Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant commemora el dilluns 15 el Dia de les Escriptores amb el Club de Lectura i la conferència de Pura Fernández


Comparte esta noticia en:

12-10-2018 | UA   |  Visitas:93Alacant. 11 d’octubre de 2018

Dones i escriptores. El Dia de les Escriptores es commemora aquest dilluns 15 d’octubre, festivitat de Santa Teresa de Jesús. La commemoració, de caràcter anual, es va iniciar a Espanya l’octubre del 2016, per iniciativa de la Biblioteca Nacional d’Espanya, l’associació Clàssiques i Modernes i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE), per a recuperar el llegat de les dones escriptores, fer visible el treball de les dones en la literatura i combatre la discriminació que han patit al llarg de la història.

La Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant commemora el dilluns 15 d’octubre el Dia de les Escriptores amb dues activitats. La Comissió d’Igualtat-Observatori posarà en marxa, des de les 11.00 hores i a la sala Mario Benedetti de la UA, situada a l’Edifici III de la Facultat, el Club de Lectura “Feminisme, gènere i diversitat sexual” basat en la novel·la El conte de la criada (The Handmade’s tale).

A continuació, Pura Fernández, membre de l’Institut de Llengua, Literatura i Antropologia del Centre de Ciències Humanes i Socials, Consell Superior Investigacions Científiques (CSIC), farà la conferència «Mi nombre siempre. Viajes e imposturas, o cómo construir la autoría femenina en el siglo XIX: la Baronesa de Wilson», que està emmarcada sota el títol genèric sobre el Dia «Dones rebels i transgressores» Pura Fernández. El lloc de la ponència serà l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres a les 12.00 hores. La conferència està organitzada per l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere de la UA (IUIEG), la Facultat de Filosofia i Lletres i la Comissió d’Igualtat-Observatori.

Currículum de Pura Fernández

Pura Fernández és investigadora responsable de nou Projectes d’Investigació d’I+D+i, finançats en convocatòries oficials competitives, i d’una Acció Integrada Hispanofrancesa; és la investigadora responsable del Grup d’Investigació sobre Cultura, Edició i Literatura en l’Àmbit Hispànic (segles XIX-XXI) del CSIC.

Centrada en la història del camp cultural contemporani (segles XIX-XXI), els seus interessos d’investigació s’orienten cap a la història de la literatura, de l’edició i de la lectura en l’àmbit hispànic; l’estatut social de l’escriptor professional i la construcció de la identitat autoral de la dona de lletres; els orígens de l’associacionisme cultural, de la propietat intel·lectual i els drets d’autor; les xarxes culturals i editorials transatlàntiques, com també els diàlegs i les transferències entre l’art i els discursos científics, especialment en la novel·la vuitcentista.

En l’actualitat treballa en les pràctiques culturals de les editores-escriptores i en el discurs biogràfic de les autores i les viatgeres contemporànies espanyoles i llatinoamericanes com la Baronessa de Wilson. És autora, editora i coeditora de tretze llibres. Així mateix, és autora de monografies publicades en reconegudes editorials internacionals; coordinadora i editora de números monogràfics en revistes indexades. Ha participat en l’elaboració d’obres col·lectives de referència, com la Historia de la literatura española; és membre del Consell Assessor i de Redacció de disset publicacions cientificoacadèmiques de prestigi internacional d’Espanya, França, els EUA, Argentina i Mèxic. La investigadora dirigeix el portal acadèmic Editors i Editorials Iberoamericans (s. XIX-XXI) a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes; és membre del Laboratori d’Idees del Llibre i ha codirigit el projecte interinstitucional sobre les Noves pràctiques de lectura derivades de l’ús dels dispositius electrònics-e- readers, juntament amb José Antonio Millán.

Escriptores en la Facultat

Estudiants, egressades, doctorandes i doctores que estan en la Facultat, o n’han eixit, s’han consagrat com a escriptores, poetes, narradores. Com a mostra, un botó.

Mado Martínez, natural de Montfort (Alacant), va estudiar Filologia Hispànica a la UA i es va doctorar en diverses especialitats en les universitats d’Alacant i Sevilla; escriptora i periodista, dirigeix @EditorialOdeon, col·labora en @RosaVientos, @OndaCero_es, @muyinteresante, @HistoriaIberia i @revistaANOCERO. Ha sigut, a més, col·laboradora en Cuarto Milenio. Sis llibres avalen la seua carrera: La santa (2014), va ser Premi Ateneu Jove de Sevilla, La prueba (2016), Colombia sobrenatural (2015), Colombia sobrenatural II, La maldición i El misterio de Nicole Delacroix. A més, i entre d’altres guardons, ha obtingut els premis Narrativa Breve Géminis, que concedeix l’Ajuntament d’Asp (Alacant) i el de Narrativa per a Dones de la Generalitat Valenciana.

Lliris Picó (Ibi) és narradora. Llicenciada en Filologia Catalana, treballa en la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans. Victoria Cremades ha escrit diversos llibres de poemes; publicava Les amúsies, en Editorial Neopatria, poemari finalista del XXII Premi de Sant Vicent del Raspeig. Cremades compatibilitza el seu impuls poètic amb la tasca docent en un IES i a la UA. Alicia Merino Labrador, alumna de màster i doctorat de la Facultat és poeta i publicava Acuarela elemental l’any 2010. Gabriela Quirante, llicenciada en Filologia Hispànica i doctora en Estudis Literaris, màster universitari en Estudis Literaris (MAESL), és escriptora, filòloga i investigadora. Va publicar la novel·la Habitaciones sin ventanas l’any 2011. Anna Cacciola, doctoranda en el programa de la Facultat, Departament de Filologia Espanyola, Lingüistica General i Teoria de la Literatura, és poeta i els seus poemes formen part de l’antologia Voces nuevas de l’editorial Torremozas. Carmen Juan és poeta i publicava el 2014 Amar la herida, poemari guanyador del Premi de Poesia Jove Pablo García Baena que edita La Bella Varsovia; Juan va estudiar Humanitats a la UA i regenta, ara mateix, la llibreria 80 Mundos a Alacant. Laura Tárraga, alumna de Turisme ja té publicades tres novel·les de literatura juvenil, El imperio del sueño, Infortunium i Infortunium II. I, segurament, que la llista és molt més llarga.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La UA acoge la primera reunión internacional de buceo para personas con diversidad funcional

Acord de col·laboració entre la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i la Fundació Caja Mediterráneo per a la difusió de patrimoni bibliogràfic cultural

La Universitat d'Alacant premia la visió estratègica i el compromís amb les persones en els seus Premis del Turisme

Trobada mediàtica amb Carlos Martínez. L'immunòleg del CSIC Carlos Martínez parlarà de la ciència i el progrés social com a objectius necessaris del Segle XXI a la UA

La UA descobreix els secrets dels bolets a la Font Roja

La Orquesta Filarmónica de la UA, bajo la dirección de Tobias Gossmann, inicia el curso académico con este ciclo de conciertos por la provincia

Antonio Valdecantos inaugura una nova edició del cicle Filosofia en Obert al MUA

Més de 1.500 persones es donen cita en la Jornada Esportiva d'UPAPSA a la Universitat d'Alacant

L'Associació Espanyola de Científics atorga a Celera, creada pel científic de la UA Javier García, la Placa d'Honor AEC 2018


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en