La rectora llança un missatge tranquil·litzador davant l'escassa presencialitat i anuncia un reforç de les mesures de prevenció al campus i de la capacitat dels servidors per a les proves online.
La Universitat d'Alacant només desenvoluparà de manera presencial un terç de les proves previstes per a la convocatòria C2, corresponent al primer semestre del curs, la qual cosa suposa que més de 90.000 persones realitzaran proves de manera telemàtica. S'han comptabilitzat entorn de 1100 grups d'exàmens dels quals, el 64% es realitzarà de manera telemàtica.
Front l'escassa incidència de la presencialitat, la rectora, Amparo Navarro, fa una crida a la tranquil·litat i a la calma. ”Tot el procediment d'exàmens es durà a terme amb totes les garanties sanitàries i avaluadores sense faltar al compromís aconseguit el passat 7 de gener entre les cinc universitats públiques valencianes i les conselleries d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i Sanitat i Salut Universal, de seguir els protocols i plans de contingència previstos en cada universitat”, informa Navarro.
El vicerector d'Estudis, Qualitat i Llengües, Francisco Torres explica que els criteris d'avaluació emprats “són els que es contemplen en les guies docents, per la qual cosa l'alumnat els coneix amb anterioritat a la seua matrícula”, a més, assegura, “ja es va fer una previsió d'avaluació davant un escenari afectat per la Covid-19, per a anticipar-se a una situació com l'actual”.
Per a organitzar la convocatòria “es va habilitar un formulari d'obligat compliment en el qual els coordinadors i coordinadores de les assignatures han informat sobre modalitat triada a fi d'organitzar les proves i garantir el correcte desenvolupament de les mateixes tant de manera presencial com virtual”, explica la rectora.
Les xifres que es desprenen després de l'anàlisi dels formularis rebuts revelen pics mínims d'assistència de 16 persones, enfront del màxim d'entorn de les 3.500 diàries en un campus preparat per a albergar a 30.000 estudiants.
No obstant això, i malgrat que la Universitat d'Alacant disposa d'un complet i exhaustiu protocol de prevenció amb la senyalització dels accessos, el control d'aforaments i l'escalonament dels horaris, la rectora ha anunciat que el vicerectorat d'Infraestructures i Sostenibilitat ha posat en marxa una sèrie de mesures “encara més conservadores com a aforaments i distàncies, per a reforçar la prevenció”.
En aquest sentit, el nou vicerector amb competències en Prevenció, Salvador Ivorra, explica que, entre altres mesures, “es reforçarà el servei de seguretat de la UA durant el període de realització dels exàmens en els aularis de manera que puguen fer costat a evitar aglomeracions a l'entorn dels edificis i es guarden les distàncies de seguretat “. A més, s'ha seleccionat un conjunt de persones perquè puguen actuar com a auxiliars COVID per a fer costat al professorat en la distribució de l'alumnat a les aules i garantir les distàncies tant a l'interior dels aularis com en les pròpies aules, així com per a informar sobre qualsevol tipus de dubte, controlar l'ús de màscares i hidrogels i extremar les precaucions per a evitar les clàssiques reunions prèvies i posteriors als exàmens”, assegura. D'altra banda, el Servei de Prevenció de la UA ha desenvolupat una sèrie de recomanacions preventives mínimes per a la realització d'exàmens presencials en la UA durant la pandèmia de COVID-19 que es farà arribar a tota la comunitat acadèmica.
Per part seua, des del vicerectorat de Transformació Digital que dirigeix Rafael Molina, s'està treballant a detectar els possibles pics de connexió per a afinar en la designació d'horaris en les proves a distància.
Procediment consensuat
El passat 8 de gener, la Comissió d'Adaptació Curricular, Avaluació Contínua Alternativa i Convocatòries d'Avaluació, (integrada pels degans de les Facultats, el director de l'Escola Politècnica Superior, el president del Consell d'Estudiants, la presidenta de la Junta PDI, la presidenta del Comité d'Empresa, la delegada de Protecció de Dades i diversos vicerectors) va fer públiques les Indicacions i Informació d'interés sobre la modalitat d'examen en la convocatòria C2 on ja s'advertia de la necessitat d'emplenar el formulari amb la mena de prova d'avaluació triat pels diferents coordinadors segons el recollit en la guia docent.
L'objectiu del formulari ha sigut doble, d'una banda que el Servei d'Informàtica detecte possibles coincidències que puguen comprometre l'estabilitat dels servidors de la UA i, per una altra, establir les necessitats requerides perquè les proves presencials es puguen celebrar amb garanties de distàncies i aforaments.