Un avió Hallidland DH-89 “Dragon Rapide” aterra a la pedania monovera del Fondó


  24-07-2020 | Monòver   |  Visitas:2822 | Comentarios:1
Actualitat

Monòver


Des d’ahir una rèplica del model avió DH-89 “Dragon Rapide” de la companyia britànica Hallidland es troba ubicat a l’antiga escoleta del Fondó, recentment rehabilitada i convertida en un centre d’interpretació pel govern municipal.

Aquest model d’avió es va enlairar des de l’aeròdrom republicà del Fondó el migdia del 6 de març de 1936 amb l’escriptor Rafael Alberti, la seua dona embarassada i l’escriptora María Teresa León. Tots ells van emprendre així el seu camí cap a la ciutat argelina d’Orà fugint de la més que segura repressió a què els sotmetria la dictadura franquista. Tot seguit un altre avió del mateix model va transportar Dolores Ibárruri 'La Pasionaria', la seua secretària Irene Falcón, el diputat francés Jean Cattelas i diversos membres de la intel•ligència comunista també cap al seu exili.

Per a comprendre aquest fets, cal recordar que al Fondó es va instal•lar durant la II República espanyola un aeròdrom ja que l’orografia del llogaret era molt adequada i, a més, comptava amb un aquarterament en una casa propera. Aquest aeròdrom es va construir amb l’ajuda de veïns picapedrers que també van construir un refugi antiaeri per a 200 persones. A hores d’ara aquest refugi també es pot visitar.

Segons la Regidora de Memòria Històrica, Júlia Tortosa, “aquest avió té una forta càrrega simbòlica ja que amb ell partiren cap a l’exili alguns del principals polítics i intel•lectuals de l’època i va ser, per tant, des de les seus finestres que alguns van veure per última vegada el seu país. A més a més, les nostres terres foren les últimes que trepitjaren abans de començar un llarg exili. En aquest sentit és molt emotiu subratllar que a la filla de Rafael Alberti li diuen Aitana ja que, segons ell mateix va explicar, aquesta serra va ser l’últim bocinet del seu país que va veure. Cal afegir que aquest model d’avió també d’avió va ser usat per Francisco Franco en la seua sublevació el 1936”.

El dibuix de la rèplica de l’avió del Fondó és una reinterpretació d’un dibuix de l’Enciclopèdia de l’Aviació Militar tot adaptant la matrícula, el color i diversos detalls. L’empresa encarregada del projecte ha sigut Ideade que ja va dissenyar els cartells interpretatius ubicats al voltant de la pedania per a indicar i explicar els punts amb més rellevància històrica dels llogaret. Ideade, al seu torn, ha estat assessorada per l’arxiu municipal de Monòver i per altres especialistes en avions militars.

Quant a les despeses econòmiques que ha suposat aquesta nova intervenció, el Regidor de Patrimoni i Turisme, Loren Amat, ens ha indicat que “no ha suposat cap càrrega econòmica per a l’Ajuntament ja que ha sigut finançat íntegrament amb una subvenció concedida per la Generalitat Valenciana i que, a més a més, també ha servit per a poder sufragar altres millores que s’han fet a la pedania com ara la restauració del refugi, un projecte museogràfic que albergarà l’escoleta o l’acondicionament d’alguns espais del Fondó”.

En paraules del regidor “hem invertit molts esforços i molt de treball per a intentar posar Monòver en el mapa del turisme cultural de qualitat. Els fets esdevingut ací li confereixen al nostre poble una importància cabdal dins la història d’Espanya. És per això que pensem que aquest és un patrimoni que cal preservar ja que, per una banda, suposa un valuosíssim llegat cultural i històric i per altra, ens obri les portes a que nombroses persones interessades en la història ens visiten. A més a més, considerem que és una bona manera de portar la cultura i el turisme de qualitat al nostre món rural”

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Hola: Únicamente comentaros que la compañía fabricante del avión modelo "Dragon Rapide" es: de Havilland (con las dos palabras). Esto se debe a que el fundador de la misma fue el inglés Geoffrey de Havilland, quien eligió su apellido como nombre de su empresa. Saludos. ...

Lo más visto en Monòver

Los vecinos y vecinas del paraje monovero de Charco Amargo continúan denunciando los vertidos de aguas fecales

Nueva inversión de la concejalía de Servicios e Infraestructuras del ayuntamiento de Monóvar en asfaltado de caminos

El Ayuntamiento destina 39.000 € a convenios sociales y socio-sanitarios

Entrevistem a Anna Giner, presidenta de la Junta Directiva de l’Orquesta de Pulso y Púa «Fco Alvillar»

Hablamos con Alejandro García, alcalde de Monóvar en el programa de Actualidad Política

La concejalía de Fiestas prepara unas fiestas alternativas

La xiqueta Laia Esteve presenta el seu primer conte «El Monstre de l’Era Alta» a Monòver

El Grup Fotogràfic de Monòver finalitza la Lliga des de casa

Visitamos las instalaciones del Club Billar Casino de Monóvar


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.