La UA dissenya una eina de modelitzaci en obert per a comparar diferents escenaris de propagaci de la COVID-19


  01-04-2020 | UA   |  Visitas:280
CORONAVIRUS

UA

Dissenyat en collaboraci amb epidemilegs de lInstitut de Salut Carlos III de Madrid, permet conixer la difusi del coronavirus atenent diferents graus dallament i confinament, entre altres dades

Els experts adverteixen que s crucial mantenir mesures dallament molt restrictives per a minimitzar el flux diari de nous casos per COVID-19, com tamb fer proves de detecci en tots els contactes relacionats amb persones infectades

Alacant. Dimecres, 1 dabril del 2020

Investigadors de lInstitut Multidisciplinari per a lEstudi del Medi Ramn Margalef (IMEM) de la Universitat dAlacant, en collaboraci amb epidemilegs del Centre Nacional de Medicina Tropical de lInstitut de Salut Carlos III de Madrid, han desenvolupat la primera eina de modelitzaci en obert per a comparar diferents escenaris de propagaci de la COVID-19. Un pas ms en aquesta carrera cientfica per a comprendre la rpida transmissi daquesta malaltia infecciosa i per a generar escenaris i provar lefecte de diferents mesures de control davant del coronavirus.

Grcies a aquesta collaboraci, s possible calcular laugment o la reducci de persones infectades per dia mitjanant el plantejament descenaris diferents: qu passaria si restringim ms o menys la vida social de la poblaci, si allarguem les mesures dallament al llarg del temps, o si es feren vacunes massives, entre altres plantejaments dinters, explica linvestigador de lIMEM i professor del Departament dEcologia de la UA, Csar Bordehore.

Lobjectiu daquesta eina s proporcionar un model obert utilitzant el programa STELLA dIseesystems que permeta avaluar el comportament de la COVID-19 en diferents escenaris mitjanant la personalitzaci de lrea i la regi. La nostra intenci no s generar un model per a predir amb precisi levoluci de la malaltia, sin comparar escenaris possibles, avaluar-ne els efectes i reduir noves infeccions i, en ltima instncia, el nombre de morts. Tot aix compartint en obert una eina fcilment adaptable a cada zona, afig.

En concret, els experts en Dinmica de poblacions, Medicina i Epidemiologia que han participat en el disseny daquest model de difusi COVID-19, han treballat, a partir de dades oficials del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, en diferents models i escenaris atenent diferents graus dallament, especificats com a R0, que indica la velocitat de propagaci (0 s confinament absolut i 2.32 s el R0 inicial abans de les mesures establides el 14 de mar del 2020).

Escenaris

Segons detalla linvestigador de la UA, Csar Bordehore, el nostre model indica que el pic de nombre de casos infectats ocorrer al voltant del 8 al 9 dabril per la qual cosa s crucial, a partir daquesta data, mantenir mesures dallament molt restrictives per a minimitzar el flux diari de nous casos per COVID-19. En aquest sentit, respecte de les mesures de distanciament social, el model detecta i quantifica lefecte positiu de reduir la R0, s a dir, extremar les mesures i paralitzar tota activitat per a contribuir a incrementar el nombre de contagis, sobretot aquells produts per gent asimptomtica.

El model ha constatat que encara que el 14 de mar, dia que es va decretar lestat dalarma, es van establir una srie de mesures dallament, no han sigut prou severes per a reduir al mxim el nombre de nous contagis. La recrudescncia de les mesures dallament installades des del dia 30 de mar precisament volen reduir, encara ms, les taxes de propagaci. No obstant aix, sha de remarcar la importncia de reforar les mesures de control de noves infeccions en entorns domiciliaris i, ats el percentatge elevat de personal sanitari infectat, protegir ms que mai aquest personal, minimitzar els nous casos i aprofundir en la saturaci del sistema sanitari, destaca lexpert.

A ms, els investigadors han provat qu passaria si shaguera adoptat una poltica de proves diagnstiques per a tota la poblaci. Bordehore explica que els millors resultats sobtenen fent tests a persones amb elevat risc de contagi, com el personal sanitari, personal en contacte amb malalts o en residncies dancians o gent en contacte amb infectats. De fet, lOMS est insistint en la necessitat daugmentar el nombre de proves, sobretot perqu la persona asimptomtica no contagie el seu entorn.

Un altre dels escenaris exposats en aquest model s qu passaria si les mesures dallament acabaren deu dies desprs de la implementaci daquestes. Com es detalla en lestudi, aquestes mesures no haurien de cessar ja que encara hi hauria persones infeccioses en la poblaci que podrien contagiar gent no immunitzada davant del virus.

Accs obert

Una de les fortaleses daquest model s que sha concebut en accs obert perqu puga ser adaptat a situacions concretes per qualsevol investigador amb un ordinador i accs a internet. El model de difusi COVID-19, assegura lexpert de la UA, pot ser una eina poderosa per a educar i convncer les persones sobre la importncia dadoptar enfocaments de distanciament social enjorn i amb recorregut en el temps.

En aquest sentit, assenyala, creiem que aquesta eina podria ser particularment convenient per als investigadors i el personal datenci mdica de pasos dingressos baixos i mitjans on els models poblacionals no estan tan desenvolupats i implantats. En pasos de lfrica subsahariana ja shan detectat milers de casos de COVID-19 segons dades de lOMS, per la qual cosa poder treballar amb aquesta eina de modelitzaci pot ajudar a donar suport a les millors decisions a prendre per a fer front a lepidmia del coronavirus i ajudar a visualitzar la necessitat dadoptar aquestes mesures.

Collaboraci

Lestudi i model de difusi COVID-19 dissenyat per lequip dinvestigadors de la Universitat dAlacant i Institut de Salut Carlos III es troba en fase de verificaci i actualitzaci constant. La nostra intenci, destaca Bordehore, s enriquir aquestes dades amb aquelles institucions i cientfics que disposen de parmetres ms precisos per a poder generar altres models de simulaci i comparar nous escenaris per a aprofundir en el desenvolupament de les infeccions per COVID-19.

Leina dissenyada pot ser utilitzada per qualsevol usuari amb un aprenentatge bsic i amb una versi davaluaci de 30 dies que es pot descarregar des de la pgina del desenvolupador del programari. No es tracta dun programa duna gran dificultat, per ja estem treballant en un vdeo tutorial per a explicar el disseny del model amb la finalitat de capacitar i facilitar que altres persones interessades modifiquen lestructura i personalitzen els parmetres a les seues rees dinters, finalitza Csar Bordehore.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La Universidad de Alicante pone en marcha una campaa de crowdfunding dirigida al alumnado afectado por la crisis del COVID-19

Diez proyectos de investigacin centrados en COVID-19, financiados por la Universidad de Alicante, ya estn en marcha

La Universidad de Alicante acaba con nota su primera semana de desescalada

Vctor Cerezo, desenvolupador professional de videojocs, valora dem el potencial de mercat dels UAGames i far una xarrada sobre la seua experincia professional

El Consejo Social aprueba por unanimidad de liquidacin del presupuesto y las cuentas de la Universidad de Alicante

La Universidad de Alicante disea una estrategia para la incorporacin gradual de sus trabajadores a las instalaciones universitarias

La Universitat dAlacant organitza sessions formatives sobre protecci davant la COVID-19

La universidad de Alicante desarrolla un completo plan de adecuacin de los espacios e instalaciones para la reincorporacin presencial

Un doctorand de la UA dissenya un sistema robtic assistencial per a la terpia de la parla i el llenguatge


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.