La commemoració del 150 aniversari de Blasco Ibáñez arriba a Sax sota la direcció del Consorci de Museus


  13-12-2018 | Sax   |  Visitas:180
Cultura

Sax

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra l’Any Blasco Ibáñez amb l’exposició “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres”, una mostra que viatja pel territori valencià per a compartir amb castellonencs, valencians i alacantins la commemoració del 150 aniversari del naixement del literat valencià.

L’exposició arriba a Sax (Alacant) on es podrà veure al Centre d’Estudis i Arxiu Històric Municipal Alberto Sols fins al pròxim 27 de gener de 2019, després d’haver recorregut altres cinc localitats de Castelló i València al llarg d’aquest 2018.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, inaugura aquesta vesprada la mostra, i l’acompanyen l’alcalde de Sax, Juan José Herrero, i el regidor de cultura, José María Espí.

Pérez Pont ha destacat que “aquesta exposició permet que alacantins, valencians i castellonencs ens retrobem amb la figura de Blasco Ibáñez i allò que la seua obra representa per a l’imaginari col·lectiu. La mostra parteix d’una investigació extensa entorn del retrat fotogràfic espanyol, des dels orígens fins a la Guerra Civil, i que va donar lloc a la mostra “El rostre de les lletres”, que ha organitzat Acció Cultural Espanyola. Ara, amb un nou discurs entorn de la figura de Blasco Ibáñez, viatja pel territori de la Comunitat sota la direcció del Consorci de Museus”.

El director de l’ens autonòmic ha recordat que “una de les finalitats del Consorci de Museus és la democratització de la cultura a través de projectes com aquest que permeten que l’acció cultural arribe a tota la Comunitat”, i hi ha afegit que “l’exposició recala en diferents enclavaments culturals i posa en valor el ric patrimoni històric i arquitectònic dels pobles i les ciutats del nostre territori”.

“Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres” mostra la imatge fotogràfica del gran escriptor valencià, junt amb els més notables escriptors espanyols del seu temps.

Organitzen l’exposició Acció Cultural Espanyola (AC/E), la Comunitat de Madrid i la Reial Acadèmia Espanyola, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

“Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres”

Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, França, 1928) va ser l’escriptor valencià més important i el més universalment reconegut. Ja en els dies finals del segle XIX, quan no havia complit encara els 30 anys, era una figura enormement popular i volguda, a qui seguien les masses enfervorides, atretes per les seues idees i per la força volcànica dels seus discursos.

El blasquisme va contagiar a les classes treballadores del mar i de l’horta l’afició pel saber, per conèixer els avanços que llavors sorgien, als quatre cantons del món.

Les fotografies ens mostren a Blasco Ibáñez com a ciutadà, escriptor i tribú, des de les seues primeres estades a la presó valenciana de Sant Gregori fins al retorn de les seues restes mortals, a les quals van acompanyar les més altes autoritats de la República i el fervor dels seus paisans.

La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa amb una selecció d’excel·lents retrats d’importants escriptors espanyols que van coincidir amb ell en el seu pas per la vida. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir la persona que hi ha darrere del reconegut personatge.

Així, es pot veure a Emilia Pardo Bazán amb el seu gat, als salons de sa casa madrilenya del carrer Princesa, a la qual rebia tot Madrid de la societat i de la cultura, el 1910; a José Echegaray quan aquest va arribar al Palau Reial per a una sessió de consultes amb el rei Alfons XIII (al voltant de 1905); a Benito Pérez Galdós llegint galerades del seu discurs d’ingrés a l’Acadèmia Espanyola, el 6 de febrer de 1897, o a Joaquín Sorolla retratant a Jacinto Benavente el 1917, al seu estudi de Martínez Campos, actual Museu Sorolla.

Destaquen en la selecció diverses imatges de grup en què es pot veure, per exemple, que capitanegen Manuel Azaña i Valle-Inclán la tertúlia literària de La Cacharrería de l’Ateneu de Madrid, que es va convertir durant els últims dies de la monarquia en un focus actiu de conspiracions republicanes (1930). Així mateix, s’hi pot veure una imatge de la redacció de la revista ‘España’ on es poden veure junts Ortega y Gasset, Azorín, Pío Baroja i Pérez de Ayala, entre d’altres.

També té molt d’interés la fotografia de l’arribada de Blasco Ibáñez a Argentina, el 1910. Es diu que hi van anar a rebre’l més de 100.000 persones. Quan va arribar al port de Buenos Aires, una dotzena de reporters van pujar a la coberta del vaixell per a fer-li les seues primeres fotografies al país.

La dimensió internacional del literat valencià es pot veure en diverses fotografies. L’èxit i la popularitat de Blasco Ibáñez no van tindre fronteres. Durant una llarga gira de conferències pels Estats Units, la Universitat de Washington va nomenar l’escriptor doctor honoris causa.

L’exposició és el resultat de més de 20 anys d’investigació en desenes d’arxius públics i privats, espanyols i estrangers. Les fotografies que componen la mostra procedeixen de diferents institucions, com la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Biblioteca Valenciana, l’Arxiu Històric Provincial de Guadalajara, la col·lecció Pedro Melero, la Fundació José Ortega y Gasset‑Gregorio Marañón de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya, o la Biblioteca del Congrés de Washington.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Sax

60 Aniversario de Giménez Ganga

Se celebra el Medio Año Festero en Sax

La Unión Musical de Sax presentará el sábado los actos conmemorativos de su 90 aniversario

Elección de las Reinas y Damas de las Fiestas 2020

Programa "Actualidad Política" con José Martínez Antolín, Concejal de Cultura y Fiestas

Gran Participación en el Cross Virgen de los Frutos

Las Pinturas de Adry

Un fallecido tras ser arrollado por el tren Alicante-Ciudad Real

Exposición "Cuando Sax Duerme"


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.