Castalla celebra la primera edici dels Premis dInvestigaci Erudit Cerd


  11-06-2020 | Castalla   |  Visitas:154
Actualitat

Castalla


La intenci del Consistori s promoure i incentivar els treballs que tinguen com a objectiu destudi a Castalla i la Foia

Castalla, 11 de juny de 2020
LAjuntament de Castalla ha fallat la primera edici dels Premis dInvestigaci Erudit Cerd, corresponents a la convocatria 2019-2020. La Regidoria de Cultura del Consistori castellut ha convocat quatre premis dinvestigaci, amb lobjectiu de promoure i fomentar el coneixement de Castalla i la Foia. Al mateix temps, segons el regidor de Cultura, Sal Mira, busquem posar en valor la figura de Francisco Cerd i Rico, ms conegut com lerudit Cerd, un ve de Castalla que va destacar a la societat espanyola del segle XVIII pels seus propis mrits.

Tal com reconeix Mira, des de lAjuntament van detectar falta dincentius per a realitzar projectes dinvestigaci relacionats amb la localitat. Per aix, afirma ledil, lobjectiu dels Premis Erudit Cerd s fomentar la vocaci cientfica a Castalla i ampliar el coneixement en camps tan amplis com lantropologia, larquitectura, leconomia, la filologia catalana, la geografia, la histria, el medi
ambient, la musicologia, la sociologia i el turisme.

Dacord amb aquest punt de partida, sha organitzat el certamen en dos grans categories, escolar i snior. Al seu torn, lescolar sha dividit en tres subcategories: 1r i 2n de lESO, 3r i 4t de lESO i 1r i 2n de Batxillerat. Mentre que lobjecte destudi es limita a Castalla a la categoria escolar, els sniors han pogut presentar treballs que abasten tota la subcomarca de la Foia de Castalla. El jurat encarregat davaluar els treballs presentats lhan format professionals de renom: el professor titular dEcologia de la Universitat dAlacant (UA), Carlos Martn Cantarino; la professora associada dAntropologa a la UA, M Teresa Riquelme Quionero; i el professor titular
dHistria Contempornia a la UA, Rafael Zurita Aldeguer.

Una vegada avaluades les investigacions, a la franja de tercer i quart de lESO, el treball guanyador ha sigut El canvi climtic i el seu impacte a lagricultura de Castalla, de Mriam Prez, i el treball finalista ha sigut La Dansa de Castalla, la festa ms coneguda, dInma Mira. Els premis corresponents a aquests treballs han sigut de 400 i 100 euros en metllic, respectivament, i un diploma. Dentre els treballs de primer i segon de Batxillerat, el guanyador ha sigut Recuerdos de tiempos pasados, de Noelia Fuster, dotat amb 500 euros en metllic i un diploma. A la categoria snior i en la corresponent a primer i segon de lESO no shan presentat treballs i, per tant, els guardons han quedat deserts.

En aquest sentit, el responsable de Cultura ha manifestat que anem a buscar la frmula perqu els vens i venes de Castalla i la zona troben ms incentius per a participar en els Premis Erudit Cerd amb els seus projectes dinvestigaci. Daquesta manera volem consolidar el certamen a la nostra ciutat.

Estava previst que lentrega dels premis fos el passat dissabte 6 de juny, coincidint amb laniversari del naixement de Cerd i Rico, per el Coronavirus (Covid-19), com amb tantes altres coses, ha obligat a suspendre lacte.

La figura de lerudit Cerd
Francisco Cerd i Rico va nixer a Castalla el 8 de juny de 1739 i va morir a Madrid el 5 de gener de 1800. Va cursar els seus primers estudis a lescola de Gramtica de Castalla i va passar a la Universitat de Valncia, on va estudiar Lleis i Cnons. El 1766 va ingressar com a escriv zelador 2n a la Real Biblioteca i, el 1783, va ser nomenat oficial de la Secretaria dEstat i del Despatx

Ayuntamiento de Castalla
Universal dndies. A ms, va ocupar el crrec dacadmic honorari de la Reial Acadmia de Nobles Arts de San Fernando i numerari de la Reial Acadmia de la Histria.
El Director de la Biblioteca Reial de Dinamarca del moment, Daniel Gotthilf Moldenhawem, va descriure la collecci personal de llibres de Cerd com la biblioteca ms exquisida que hi ha a Espanya a casa dun particular.

Al seu moment, lerudit Cerd va mantenir relaci intellectual i damistat amb altres erudits i estudiosos de lpoca com Gregori Mayans i va gaudir de la protecci de Manuel de Godoy, figura poltica important en els temps de regnat de Carlos IV, de qui va arribar a ser Primer Ministre. Un ve de Castalla la figura del qual va aconseguir una dimensi global.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Castalla

Comunicado oficial del Ayuntamiento de Castalla en relacin con los positivos de coronavirus en nuestra ciudad

Castalla finalitza les obres del CEIP Rico Sapena per valor de 786.821 euros dins del Pla Edificant


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.