Investigadors de la Universitat d’Alacant viatgen a Tetuan per a recuperar les antigues masmorres de la Medina on va estar pres Cervantes

12-04-2017   |  Visitas:247

El projecte de cooperació universitària, liderat pel grup AEDIFICATIO, està finançat per la GV a través del Vicerectorat de Relacions Internacionals de la UA

En la delegació d’experts que es desplaçarà al Marroc participaran quatre bombers de la Diputació d’Alacant


Alacant. Dimecres, 12 d’abril de 2017

La Universitat d’Alacant lidera el projecte d’investigació internacional “Intervenció en la Medina i Masmorres de Tetuan”, un projecte de la Universitat d’Alacant a través de l’Oficina de Cooperació del Vicerectorat de Relacions Internacionals, finançat la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana.

La Vila de la Medina de Tetuan va ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997 i en les seues masmorres va estar pres Miguel de Cervantes.

El projecte, que es va iniciar l’any 2009, està integrat per experts de les universitats d’Alacant, Tetuan, Granada i Politecnico di Milano, amb el professor de la UA i director del grup d’investigació AEDIFICATIO, Antonio Jiménez, al capdavant d’aquesta iniciativa. Aquest projecte també té la implicació de l’Association Tétouan Asmir.

Jiménez s’ha reunit aquest matí amb el grup multidisciplinari d’experts que forma l’expedició que viatjarà al Marroc els pròxims dies 21 al 27 d’abril, amb l’objectiu de continuar amb les intervencions d’emergència sobre el patrimoni arquitectònic de la Medina de Tetuan i l’Eixample. El director de l’equip ha explicat que encara que continuaran amb les intervencions en habitatges, en aquesta ocasió incidiran, especialment en la recuperació de les masmorres en les quals, segons tots els indicis, va estar captiu Miguel de Cervantes i que més tard convertiria en escenari d’algunes de les seues obres.

L’expedició està integrada per professors del Departament d’Edificació i Urbanisme de la UA (Antonio Jiménez, Ramón Orts) l’equip de Milan (Lorenzo Jurina, Paola Travaglio i Carlo Manfredi), Bernardino Lindez (Universitat de Granada), una professora de l’IES Leonardo da Vinci, deu estudiants de la UA de carreres tècniques de grau i màster, tres d’aquests d’origen marroquí; i quatre bombers del SPEIS bombers Diputació d’Alacant (Iñaki Saez ,Francisco Catalán, José Montero ,José Ignacio López) ja que, segons afirma Antonio Jiménez, “part de les intervencions requereixen labors quasi d’espeleologia, per la qual cosa la labor de professionals bombers és totalment necessària”.

L’objectiu d’aquesta expedició és evitar danys personals dels habitants dels habitatges de la Medina, protegir el patrimoni edificat, garantir les condicions de salubritat mínimes dels habitatges; fer una primera intervenció d’emergència en les masmorres que ajude a la conservació d’aquestes; promoure l’aprenentatge de les tècniques d’apuntalament per bombers i estudiants de la zona, i també ensenyar tècniques de rehabilitació i restauració a treballadors locals. A més es farà un catàleg dels edificis amb valor patrimonial i un manual d’intervenció.

Antonio Jiménez destaca també l’enorme importància d’aquest patrimoni ja que Tetuan va ser fundada el segle XVI per mujahidins granadins i el dipòsit cultural que el temps ha anat sedimentant a través de l’arquitectura ha format una de les medines millor conservades del Marroc. “La Medina de Tetuan ens permet llegir la petjada genèticament recognoscible de la cultura andalusina”, afirma. L’anàlisi sociològica, històrica i la intervenció constructiva sostenible i respectuosa formen l’eix estratègic d’aquest projecte professional, docent i investigador.

El projecte té la col·laboració de valor inestimable de personalitats com el catedràtic de la Universitat de Tetuan Muhammad Benaboud, impulsor de l’associació cultural "Tetuan Asmir" que tant va beneficiar per a la declaració com a patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO de la Medina de Tetuan.

La Medina

“Tetuan és una medina marroquina reconstruïda per andalusins. És una de les medines del Marroc que millor reflecteixen la continuació del desenvolupament cultural i artístic del patrimoni cultural andalusí a partir de la conquesta cristiana de l’última ciutat andalusina l’any 1492. Aquesta continuació no es reflecteix únicament en la conservació del llegat andalusí sinó en la continuïtat de la creació i desenvolupament d’aquest després del final de l’entitat política i militar andalusina. És més, Tetuan i altres ciutats marroquines d’origen andalusí també representen la continuïtat de la convivència, ja que l’urbanisme i l’arquitectura andalusina de Tetuan va ser a causa del contacte d’aquesta ciutat amb altres cultures que li van permetre desenvolupar la personalitat i el patrimoni tan original i específic. Tetuan és literalment l’altra riba d’Al-Andalus, i encara que l’estret de Gibraltar no va afavorir l’arrencada de la cultura andalusina en la totalitat del territori Marroquí, les relacions marítimes i comercials que Tetuan va mantenir amb la península Ibèrica van permetre la influència andalusina en el transcurs dels segles. Aquesta continuïtat d’elements andalusins a Tetuan es reflecteix en l’arquitectura de la ciutat, la mentalitat dels habitants, les tradicions, els noms de famílies de Tetuan d’origen andalusí com a Sordo, Torres, Medina, Páez, Raghon i Martín.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Estudiants del Grau de Publicitat i Relacions Públiques de la UA participen en el First Dates de la creativitat

La represión franquista abandona la clandestinidad en la Universidad de Alicante

La segunda fase de excavación del Proyecto Domus de la Universidad de Alicante materializa la ciudad evanescente: La Alcudia visigoda

La EBT de la UA Applynano Solutions presenta el proyecto MASTRO en el Congreso Internacional Imaginenano

El poema inédito de Benedetti "Miedo y coraje" podrá escucharse musicalizado por primera vez en el Paraninfo de la UA

La UA fa la primera visita institucional a Austràlia i Nova Zelanda

Las mujeres representan el 54% del alumnado de las universidades públicas valencianas y el 56% del equipo docente e investigador más joven

Mig centenar d'estudiants participen en el VIII Joc de Simulació Empresarial de la UA

José Duato, Premio Nacional de Investigación y Premio Rey Jaime I de Nuevas Tecnologías, será el protagonista de una nueva sesión del Aula de la Ciencia y la Tecnología de la UA

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en