Danses Reinat Moro i Reinat Cristi i parlem amb els dolainers Rafa Verd i Jos Antonio Carbonell


  13-01-2020 | Tibi   |  Visitas:1888
Actualitat

Tibi

Hui coneixerem a Rafa Verd i a Jos Antonio Carbonell, dos dolainers de Tibi que continuen mantenint la msica de la dolaina viva. Tot un repertori de peces tradicionals del poble de Tibi que sinterpreten especialment en Danses del Regnats Moro i Cristi.
Coneixerem com van aprendre a tocar la dolaina i des de quan socupen dinterpretar aquestes peces. Especialment parlarem amb Antoniet, com el coneixen popularment al poble, sobre la seua llarga tradici familiar amb la dolaina.

Parlarem sobre la publicaci Danzas de Tibi que en 2008 va fer Jos Antonio, on s'arrepleguen les diferents peculiaritats de la danses de Tibi i la seua msica. Una publicaci molt interessant per als amant dels costums de les nostres comarques.

Recorrerem amb els dos els diferents elements que caracteritzen aquesta festivitat de Tibi. Parlarem sobre la salut de les danses de Tibi i de la msica de dolaina. Un programa fet amb molta estima i que no es poden perdre ja que els ajudar a conixer amb major detall les tradicions dels nostres pobles, concretament de Tibi. Des dIntercomarcal TV volem agrair-los la seua collaboraci i generositat.

A ms, assistim a lltim dia de les danses en el qual participen el dos regnats. Conciexerem a la Reina Cristiana 2020 i parlarem sobre la seua indumentria tan especial. Tamb visitarem el Reinat Moro 2020. La germanor que ofereix el poble de Tibi durant lany, sintensifica en aquestos dies. Una festivitat que ha conservat molt elements rituals de les anomenades festes dhivern, a ms dun repertori musical nic i caracterstic daquesta celebraci.

Tradicionalment, la festa la protagonitzen dos grups, el Reinat Moro i el Reinat Cristi. La festivitat comena la nit del 5 de gener quan els balladors van casa per casa del poble convidant al venat a missa i a taula.

A la una de la matinada es realitza el preg del Reinat Cristi, en el qual la gent ms atrevida ix al carrer a tirar coets borratxos.

El dia 6 de gener, el Reinat Cristi acudeix, acompanyat de la msica de Dolaina i tabal, a la missa celebrada per la festivitat dels Reis Mags.

En eixir de la cerimnia es realitza la tradicional Subhasta de Tonyes. Parlarem amb el subhastador que ens explicar com han anat les subhastes de 2020 dels dos regnats. A la vesprada es ballen les danses tpiques del poble al voltant de la font de la Plaa d'Espanya.

Al dissabte segent es repeteix el festeig per protagonitzat pel Reinat Moro. A ms a ms, Tibi conserva la peculiaritat de tindre Regnats Afegits que se celebrarien el cap de setmana segent, i en la dansa del diumenge eixirien a ballar els tres regnats.​

Una festa molt peculiar que #IntercomarcalTV no sha volgut perdre i que en el reportatge de hui volem mostrar-li-la perqu la coneguen.


ENTREVISTA:

DANSES:

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en Tibi

El soroll de laigua torna a lull de la font

Tibi, un espai clau per al projecte Corredor Verd del Riu Montnegre

Tibi promociona activitats per a exercitar la ment


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.