Bases dels pressupostos participatius 2018


  09-07-2018 | Monòver   |  Visitas:190
Actualitat

Monòver

L’ajuntament de Monòver va iniciar els pressupostos participatius en 2015, per a què la ciutadania tinguera la possibilitat d’elegir directament en què volia que s’invertira una part dels diners del pressupost municipal.

Els pressupostos participatius busquen que siga el mateix poble de Monòver el que demane en què es poden invertir eixos diners en benefici de la colectivitat. No ha de ser un instrument per a interessos particulars sinó comuns.

Desprès de tres edicions, per al 2018, basats en l’experiència d’aquestos tres anys i seguint també les inquietuds de persones i associacions que així ens ho han comunicat, hem decidit crear unes bases per la posada en pràctica dels pressupostos participatius per a enguany i de cara al futur.

Les regidories d’Hisenda i Participació Ciutadana han treballat en l’elaboració d’aquestes bases, que esperem es converteixquen en un instrument democràtic que permeta a la població cogestionar una quantitat determinada dels pressupostos municipals


1. INTRODUCCIÓ
La cogestió (ajuntament-ciutadania) es caracteritza per una sèrie de premises:
1. La población tindrà l’oportunitat de decidir una part de les inversions que es facen a Monòver. 2. El personal tècnic de l’ajuntament determinarà, si cal, la viabilitat competencial, legal i tècnica de les propostes realitzades 3. El govern municipal s’obliga a assumir les decissions de la ciutadania i a executar-les


2. NATURALESA DE LES PROPOSTES DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

 S’hauran de referir a una inversió nova, o bé a obres de manteniment i reparació de les actuals.

Tan sols podran ser actuacions de competència municipal i el seu caràcter serà concret, determinat i avaluable econòmicament.

Haurà de definir-se la seua ubicació exacta de l’actuació.

Hauran de ser actuacions que es realitzen en un únic exercici pressupostari.

Es consideren inversions les obres noves o de manteniment de parcs, jardins, edificis, instal.lacions esportives, voreres (penyes), camins rurals, etc. Tot haurà de ser de titularitat municipal.

També entraran en aquesta consideració adquisicions permanents per a lÂ’Ajuntament com ara la compra d'un vehicle, maquinària o ferramentes, la dotació de llibres o material informàtic, etc., destinats a instalꞏlacions municipals, però també a associacions culturals, esportives, socials, sense ànim de lucre.

No són inversions i, per tant, no es podran presentar als Pressupostos Participatius:  Activitats (tallers, festes, programesÂ…)  Serveis (més policia, més educadors, més netejadors, més serveis socialsÂ…)  Subvencions en metàl.lic
No es podran proposar tampoc:

 Propostes mediambientalment insostenibles  Propostes dirigides a l'eliminació d'equipament ja existent3. PRESENTACIÓ DE PROPOSTES
L'edat mínima per a participar en els pressupostos participatius és de 16 anys.

Hi podran presentar propostes tant la ciutadania a títol particular com les associacions inscrites en el Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes. Cada formulari inclourà una única proposta. Hi haurà un límit de tres propostes per persona o associació.

El termini de presentació de propostes es determinarà cada any.

La cuantía total destinada vindrà determinada en els pressupostos anuals, en una partida anomenada “pressupostos participatius”. Una vegada es tinguen els resultats de la votació es procedirà a fer la transferència de crèdit pertinent de la partida abans mencionada a les que corresponguen.

L’Ajuntament proporcionarà un formulari de propostes en què es farà constar:

 Les dades personals del proponent  Nom, descripció i ubicació de la proposta  La documentació annexa aclaridora que es considere convenient (fotos, plànols, etc.)

Les propostes podran ser presentades en paper, que es dipositaran en una urna preparada a l’efecte, o enviades al correu electrònic que s’habilite.
4. VALORACIÓ TÈCNICA I VIABILITAT DE LES PROPOSTES
Una vegada acabat el termini, les propostes seran analitzades i valorades pels tècnics municipals de les diferents àrees implicades considerant la seua viabilitat tècnica, econòmica i competencial. Cap proposta no podrà tenir un valor superior al total de la partida dels pressupostos participatius de l'any en curs.5. PUBLICACIÓ DE PROPOSTES
Les propostes que s'hagen valorat viables i coherents s’admetran, es faran públiques i es numeraran per a la seua votació per la ciutadania.


6. VOTACIÓ Totes les persones majors de 16 anys empadronades a Monòver podran votar les propostes admeses.

La votació es realitzarà d'acord amb el principi d'una persona un vot, sent aquest de caràcter personal i intransferible. El votant haurà d'identificar-se amb el seu document d'identitat o de conduir i la forma de verificació que s'hi establisca, habitualment el padrò.

La votació es realitazarà de manera presencial en l’urna habilitada. Es determinarà el període de votació, que es publicitarà adequadament, així com els espais per al vot presencial.

En les paperetes de votació haurà que marcar obligatòriament cinc propostes, ni més ni menys. Qualsevol papereta que no tinga les cinc marcacions quedarà anul.lada


Cada proposta tindrà un valor inversament proporcional al seu ordre numèric del 1 al 5. Una vegada acabada la votació es procedirà a l'escrutini per determinar les propostes que seran executades. En el cas de que la quantitat total no done la suma exacta de la quantitat assignada a la partida de pressupostos participatius, l'última o últimes propostes es podran fer en el percentatge que li pertoque.

Les propostes començaran a executar-se durant l'any en curs.

Les propostes executades seran objecte d’un seguiment per a la perfecta comprovació de la seua execució.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Monòver

El salinero Lorenzo Gil y la ilicitana Sandra Hervás reinan en el Coto 2019

El Trofeo de fiestas de Monóvar para el equipo de baloncesto de Pinoso


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.