El Ministeri de Cincia i Innovaci aprova els projectes multidisciplinaris de l'INAPH de la UA "Paisatges romans en el sud de la Provncia Tarragonina" i "CONTEXT"


  30-06-2020 | UA
Educaci

UA

Paisatge rom de l'rea meridional de la Provincia Tarraconensis i alta edat mitjana en dos enclavaments arqueolgics dAlbacete sn els objectes dels estudis multidisciplinaris.

Dos projectes de l'Institut Universitari d'Investigaci en Arqueologia i Patrimoni Histric de la UA (INAPH) de la Universitat d'Alacant han sigut aprovats pel Ministeri de Cincia i Innovaci per a ser executats en la recent Resoluci de la convocatria 2019 de projectes d'R+D+I.

Paisatges romans al sud de la provncia tarraconense. Anlisi arqueolgica de l'estructura territorial i model socioeconmic s el ttol del projecte aprovat i que ser dirigit pels catedrtics Ignasi Grau Mira, de l'rea d'Arqueologia, i Jaime Molina Vidal, d'Histria Antiga, amb la participaci dels investigadors Julia Sarabia i Daniel Mateo. A ms, compten amb un equip d'Investigaci format per Raquel San Quirico, investigadora predoctoral UA; M. A. Calabuig, del Museu de Banyeres de Mariola; J. Bolufer, del Museu de Xabia, i C. Fredes, arqueloga de l'Alfs del Pi.

La investigaci t com a finalitat fer l'estudi integrat del paisatge rom de l'rea meridional de la Provincia Tarraconensis, en l'actual zona d'Alacant i sud de Valncia, entre els segles I a. de la n. e. i III d. de la n. e. Aquest espai va constituir el solar dels territoris romans de les ciutats de Saetabis, Alone i Dianium. Els investigadors se centraran en aquest ltim espai com a principal cas d'estudi.

El propsit principal del projecte s analitzar l'economia romana en les seues mltiples facetes, des dels models de producci, llauradors o especialitzats, fins a les xarxes d'intercanvi comercial a escala regional i interregional. Aquesta lnia es desenvolupa a travs d'una aproximaci multidisciplinria, des de l'estudi del poblament rural i explotaci del camp fins a l'estudi qualitatiu i quantificaci estadstica de les evidncies d'intercanvi a diferents escales. Aix mateix, es pretn aprofundir en els agents i grups socials implicats en la configuraci i dinmiques paisatgstiques, especialment els models de pagesia romana.

Inspirats en recents estudis de paisatges romans del Mediterrani, la premissa de treball s que l'estudi comparatiu i complementari d'espais periurbans i allunyats ha de realitzar-se de forma integrada. Aix, l'equip d'investigaci analitzar estructures espacials i patrons d'assentament complementaris i diferents, amb la finalitat d'integrar-los territorialment i econmicament, i substituir els esquemes de centralitat i protagonisme urb.

Aquesta proposta cientfica es basa en dues lnies desenvolupades en investigacions anteriors. La primera s la proposta d'una metodologia d'investigaci multidisciplinria del paisatge arqueolgic mitjanant l's de tecnologia geoespacial, amb eines SIG, GPS, reconeixement superficial per georeferenciaci, prospecci geofsica, modelitzaci amb LIDAR, excavacions arqueolgiques puntuals i anlisi espacial. Aquesta experincia cientfica ha perms a l'equip cientfic desplegar tota una srie de metodologies de carcter no destructiu amb un elevat grau de refinament en la informaci obtinguda. La segona lnia d'investigaci se centra en l'anlisi del paisatge rom en tots els seus components i no solament els principals nuclis rurals en els quals s'ha centrat la investigaci tradicional.

El propsit principal s analitzar l'economia romana en les seues mltiples facetes, des dels models de producci, llauradors o especialitzats, fins a les xarxes d'intercanvi comercial a escala regional i interregional. Aquesta lnia es desenvolupa a travs d'una aproximaci multidisciplinria, des de l'estudi del poblament rural i explotaci del camp fins a l'estudi qualitatiu i quantificaci estadstica de les evidncies d'intercanvi a diferents escales. Aix mateix, es pretn aprofundir en els agents i grups socials implicats en la configuraci i dinmiques paisatgstiques, especialment els models de pagesia romana.

El segon projecte aprovat pel Ministeri s El context com a eina: escales d'aplicaci en els processos de canvi en l'alta edat mitjana (CONTEXT). Est liderat per les investigadores principals Carolina Domnech Belda, professora titular, secretria de l'INAPH i especialista en numismtica i anlisi contextual de la cultura material, i Sonia Gutirrez Lloret, catedrtica d'Arqueologia i directora del Grup d'Investigaci Arqueologia i Patrimoni Histric, codirectora cientfica dEl Tolmo de Minateda i especialista en cultura material altmedieval i en anlisi de l'espai social. Forma part de l'equip cientfic Julia Sarabia Bautista, professora ajudant doctora, directora cientfica de la vila romana de Balazote i especialista en arqueologia del paisatge, teledetecci i poblament rural.

L'equip de treball est integrat per Lorenzo Abad Casal, catedrtic emrit d'Arqueologia de la UA; Victoria Amors Ruiz, especialista en dades espacials, SIG, SIA i cultura material altmedieval Espanya i Magrib; Pablo Cnovas Guilln, tcnic de patrimoni i museus a l'Ajuntament d'Helln, actual coordinador del Parc Arqueolgic Tolmo de Minateda; Blanca Daina Parres, doctora en Filosofia i Lletres (Arqueologia) UA i codirectora del Projecte Tolmo de Minateda; Jos Mara Moreno Narganes, personal investigador en Formaci (FPU) en la lnia d'investigaci: arqueologia dels espais domstics, i Diana Lpez Arroyo, personal investigador en formaci (FPI) dins de la lnia d'investigaci: paisatge i poblament rural andalus.

El projecte CONTEXT sorgeix del desenvolupament d'una lnia d'investigaci que utilitza el context arqueolgic com a unitat d'anlisi. Aquest enfocament contextual ha perms dissenyar eines conceptuals que fan possible tractar el registre arqueolgic des d'una perspectiva sinptica i holstica. La constataci de la potencialitat del context com a eina per a caracteritzar materialment el canvi cultural i social operat en l'alta edat mitjana mediterrnia, posada de manifest en projectes anteriors, ha palesat la necessitat de focalitzar aquesta eina conceptual en un espai d'estudi concret, que proporcione un vertader i contrastat laboratori arqueolgic, amb registres amplis ben contextualitzats. Per aix, el projecte es desenvolupar fonamentalment a partir de l'anlisi de dos mbits d'estudi vinculats a la trajectria de l'equip investigador a la Meseta meridional de la pennsula Ibrica: els enclavaments dEl Tolmo de Minateda, a Helln, i dEl Camino Viejo de las Sepulturas, a Balazote. L'elecci de tots dos emplaaments obeeix a raons de coherncia geogrfica, cronolgica, histrica, temtica i metodolgica.

Tots dos llocs arqueolgics, El Tolmo de Minateda i El Camino Viejo de las Sepulturas, mostren una seqncia i un desenvolupament histric similar, per en mbits clarament diferenciats, urb i rural, cosa que permetr caracteritzar, comparar i contrastar les dinmiques de canvi entre el final del mn antic i l'inici de l'edat mitjana en llocs arqueolgics de naturalesa diferent en relaci amb l'objectiu principal d'aquest projecte, que s comprendre les transformacions que arranquen en lantiguitat tardana i es desenvolupen amb el canvi social que va comportar la islamitzaci desprs de ser incorporats com a territoris adscrits a la cora de Tudmir.

Per a aconseguir aquest objectiu, es pretn utilitzar la informaci contextual com a eina metodolgica i aplicar-la en tres escales espacials diferents: una escala microespacial mitjanant l'espacialitzaci de diversos tems que, analitzats de manera conjunta i superant els compartiments estancs en l'anlisi arqueolgica, permeten detectar espais socials, funcionals, ideolgics o marcadors de gnere en diferents mbits; un nivell mesoespacial en el qual l'associaci de les unitats anteriors i la incorporaci d'eines de teledetecci no intrusiva possibilite l'anlisi global del jaciment, i, finalment, un nivell macroespacial que permetr analitzar l'espai periurb, el territori circumdant amb vinculacions histriques, funcionals, paisatgstiques o productives amb l'assentament estudiat, fins i tot altres assentaments menors que donen accs a estudiar com s'articula la xarxa de llogarets en relaci a la ciutat dEl Tolmo o a l'antiga vila romana de Balazote.

Les investigadores creuen que l'estudi de tots aquests elements permetr plantejar diferents problemtiques histriques d'un perode complex com s l'alta edat mitjana i possibilitar, alhora, la contrastaci del context com a eina metodolgica fonamental per a l'estudi d'aquest perode.

Els resultats del projecte CONTEXT poden contribuir a caracteritzar la societat altmedieval de l'antic territori de Tudmir amb marcadors de complexitat econmica, estratificaci social, desenvolupament tecnolgic i trets culturals i identitaris, ats que permetran contrastar l's de l'anlisi contextual com a eina metodolgica fonamental per a l'estudi d'aquest perode.

A ms, pretenen posar a l'abast de la comunitat cientfica no solament els resultats interpretatius concloents sin tamb la documentaci exhaustiva que els sost en una web GIS o cartografia en la web, una plataforma de treball conjunta que utilitze les eines i el sistema de documentaci d'aquest projecte amb la finalitat que puga servir a altres grups d'investigaci que treballen en lnies similars

Aquest projecte continua la lnia de l'anterior El lloc de les coses: relaci entre la cultura material i els espais construts grcies a l'arqueologia (segles VI-XIV), que va ser finanat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha estat actiu fins al desembre de 2019 i les investigadores principals del qual han sigut Carolina Domnech Belda i Sonia Gutirrez Lloret.

Els projectes de l'INAPH han sigut aprovats en la Convocatria 2019 de projectes d'R+D+I que concedeix el Ministeri de Cincia i Innovaci dins del Programa Estatal de Generaci de Coneixement i Enfortiment Cientfic i Tecnolgic del Sistema d'R+D+I, i del Programa Estatal d'R+D+I Orientada als Reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d'Investigaci Cientfica i Tcnica i d'Innovaci 2017 -2020.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Una alumna de Filologia Catalana de la UA guanya el 2n Premi del XVII Sambori Universitats

La Sede Universitaria Ciudad de Alicante dedica un seminario al origen de les Fogueres (1928-1936)

El mercat del videojoc com a nova eixida professional per a historiadors i humanistes en un curs de la UA

La Universitat d'Alacant participa en l'estudi que marcar el full de ruta de la investigaci turstica dels prxims anys

La UA se suma al concert universitari 'Msica de poetes' per a celebrar el dia de Sant Joan

La Universitat d'Alacant mant el Festival de Teatre Clssic de l'Alcdia en format en lnia

El Centre Majors Salut de la Universitat dAlacant presenta una collecci de videotallers sobre cuina saludable i sostenible

NAER, editada per la Universitat d'Alacant, es posiciona com una de les millors revistes cientfiques en l'mbit educatiu

La Universitat d'Alacant comena l'1 de juliol la segona campanya d'excavacions en la localitat murciana de Gorgociles del Escabezado


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.