Dissabte es commemorarà el dia en el qual va volar cap a l’exili el primer avió des del Fondó de Monòver


  06-03-2021 | Monòver   |  Visitas:202
Actualitat

Monòver

El pròxim 6 de març es commemora la fita en la qual es va enlairar el primer avió cap a l’exili des del Fondó de Monòver.

Així, des de l’Ajuntament de Monòver s’ha previst recordar l’efemèride amb la difusió d’un vídeo en el qual Loren Amat, Regidor de Turisme i Patrimoni, Júlia Tortosa, Regidora de Memòria Històrica i Ferran Díaz, tècnic de Patrimoni, expliquen el projecte que s’ha dut a terme des del consistori en aquesta matèria. A més a més, al muntatge audiovisual s’inclouen declaracions dels Comissaris de l’exposició “Llapis, paper i bombes”, la qual va cedir la Universitat d’Alacant a l’Ajuntament de Monòver. “Aquesta mostra l’hem utilitzada parcialment per a fer una exposició permanent al refugi de El Fondó”, explica Júlia Tortosa.

El vídeo comptarà amb la participació de Save the Children, els quals també han cedit permanentment dibuixos fets per xiquets que han patit la guerra de Síria, així com declaracions dels arquitectes que han fet les darreres intervencions al Fondó. De fet, Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, apunta que “des de fa més de 100 anys Save the Children treballa cada dia amb milions de xiquets i xiquetes que han fugit d’una guerra i que es troben en camps de refugiats arreu el món i que l’única cosa que han viscut des que van nàixer són bombes, pobresa i misèria”.

“Per a nosaltres, -apunta Hernández-, és un honor contribuir a esta exposició amb el que millor sabem fer: parlar de drets dels xiquets i xiquetes i visibilitzar en quins països no s’estan respectant aquests drets. La millor forma d’evitar una nova guerra és conèixer els horrors que han suposat les anterior, especialment per a la infància”.

Per altra banda, el procés de museïtzació del Fondó “està en marxa des de fa bastant de temps”, assegura la regidora. “Hem rebut una subvenció de Presidència, gràcies a la qual hem fet una sèrie de millores a la pedania. Així mateix, vam posar una rèplica del Dragon Rapide, vam arreglar l’escaleta i vam posar una cartellera senzilla”. A continuació, “hem rebut una subvenció de la Conselleria de Turisme, mitjançant la qual hem fet una segona intervenció que consisteix en la col·locació d’uns ‘hitos’ grans amb els quals es donen molts més detalls sobre els fets històrics que van passar allà i es fa una fusió entre l’arquitectura de tipus industrial i l’entorn urbà”.

També es va arreglar el refugi, es va posar un passamans, llum... i dibuixos de les mostres esmentades “per a conscienciar als visitants, però no solament dels fets històrics passats allà, sinó per a establir vincles entre el passat i el present, entre ambdues guerres, totes dues vistes des de la mirada dels més menuts”, informa. Aquesta fase va acabar a finals de 2020, encara que “no es va poder mostrar al públic a conseqüència de la pandèmia”, anuncia Tortosa. L’objectiu d’aquest projecte és, segons explica la regidora de Memòria Històrica, “la creació d’un espai atractiu i cohesionat per al visitant”. La següent fase està prevista per a enguany, assegura, “amb la segona part de la subvenció de la Conselleria de Turisme i consistirà en posar-li contingut a l’Escoleta del Fondó”.

Així, s’acabarà la biblioteca que s’està duent a terme a la primera planta de l’edifici, es posarà un ‘timeline’ i uns audiovisuals que contextualitzen la Història.
Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Monòver

Ana Marhuenda, portavoz del PP, asegura que el Presupuesto 2021 es el "Presupuesto fantasma"

Coneixem el Pressupost 2021, i els pagaments de les primeres 22 ajudes del Pla Parèntesi amb un import de 52.600 euros

Especial Semana Santa 2021. "Una Semana Santa diferente"

Hablamos con Guillermo Rico, portavoz de Veïns de Monòver

El domingo 14 de febrero, al finalizar la Eucaristía de las 12:00 horas, se presentó la XV edición de la publicación anual Cruz de Guía.

Monòver atorga altres 22 Ajudes Parèntesi amb un import de més de 51.100 euros

La Regidoria de Patrimoni crea un mapa interactiu per a donar a conèixer les mostres de pedra seca localitzades al terme municipal

Monòver col•labora amb el CEFIRE d’Elda en les III Jornades ‘COEDUCA Canviem la Mirada’

La Policia Local “ubica” els camps de Monòver per a “millorar l’atenció dels ciutadans” en cas d’emergència


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.