'La Brixola' visita el Pant de Tibi en el seu 425 aniversari


  06-03-2020 | Tibi   |  Visitas:1695
Cultura

Tibi

En el programa de hui, visitarem el Pant de Tibi, amb motiu dels seus 425 anys dhistria i ho farem de la m de Rafa i Loln, vens de Tibi, i persones molt implicades amb la vida i la histria del Pant. Lembassament de Tibi es troba a vora 18 quilmetres al nord-est d'Alacant, sobre el riu Verd o Montnegre i entre les muntanyes de la Cresta i el Mos del Bou, i es va construir perqu emmagatzemara aigua del riu per a abastir l'horta d'Alacant, juntament amb una xarxa de squies i assuts que s'estn per tota la comarca de l'Alacant.

Segons diversos estudis, la idea inicial de construir aquest pant, a finals del segle XVI, s'atribueix a Pere Esquerdo, mestre moliner de Mutxamel, i Miguel Alcaraz, mestre pedrer. El Consell General va aprovar en agost del 1579 la seua proposta, i va acordar demanar perms a Felip II per a comprar el terreny i construir la presa.

Va ser el rei qui va autoritzar l'obra amb la condici que fora el Consell d'Alacant qui la sufragara. La construcci va comenar el 1580 per aviat va haver d'aturar-se per manca de diners. Les obres es van reprendre entre els anys 1588 i 1594, quan van participar "prestigiosos tcnics de la Corona", com Juan Bautista i Cristobal Antonelli, Jorge Palearo (Il Fratino), Juan de Herrera i Juanelo Turriano.

Si b estava previst que la presa tinguera quasi 52 metres d'altura, la construcci es va aturar als 43 metres d'altura, en esgotar-se els recursos econmics. El pant de Tibi, destaca que les seues dimensions i la repercussi internacional que l'han convertit en una de les obres de retenci i distribuci d'aigua ms rellevants d'Europa i un model a escala mundial.

Amb tot, des del primer moment el pant va tindre problemes per l'acumulaci de fangs, que van provocar desperfectes el 1601. La presa va quedar inutilizada fins al 1738, quan va entrar de nou en servei. Des d'aleshores, fa 280 anys, el pant de Tibi emmagatzema aigua de manera ininterrompuda per a regar horts i bancals.

Actualment, pertany al Sindicat de Regs de l'Horta d'Alacant, que t la seu en la localitat de Mutxamel, la qual el gestiona per a regar pel canal de l'Horta. Per, a banda de la seua utilitat, el Pant de Tibi s un smbol per a les nostres comarques i un espai natural nic molt recomanable per a visitar-lo mitjanant una de les rutes que sorganitzen.

Si volen conixer ms detalls, no poden perdres el programa que els hem preparat.Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Tibi

El soroll de laigua torna a lull de la font

Tibi, un espai clau per al projecte Corredor Verd del Riu Montnegre

Tibi promociona activitats per a exercitar la ment


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.