La UA inaugura el curs amb la investidura d'António Campinos com a doctor honoris causa13-09-2017   |  Visitas:242

El paranimf de la Universitat d'Alacant s'ha vestit de gala aquest dimecres per a acollir l'acte oficial del començament de curs i que ha comptat amb una nombrosa representació de la societat.

El president de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, António Campinos, ha sigut un dels protagonistes de la jornada amb la seua investidura com a doctor honoris causa. Un reconeixement que el rector ha destacat en la seua intervenció, Campinos «ha contribuït a una major i millor integració de l'agència europea a Alacant, ha impulsat el seu reconeixement social i les relacions amb Alacant i la província a través d'una intensa activitat amb els sectors privats i públic. I també ha fet el mateix amb la Universitat d'Alacant a través d'una fructífera col·laboració».

Palomar, en el discurs d'inauguració del curs acadèmic, ha reivindicat el projecte europeu basat en la «confiança recíproca, la voluntat de compartir, si més no parcialment, riscos i una mica de fraternitat».

En la seua intervenció, el rector de la UA, ha assenyalat les retallades en educació i investigació com «un llast per a la competitivitat del país», tal com ha assenyalat la cancellera alemanya, Angela Merkel aquest mes d'agost, esmentant explícitament Espanya com a exemple «del que no s’hauria d'haver fet mai, ni tan sols aplicant una estricta estratègia de control del dèficit». En aquest sentit, el màxim responsable de la institució alacantina ha destacat el compromís del nou Consell i la seua aposta per reduir les taxes universitàries i ha destacat l'esforç econòmic realitzat en un context d’«injust i injustificat infrafinançament de la Comunitat Valenciana i d'un deute històric que barra i malbarata les nostres opcions de futur».

«Les universitats públiques hem de continuar, a més, atenent a l'ajust entre l’oferta i la demanda educativa, amb una atenció especial a l'ocupabilitat dels nostres diplomats», ha afirmat Palomar, que també ha apuntat les noves apostes formatives de la UA, que passen «per la implantació dels graus de Relacions Internacionals, Màrqueting, Gastronomia i Arts Culinàries, i Medicina, a més de postgraus orientats a noves vetes de mercat (Ciberseguretat, Big Data, Comunicació Digital, Innovació Social i Polítiques de Canvi i Restauració i Conservació de la Biodiversitat)»

El secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, ha reivindicat en la seua intervenció l’«esforç i l'aposta del govern valencià per l'educació», la seua accessibilitat i la inversió en recerca», i ha carregat contra els qui «asseguren dia sí, dia també, que sobren universitats i graduats superiors, però que tenen els fills a la universitat i proposen crear-ne de privades».

Soler ha assegurat que «per a canviar el model de creixement dels últims anys per un que siga sostenible i que ens garantisca el futur és imprescindible millorar el nivell de formació de la societat i apostar decididament per la investigació»

Honoris causa

António Campinos ha destacat en la seua intervenció després de la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant que «la propietat intel·lectual, una de les branques més apassionants del dret, és una àrea que es troba des de l’origen estretament vinculada al fenomen de la globalització i als progressos tecnològics» i ha assegurat, agraint el nomenament, que «les consecucions que m'imputen no em pertanyen solament a mi, sinó a tot un equip de gran talent, decidit a canviar una petita part del nostre món per una alternativa millor i més gran». Campinos ha conclòs la seua intervenció en el paranimf de la UA afirmant que «continuaré intentant aportar la meua contribució a les qüestions pendents en el vell món, construint aquest pont tan necessari cap al nou món», al mateix temps que es reconeixia «hereu de la Revolució dels Clavells que va recuperar la democràcia en el meu Portugal natal».

Abans, la secretària general de la Universitat, Esther Algarra, havia sigut l'encarregada de pronunciar la laudatio d’Antonio Campinos. Algarra ha fet un extens recorregut per la trajectòria professional de l'actual president de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, «tota la seua trajectòria professional ha estat marcada per la màxima de les coses ben fetes. Treballador infatigable, perfeccionista, amb una gran curiositat i una capacitat d'observació excepcional, un gran sentit de la responsabilitat, i una intuïció innata per a percebre la importància de la seua tasca. No és estrany que no s'haja limitat a canviar algunes coses, sinó a transformar-les per a fer-les molt millor», ha afirmat en la seua intervenció, en la qual també ha destacat l'impuls a l'EUIPO a través de les millores introduïdes en la seua gestió i la seua relació amb Alacant, «just és reconèixer que sota la direcció d'Antonio Campinos, l'EUIPO ha dut a terme una intensa activitat d'obertura i aproximació a tot l'entorn local, i ha reforçat les relacions institucionals amb totes les entitats de la ciutat i de la província».

La lliçó inaugural del curs ha sigut a càrrec del catedràtic de la facultat de Ciències, Juan Antonio Miralles Torres, que ha dissertat a propòsit de la «Relativitat i l'astrofísica» amb la intenció d'introduir des d'una perspectiva històrica el desenvolupament de la teoria de la relativitat i la seua relació amb l'astrofísica

Currículum d'António Campinos

António Campinos, portuguès de 48 anys i pare de tres fills, és al capdavant de l'EUIPO (anteriorment OAMI) des de l'1 d'octubre de 2010. És llicenciat en Dret per la Universitat de Montpeller a més d'haver cursat un postgrau en Estudis Europeus a la Universitat de Nancy i un màster en Dret Públic a la Universitat de Montpeller. Després d'iniciar la seua carrera professional com a jurista, va passar al sector públic portuguès el 1998, en concret, al Ministeri d'Economia i Innovació, on va ser assistent del Secretari d'Estat d'Economia. Va ser nomenat director de Marques de l'Institut Nacional de la Propietat Industrial (INPI) de Portugal el 2000 i, posteriorment, el 2005, es va convertir en el president del Consell Directiu de l'INPI. Igualment, ha sigut president del grup de treball ad hoc de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) sobre l'evolució jurídica del sistema de Madrid per al registre internacional de marques, cap de les delegacions portugueses en l'OMPI i en l'Oficina Europea de Patents (OEP) i president del Grup de Treball en Propietat Industrial del Consell d'Europa durant la presidència portuguesa de 2007. Entre 2005 i 2007 va ser cap de la delegació portuguesa davant el Consell d'Administració de l'EUIPO, per a ser escollit president d'aquest òrgan al novembre de 2007. Des de 2013 és president del Consell d'Administració del Centre d'Estudis de la Propietat Intel·lectual (CEIPI) de la Universitat d'Estrasburg. És autor de nombroses publicacions científiques en l'àmbit de la Propietat Industrial en diverses publicacions europees. El 2015 va ser ordenat Gran Oficial de l'Ordre de l'Infant Dom Henrique, a Portugal i, el 2016, va rebre la condecoració de l'Ordre del Mèrit Civil espanyol.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Manuel Palomar inaugura el 21º Congreso de Tecnologías de la Traducción en la Universidad de Alicante

Eurípides, Sèneca, Sòfocles i Shakespeare es donaran cita en la VI edició del Festival de Teatre Clàssic L'Alcúdia - Universitat d'Alacant

L'artista Pilar Sala i el botànic José Fajardo participaran divendres a DivulgArte de la Seu de la Universitat d'Alacant amb Etnobotànica i Art

La UA lanza su nueva campaña “Matricúlate en lenguas en la UA. Enamórate con las lenguas”

La Universitat d'Alacant inverteix 180.000 euros en robots per a la formació d'estudiants del grau d'Enginyeria Robòtica

José Miguel Viñas ofereix una conferència en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant

La Universidad de Alicante se viste de Gala por la innovación y el emprendimiento

L'exrector Salvador Ordóñez, nou director de l'Aula de la Ciència de la Universitat d'Alacant

Una investigació de la Universitat d'Alacant demostra que els edificis de la costa alacantina construïts en els anys seixanta i setanta no resisteixen l'acció d'un terratrèmol


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en