La UA dedica les VIII Jornades Internacionals de Cultura de les Cures a la mutilació genital femenina


  11-06-2019 | UA   |  Visitas:59
Actualitat

UA


El dijous 13 de juny, experts analitzen el fenomen de la violència de gènere i l’MGF des d’una perspectiva històrica, fenomenològica, antropològica i social

Es comptarà amb l’experiència i el testimoni de dones que han patit violència de gènere i la mutilació genital femeninaAlacant. Dimarts, 11 de juny de 2019

Experts de referència nacional i internacional abordaran en la Universitat d’Alacant el fenomen de la violència de gènere i la mutilació genital femenina (MGF) des d’una perspectiva històrica, fenomenològica, antropològica i social. En concret, el Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures de la UA organitza les VIII Jornades Internacionals de Cultura de les Cures, dijous, 13 de juny, en la Facultat de Ciències de la Salut, per a promoure la reflexió i el debat sobre les diferents concepcions d’educació i cures de salut amb la finalitat d’afrontar la violència de gènere i la mutilació genital femenina.

Adreçades a professionals de la salut i persones vinculades a les ciències socials i humanitats, l’acte inaugural, a les 9.30 hores, estarà presidit per la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA, María José Rodríguez; el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, José Antonio Hurtado; la vicepresidenta del Col·legi D’Infermeria d’Alacant, Montserrat Angulo; la directora del Departament d’Infermeria de la UA, Ángela Sanjuán, i el president de les jornades i coordinador Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures, José Siles.

La conferència inaugural, prevista a les 10 hores, serà impartida per la investigadora del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Adriana Kaplan. Amb una llarga trajectòria en l’estudi de les migracions de l’Àfrica Subsahariana i els processos d’integració social en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva. Kaplan realitza, des de 1989, treballs de camp a Gàmbia, el Senegal i Guinea Bissau centrats en la prevenció de les mutilacions genitals femenines.

Durant les sessions, les expertes i experts analitzaran els determinants socials de la violència de gènere, la mirada dels homes davant l’MGF i les pràctiques de modificació corporal i mutilació genital femenina lligades a la tradició cultural en comunitats indígenes de Colòmbia.

A més, es comptarà amb l’experiència i el testimoni de dones que han patit violència de gènere i la mutilació genital femenina. La infermera i investigadora a Guinea Bissau Cadidjato Baldé, des de Metges del Món-Navarra, Fátima Djarrá, i Asha Ismail de Save a Girl Save a Generation, parlaran de les característiques i estratègies per a superar les conseqüències de la MGF.


Antecedents

El Grup d’Infermeria i Cultura de les Cures de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant fa més d’un any que treballa en un projecte per a contribuir a l’erradicar l’MGF. Un dels eixos principals és conèixer la pròpia experiència i percepció sobre la mutilació genital femenina en dones de l’Àfrica subsahariana assentades a les comarques d’Alacant, així com realitzar un programa de formació i sensibilització per a professionals de la salut.

Des d’aquest projecte s’han impartit diversos cursos de sensibilització sobre l’MGF per a professionals sanitaris dels hospitals generals universitaris d’Alacant i Elx, a més d’activitats de conscienciació. Entre les accions programades destaquen aquestes Jornades Internacionals de Cultura de les Cures del dijous 13 de juny de 2019 a la Facultat de Ciències de la Salut de la UA.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

El catedràtic de la UA, Juan José Díez, serà nomenat doctor honoris causa per la Pontifícia Universitat Catòlica de Perú.

La UA se convierte en la primera universidad en implementar la tecnología Navilens para facilitar la movilidad de personas con discapacidad

La Universitat d'Alacant presenta a Islàndia el pla formatiu per al disseny de rutes actives saludables per persones grans

La UA impartirà el pròxim curs el títol d'Expert en Subtitulació

La Universitat d'Alacant mantindrà el nom de Baena Tocón en el seu repositori


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.