El mestre Joan Anna es jubila


  20-09-2018 | Petrer   |  Visitas:232
Educació

Petrer


TEXT PUBICAT PER JOAN A L'ANUARI DE 2018 DE L'IES PACO MOLLĂ€

"Em donen l’oportunitat d’abusar del vostre temps i utilitzar les pàgines d’esta Revista per a parlar un poc dels meus anys dedicats a una professió que ja sabeu quina és. M’han donat l’oportunitat i l’aprofite dirigint-me a vosaltres, lectors i lectores d’esta Revista. El motiu no és altre que, després d’alguns anys dedicat a ser mestre, abandone l’ofici —no canviaré d’ofici, això no, senzillament passaré a ser jubilat—. «Alguns anys» en són en concret 36, 29 dels quals a Petrer, repartits 16 a La Foia i 13 al Paco Mollà. Ha sigut esta una decisió personal des que vaig arribar a Petrer. Petrer anava a ser el lloc on anava a treballar, el lloc d’on no em mouria per a buscar altres pobles. Va ser una sensació que vaig tindre només arribar a Petrer. Quan es tenen eixes sensacions i encara li queden a un 29 anys de treball per davant s’hi ha de donar un valor relatiu, però al llarg del temps eixa sensació anava creixent i he pogut anar fent possible aquell desig inicial.

Eixos primers 16 anys a La Foia em van servir per a conèixer la gent de Petrer, la gent de La Foia, per a fer de tot, per a treballar en moltes assignatures distintes, per a ocupar distints càrrecs, per a passar dies molt bons i dies molt roïns. En definitiva, com qualsevol mestre/a, com qualsevol que treballa en altra professió. Em sent afortunat d’haver treballat a La Foia i al Paco Mollà. És La Foia una bona Escola per a ser mestre i és el Paco Mollà un bon Institut per a continuar sent mestre. Esta afirmació resumeix els meus sentiments cap a estos centres. I si em sent afortunat, serà perquè he trobat la gent necessària per a fer-m’ho sentir.

Quan parle de gent de les Escoles parle de professors/es, alumnes, conserges, mares/pares i serveis d’administració, neteja, manteniment, cuiners/es o cuidadors/es. Sembla una obvietat açò que dic però ni una Escola ni un Institut són res si la gent, si tota la gent no treballa en la mateixa direcció sense recels ni lluites inútils. Des d’esta perspectiva em sent content i orgullós d’haver compartit lloc i temps amb la gent de La Foia i del Paco Mollà.

Ara fa tretze anys cinc mestres vam baixar al Paco Mollà per a continuar fent el que dúiem fent des de feia molts anys, treballar amb alumnes de 1r i 2n d’ESO. Dic baixar senzillament perquè, en este poble de tantes costeres, tots venien d’Escoles de més amunt. Àngel, Pablo, Pepe Medina i Pepe García han anat jubilant-se a colp de DNI i ara sembla que em toca a mi. Veníem d’Escoles distintes, havíem discutit, ens havíem barallat i havíem defensat, des dels nostres càrrecs directius, interessos de les nostres respectives Escoles, però per damunt de tot hi baixàvem cinc mestres que érem amics. Mestres, amics i amb idees molt semblants de com s’havia d’afrontar el treball educatiu. Intencionalitats en portàvem. Els mestres sempre en tenen però, per a resumir, vull destacar-ne un parell: hi baixàvem sense gens d’interés personal per ocupar càrrecs —eixa etapa ja l’havíem complerta, veníem a treballar dintre de les aules— i, en segon lloc, baixàvem per a continuar treballant a l’Institut de la manera en què es treballava a les Escoles en la mesura del possible. És de justícia reconèixer que ens hem sentit recolzats i valorats per la gent de l’Institut en estes intencionalitats nostres. Em permet parlar en nom d’ells com també quan dic que no ens vam enganyar quan vam decidir baixar a l’Institut.

En temps de records no puc oblidar-me de la gent de La Foia i del Paco MollĂ  que ja no estan entre nosaltres. Ells i elles ocuparan sempre els meus primers records.

I la vida continua i les Escoles i els Instituts. Baixant a un terreny més pràctic, moltes vegades ens arriba la pregunta de si els xiquets i xiquetes d’ara són o no són com els d’abans. En 36 anys ha canviat tot. Com anaven a ser iguals els xiquets i xiquetes? Com no anava a canviar l’educació? Sols m’agradaria compartir una reflexió: Internet va significar una revolució en tots els estaments, entre ells el món de l’educació, però res comparable —pel que fa a la vida dels xiquets i xiquetes— a la universalització dels telèfons mòbils i les relacions a través de les xarxes socials. És eixa una gran assignatura pendent, no sols per a les famílies sinó per a les comunitats educatives. L’educació sempre tindrà reptes pendents i crec, modestament, que eixe és un dels prioritaris en estos moments per la seua implicació en el dia a dia dels/de les nostres alumnes i en la seua vida escolar.

Encara que semble mentida, quan tenia 3 anys ja vaig acudir a una mena de guarderia que regentava una Sra. molt major a sa casa. Recorde, perfectament, que quan ja estava prop d’eixa casa començaven els plors perquè ma mare em pujara al braç i després m’agafava de la persiana com a últim recurs per a no entrar. Devien ser els primers dies. Sembla que no em vaig agafar prou fort a la persiana i, per culpa d’això, després m’he passat 57 anys dintre de les aules.

I he sigut feliç eixos 57 anys a les aules. I he sigut feliç a Petrer. I he sigut feliç a La Foia i al Paco Mollà. I tot gràcies a tanta i tanta gent i, en estos darrers anys, gràcies a la gent del Paco Mollà.

L’1 de setembre començarem, amb tota la força, un altre curs.

Joan Josep Anna i Bertomeu
Mestre del Paco MollĂ "

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Petrer

Homenaje a los Capitanes i RepresentaciĂłn de La RendiciĂł (I)

Entrega de premios concurso LX Concurso Fotográfico y Premier de la Película Oficial de Fiestas 2019

Programa "Qué et contes?" con Begoña Tenés, actriz de Petrer

ValoraciĂłn de la ConcejalĂ­a de Fiestas de la "Festa dels Capitans"

Petrer inicia la Navidad con el encendido de luces y la instalación de un gran árbol

"Mes de la mĂşsica" con la UniĂłn Musical de Petrer

Hoy, en "El primer café" hablamos con Raquel Rico, asesora de relaciones exteriores

El Presidente de la UniĂłn de Festejos hace un balance positivo de la "Festa dels Capitans"

EU PETRER: Esquerra Unida exigirá que se dote a la Concejalía de Participación Ciudadana de personal Técnico en la materia


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.