que restaven per fer era el reforš de la publicitat de les celebracions a tot el territori nacional; una acciˇ que s'ha dut a terme per a les Festes d'enguany.

Edu BernabÚu dirigeix aquesta vesprada l'Himne de Festes

El tret dĺeixida cap a les Festes tÚ lloc aquest divendres 9 d'agost amb la celebraciˇ de la coneguda com 'Nit de l'Olla'. L'activitat festera comenšarÓ a les 19:15h de la vesprada des de la part alta del Passeig del Comtat amb l'inici de la desfilada de les 16 filaes de la Vila Comtal acompanyades de les seues respectives bandes de m˙sica. La comitiva l'obrirÓ la Colla de Dolšaines i Tabals 'Mal Passet' i la tancarÓ l'Ateneu Musical de Cocentaina acompanyant al director de l'Himne de Festes d'aquest any; el m˙sic contestÓ Edu BernabÚu Valls. L'esmentada desfilada conclourÓ a la Plaša del Pla i allÓ, davant del Palau Comtal, es produirÓ la interpretaciˇ de l'Himne de Festes; una peša amb lletra del poeta Gerard Mur i PÚrez a la qual li va posar m˙sica el compositor JosÚ Insa MartÝnez. L'Himne estarÓ interpretat per l'Ateneu Musical aixÝ com per les bandes que acompanyen a les quatre Filaes de cÓrrec d'aquest any: Societat Musical i Cultural de PenÓguila (CapitÓ CristiÓ de la FilÓ Contestanos), La Lira de Quatretonda (Abanderat CristiÓ de la FilÓ Creuats), Uniˇ Musical Contestana (CapitÓ Moro de la FilÓ Bereberes 'Els Borts') i la Uniˇ Musical Beniatjarense (Abanderat Moro de la FilÓ Manta Roja). DesprÚs de l'Himne, les Filaes acudiran a les seues respectives seus per degustar la clÓssica 'Olleta Contestana' i a les 22: 40h comenšaran des de la part alta del Passeig del Comtat les ˙ltimes 'Voltetes' del cicle fester amb el segŘent ordre: GuÓrdia Jalifiana 'Sahorins', Kabilenyos, MuladÝs, Cavallers de Ll˙ria, Contestanos, Maseros, AlmogÓvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes' Els Borts', Manta Roja, Bequeteros, Llana i MudŔjars. La primera nit de Festes s'allargarÓ fins ben entrada la matinada amb l'actuaciˇ d'una discom˛bil a la part central de l'Avinguda del PaÝs ValenciÓ.

Les Entrades esperen una participaciˇ de mÚs de tres mil persones

DemÓ dissabte serÓ un dels dies centrals de les Festes de Moros i Cristians i la jornada arrancarÓ a les 06:30h del matÝ a la Placeta de la Vila amb la Santa Missa matinal en record dels festers difunts. A 07:00h s'efectuarÓ el rÚs de l'└ngelus des dels balcons del Consistori i aquest acte donarÓ pas a la hissada de les banderes a l'Ajuntament. Seguidament comenšarÓ la Primera Diana en la qual desfilaran primer els cristians encapšalats per la FilÓ Contestanos (CapitÓ CristiÓ 2019) donant desprÚs pas als moros amb la FilÓ Bereberes 'Els Borts' (CapitÓ Moro 2019) com a primera a iniciar la desfilada. Recordar que les esquadres de les 16 Filaes giraran de forma extraordinÓria al Monestir de les Clarisses al seu pas per la plaša del Pla per retre homenatge a la Mare de DÚu del Miracle en el V Centenari del miracle de les 27 llÓgrimes de sang que va vessar la icona de la patrona contestana el 19 d'abril de 1520.


Al migdia les Filaes Maseros i Contrabandistes protagonitzaran la humorÝstica 'Ambaixada del Contrabando' pels carrers del nucli antic de la localitat i a les 19:00h arrancarÓ l'Entrada de Moros i Cristians des del carrer Pare Francesc Agullˇ. S'espera que mÚs de tres mil persones, entre festers i m˙sics, prenguen part en un dels actes mÚs esperats de les Festes que celebra Cocentaina en honor al seu patrˇ; Sant Hip˛lit MÓrtir. En la desfilada participaran les 16 Filaes contestanes i les mirades se centraran en els quatre cÓrrecs festers d'enguany: MÓxim Ferrer SellÚs (CapitÓ CristiÓ de la FilÓ Contestans), Javier Pascual Motos (Abanderat CristiÓ de la FilÓ Creuats), RubÚn Colomina Arroyo ( capitÓ Moro de la FilÓ Bereberes 'Els Borts') i Abraham Moltˇ GarcÝa (Abanderat Moro de la FilÓ Manta Roja). L'Entrada discorrerÓ pel Passeig del Comtat i el carrer Bisbe Estanya per arribar al Pla al costat del Castell de Festes i el Palau Comtal. DesprÚs enfilarÓ el carrer Mare de DÚu del Miracle fins a concloure a la Placeta dels Ap˛stols. La jornada acabarÓ amb l'actuaciˇ d'una discom˛bil a la part central de l'Avinguda del PaÝs ValenciÓ.

Sant Hip˛lit MÓrtir tindrÓ tot el protagonisme el diumenge

Diumenge Cocentaina retrÓ homenatge a Sant Hip˛lit MÓrtir, patrˇ del municipi des del 7 de maig de 1600. La Segona Diana, amb marcat protagonisme infantil, obrirÓ els actes del dia i donarÓ pas a la concentraciˇ de totes les Filaes per participar en l'Ofrena Floral al sant. A les 11:50h les Filaes de cÓrrec es concentraran al Pla i desfilaran pels carrers Comte de Cocentaina i Major fins a arribar a l'esglÚsia de Santa Maria. AllÓ s'oficiarÓ la Missa Major de Sant Hip˛lit que enguany farÓ el sacerdot Don Rafael CerdÓ acompanyat dels rectors del Salvador i de Santa Maria, dels Pares Franciscans i els sacerdots que pertanyen a la Germandat Sacerdotal de Cocentaina. En finalitzar la mateixa, al voltant de les 13:30h, els cÓrrecs desfilaran fins a la Plaša de l'Ajuntament per situar-se sobre una estrada que estarÓ ubicada a les portes del Consistori. Des d'allÝ rebran el pas de tots els festers i totes les festeres en el genuÝ acte de la Presentaciˇ d'Armes a Capitans i Abanderats. Al caure la nit, a partir de les 20:15h, comenšarÓ la solemne processˇ amb la RelÝquia de Sant Hip˛lit i la imatge del patrˇ. Aquesta lluirÓ un nou aspecte aquest any desprÚs del complet procÚs de restauraciˇ a la qual ha estat sotmesa en els ˙ltims mesos i que ha realitzat la restauradora Inma Ribelles. L'acte recorrerÓ els carrers del nucli antic de Cocentaina i acabarÓ a l'esmentada esglÚsia de Santa Maria amb un dispar d'arcabusseria en honor al sant. DesprÚs, dins de l'esglÚsia, es donarÓ a besar la RelÝquia de Sant Hip˛lit MÓrtir i a les 00:00h comenšarÓ la humorÝstica Retreta en la qual la participaciˇ de les Filaes Ús voluntÓria. Finalment actuarÓ l'orquestra 'No Comment' a la part central de l'Avinguda del PaÝs ValenciÓ.

L' Alardo acomiadarÓ la trilogia festera dilluns

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina arribaran a la seua fi el dilluns amb conegut com dia de 'Els Trons'. A l'alba s'efectuaran les Guerrilles a les faldes de la Serra de Mariola i a les 11:00h es produirÓ a la Plaša del Pla l'Estafeta aixÝ com l'Ambaixada Mora declamada per RubÚn Vilanova DomÝnguez. En la mateixa es recrearÓ la crema de Cocentaina per part de les tropes Órabs, ocorreguda en 1.304, i que va provocar que els ve´ns de la localitat siguen coneguts amb el malnom de 'Socarrats'. A la vesprada, a les 18:30h, serÓ l'Estafeta i Ambaixada Cristiana protagonitzada en aquest cas per David Pascual Bonet. DesprÚs de les dues ambaixades, com Ús tradicional, es realitzaran els dispars d'arcabusseria en els que sĺutilitzaran prop de 500 quilos de pˇlvora. El municipi, desprÚs de les gestions realitzades per la UNDEF i la Junta de Festes, compta amb tots els permisos necessaris i tÚ garantida la municiˇ malgrat que el preu s'ha incrementat en relaciˇ als mesos anteriors. Cal assenyalar que al voltant de les 14:00h les Filaes Cavalleria Ministerial i Bequeteros protagonitzaran l'antiquÝssima 'Ambaixada de les Tomaques' al solar situat al costat del ColĽlegi Sant Joan Bosco II en els voltants de la Ronda Sud. La jornada acabarÓ amb l'Acciˇ de GrÓcies a la Mare de DÚu del Miracle i Sant Hip˛lit MÓrtir al Monestir de les Clarisses aixÝ com el posterior trasllat de la imatge del Sant Hip˛lit del Raval des de l'esglÚsia de la Mare de DÚu del Miracle a la parr˛quia del Salvador. Finalment actuarÓ l'orquestra 'Grupo E˝e' a la part central del Passeig del Comtat junt al carrer AusiÓs March. Recordar que dimarts, a les 12:00h, se celebrarÓ una Missa Solemne a la parr˛quia de Santa Maria dedicada al patrˇ en ser el 13 d'agost la festivitat lit˙rgica de Sant Hip˛lit MÓrtir.
Autoritats presents el dia de lĺEntrada

L'Ajuntament de Cocentaina ha confirmat algunes de les autoritats que presenciaran demÓ les Entrades des de la Tribuna instalĽlada al costat del Palau Comtal. Acompanyaran a l'alcaldessa, Mireia Estepa, el regidor de Festes, Octavio CerdÓ, i els edils de la Corporaciˇ Municipal. EstÓ previst que tambÚ estiguen presents en les desfilades el Conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, el Subsecretari de PolÝtica Territorial i Obres P˙bliques de la Generalitat Valenciana, Rafael Briet, la Diputada Nacional del PSOE, PatrÝcia Blanquer, o el Diputat Provincial dels socialistes, Antonio FrancÚs. Al costat d'ells hi haurÓ els alcaldes i les alcaldesses dels municipis del Comtat i de l'AlcoiÓ, representants de localitats en les quals se celebren Festes de Moros i Cristians i la Presidenta de la UNDEF; Pepa Prats.

└mplia difusiˇ a travÚs dels mitjans de comunicaciˇ

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina comptaran amb una Ómplia difusiˇ a travÚs dels mitjans de comunicaciˇ locals, comarcals, de la provÝncia d'Alacant i de la Comunitat Valenciana en tota mena de suports (premsa escrita, televisiˇ, rÓdio o premsa digital). A mÚs l'emissora municipal RÓdio Cocentaina, la Veu del Comtat retransmetrÓ avui en directe la interpretaciˇ de l'Himne de Festes i demÓ les Entrades mitjanšant el 107.9 de l'FM i www.radiococentaina.com. TambÚ el grup de televisiˇ Intercomarcal TV oferirÓ en directe aquests dos actes i la televisiˇ comarcal TV-A emetrÓ en directe l'Entrada i difondrÓ el senyal per diferents televisions locals del territori valenciÓ aixÝ com el seu portal web www.tv-a.es. AixÝ mateix la pÓgina de Facebook TeleCocentaina emetrÓ per streaming la gran majoria dels actes festius. Finalment la nova televisiˇ valenciana └ Punt ha confirmat l'emissiˇ de diversos reportatges sobre les Festes de Cocentaina i la realitzaciˇ de connexions en directe aquesta vesprada a travÚs del programa └ Punt Directe que condueix la periodista contestana Carolina Ferre.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Cocentaina

La Seu UniversitÓria acull el I CongrÚs internacional en salut, exercici fÝsic i ciŔncies de l'alimentaciˇ

"CullerÓ i Arrere", hui cuinem un guisat de quaresma

Cuinem una pasta fullada de lluš i gambes a "CullerÓ i Arrere"

Cocentaina envia a Subdelegaciˇ una valoraciˇ econ˛mica pels problemes ocasionats pel temporal ôGl˛riaö

Cocentaina es mostra en FITUR amb una nodrida agenda de promociˇ

Gala de l' Esport - Cocentaina 2019

Hui, cuinem uns gaspatxos de rap a "CullerÓ i Arrere"

L'Ajuntament delega en Suma la gestiˇ de rebuts d'aigua.

El Conseller se re˙ne con la alcaldesa de Cocentaina para ver in situ cˇmo afectˇ el temporal a varios edificios


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.