La UA adverteix dels riscos de l’ús d’internet en persones amb discapacitat intel·lectual i recomana formació per a promoure la inclusió d’aquests en aquest entorn26-07-2017   |  Visitas:122

L’article científic “Internet y personas con discapacidad intelectual: una aproximación a las preocupaciones, estrategias de prevención y necesidades de formación de los cuidadores”, publicat en el Vol 6, Núm. 2 (2017) de Journal of New Approaches in the Educational Research (NAER) el dissabte passat, 15 de juliol de 2017, recomana dissenyar, implementar i avaluar programes de formació sobre internet i el seu ús per a les persones amb discapacitat intel·lectual, els professionals i les famílies, a fi de promoure la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual a l’entorn d’Internet, i que aquesta formació ha de provenir de l’Administració i d’altres organitzacions.

Elaborat pels investigadors Esther Chiner i María Cristina Cardona-Moltó, del Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat d’Alacant, i Marcos Gómez-Puerta, del Departament de Psicologia del Desenvolupament i Aprenentatge de la UA, l’estudi explora les perspectives dels cuidadors sobre els riscos d’internet per a les persones amb discapacitat intel·lectual, i també la seua preparació i habilitat per a prevenir i fer front a aquests riscos a través de estratègies diverses.

Per a la seua realització han participat vint familiars i vint-i-quatre professionals, que pertanyen a l’associació sense ànim de lucre en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament APSA; tots han respost un qüestionari sobre seguretat i riscos en internet. Esther Chiner, una de les signatàries, declara que “la idea va sorgir a través d’un company, perquè es parla molt sobre el tema de les noves tecnologies, però molt poc sobre l’ús d’aquestes per part de persones amb algun tipus de discapacitat”.

Els investigadors, que tracten el tema de l’atenció a la diversitat, van sol·licitar una ajuda per a projectes d’investigació emergents convocats pel Vicerectorat de Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d’Alacant, ajuda que els va ser concedida. A continuació, i per a la posada en marxa de l’estudi, es van posar en contacte amb APSA.

Els resultats de les dades extretes dels qüestionaris fets a persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals indiquen algunes preocupacions dels cuidadors en relació amb l’ús d’internet per part de les persones amb discapacitat intel·lectual i consideren que aquest grup és més vulnerable als riscos que hi ha. Els participants utilitzen diferents tipus d’estratègies per a prevenir-los, però no han rebut cap tipus d’entrenament formal. Pensen que aquesta formació hauria de provenir de l’Administració i d’altres organitzacions.

A més, els investigadors van trobar diferències entre les respostes dels familiars i dels professionals. “Tant professionals com pares veuen riscos, però en major mesura els professionals”, detalla Esther Chiner. Els tres signants conclouen que s’haurien de dissenyar, implementar i avaluar programes de formació per a tots els grups implicats en aquest procés, des de les persones amb discapacitat intel·lectual, els professionals i les famílies, a fi de promoure la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual a l’entorn d’internet.

Per a la realització d’aquest estudi la mostra ha sigut xicoteta; no obstant això, Chiner avança que la investigació següent en la qual treballaran abraçarà tota la Comunitat Valenciana, per la qual cosa han sol·licitat l’ajuda per a projectes emergents que concedeix la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana i que està pendent de resolució.

La segona fase de la investigació, en curs i més àmplia, està dirigida a professionals, per a respondre sobre l’ús d’internet en adults, i a professors en centres educatius, per a respondre sobre l’ús i els riscos d’aquest en menors. Per a la definició de la mostra, els experts s’han posat ja en contacte amb Plena Inclusió Comunitat Valenciana per a tenir la participació de totes les associacions de persones amb discapacitat intel·lectual de la Comunitat.

Sobre les conclusions, la investigadora apunta “la por al fet que els passe alguna cosa fa que els restringisquen l’ús d’internet. És preferible educar-los i assumir el risc, més que restringir l’ús”.

Les troballes en aquest estudi suggereixen que s’ha de prestar més atenció a aquells que brinden suport a les persones amb ID i per tant poden facilitar-los l’accés a Internet. Els cuidadors informen de la falta de capacitació formal en seguretat en Internet, al mateix temps que assenyalen les preocupacions que tenen sobre les persones amb ID d’obtenir accés en línia. Proporcionar-los les estratègies adequades per a identificar, prevenir i fer front als riscos potencials d’Internet conduirà a una millor comprensió dels beneficis d’aquesta tecnologia i, per tant, a la capacitat de promoure l’ús responsable d’Internet per persones amb ID.

Aquest és un dels articles publicats en l’últim exemplar de NAER, la revista científica del camp de les Ciències de l’Educació titulada Journal of New Approaches in the Educational Research, que acaba d’eixir el passat dia 15 de juliol. Centrada en l’àmbit de la investigació científica en l’àmbit educatiu la seua editora és la investigadora de la UA Rosabel Roig Vila, actualment directora de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UA.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Expertes en Dret Constitucional tracten aquesta setmana en la XV Trobada de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional a la Seu de la UA a Biar la futura reforma de la Constitució espanyola des de la p

La Universidad de Alicante diseña un amplio programa de actividades con motivo del Día Internacional del Orgullo LGTBI

La Universitat d'Alacant se suma al Dia de l'Asteroide amb dues conferències i una taula redona

La novel·la de l'estudiant de la UA, David García, Todo va a salir bien, s'imposa en els III Premis Literaris "María Zambrano" de la UNED Màlaga

La Universitat d'Alacant ofereix més oportunitats per a aconseguir la capacitació docent i l'acreditació en llengües

Es gradua a la UA la primera promoció d'estudiants amb discapacitat intel·lectual del curs d'Especialista en Competències Laborals

Javier Rico presenta el seu llibre "La imagen del Pop Rock español" en la Seu Ciutat d’Alacant

La Seu Universitària de Torrevella acull l'acte inaugural dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA

La Prueba Extraordinaria de Acceso a la Universidad ha comenzado hoy martes en la Universidad de Alicante


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en