La Universitat d'Alacant participa en l'estudi que marcar el full de ruta de la investigaci turstica dels prxims anys


  26-06-2020 | UA   |  Visitas:117
Actualitat

UA

La crisi provocada pel la COVID-19 deixar seqeles en la societat que van molt ms enll de la salut de les persones i que generen mltiples desafiaments a la societat i en els diferents sectors econmics. Un dels ms afectats s, sens dubte, el sector turstic que afronta amb grans incerteses, no noms lpoca estival que ara comena sin tamb els prxims anys. En aquest context, un grup dinvestigadors de diferents universitats espanyoles, entre els quals es troben els professors Josep Ivars Baidal, Fernando Vera Rebollo i Marc Fuster Huguet de lInstitut Universitari dInvestigacions Turstiques de la Universitat dAlacant (IUTT), han elaborat linforme La agenda de investigacin para el turismo en la etapa post-covid. Respuesta a una crisis sin precedentes.


Linforme consta de quatre parts, la primera tracta el context geopoltic de la crisi, gens ali al turisme ja que repercuteix en fluxos mundials amb un nivell dinterconnexi econmic mai vist en la histria de la humanitat. La segona part analitza les variables de les quals dependrien els efectes de la crisi a Espanya i els efectes futurs daquesta en el turisme. En tercer lloc, es presenten les propostes fetes per a mitigar limpacte sobre la mobilitat i lhostaleria i senumeren les mesures sectorials i transversals que shan anunciat des de les diferents administracions. El treball conclou amb una agenda dinvestigaci, en la qual sarrepleguen les qestions que cal incorporar per a respondre les necessitats de destinacions, empreses i collectius socials.


El document s un assaig que analitza lincert futur del sector, i aporta, des de la reflexi i la confrontaci didees, possibles lnies dactuaci i investigaci, considera que Espanya, a ms de ser un de les destinacions turstiques lders, genera un coneixement cientfic en turisme reconegut a nivell mundial i afirma que la crisi sanitria derivada de la COVID-19 arriba a unes cotes dextensi global sense precedents i genera uns desafiaments mltiples en interactuar variables fins ara mai analitzades de manera conjunta per al sector turstic (sanitat-economia, sanitat-seguretat, sanitat-transport, sanitat-mercats, sanitat-centres logstics, sanitat-medi ambient, etc.).


El treball dels investigadors proposa la possibilitat de desenvolupar programes dinvestigaci especfics que atenguen qestions com: turisme en un context de canvi global (clima, salut, envelliment, pandmies); turisme, noves tecnologies i innovaci territorial (destinacions intelligents, clsters tecnolgics, digitalitzaci de productes i experincies); turisme, desigualtat territorial i crisi demogrfica (accessibilitat, desconcentraci, noves oportunitats, riscos i externalitats negatives); turisme com a agent dexclusi social (les destinacions turstiques com a espais doportunitat: emprenedoria, circuits laborals, informalitat, illegalitat); turisme en un context de relacions multilaterals/bilaterals (aliances globals, estratgies multilaterals, acords bilaterals); i turisme, planificaci i governana (nous agents, noves necessitats, nous projectes, nous instruments.


En aquest sentit planteja que les temtiques dinvestigaci que proposen dur a terme es desenvolupen dacord amb les necessitats que generen a curt, mitj i llarg termini. Duna banda, proposen analitzar limpacte de la crisi en la mobilitat, models de negoci, competitivitat de les destinacions, productes i empreses a curt termini, aix com els efectes que ha tingut en els nous models de comercialitzaci de destinacions basades en plataformes digitals, entre daltres.

A mitj termini la proposta de linforme creu que sha de tractar qestions com les condicions dels desplaaments en el futur i tamb de quina manera es veuran afectats els desplaaments i si aquests disminuiran a conseqncia de la COVID-19. La situaci socioeconmica post-pandmia o si s possible reorientar loferta turstica a mercats de proximitat.


A llarg termini el treball dels investigadors creu que cal estudiar les oportunitats que ofereixen les destinacions intelligents i el seu entorn sociotecnolgic apte per a una dinmica turstica post-COVID-19. Els nous actors i models de negoci que poden entrar en joc o quin ser el paper de la sanitat i de la seguretat en el futur de la indstria turstica entre altres propostes plasmades en linforme.


En lelaboraci daquest informe han participat a ms de Josep Ivars Baidal, Fernando Vera Rebollo i Marc Fuster Huguet de lInstitut Universitari dInvestigacions Turstiques de la Universitat dAlacant (IUTT), el professor de la Universitat de Cadis, Jos Antonio Lpez; Enrique Navarro Jurado i Antonio Guevara Plaza de lInstituto Universitario de Investigacin de Inteligencia e Innovacin Turstica de la Universitat de Mlaga (i3t-UMA); Salvador Antn Clav del Departament dInnovaci Turstica del Centre Tecnolgic Eurecat i Universitat Rovira i Virgili i Antonio Paolo Russo; Miguel Pazos Otn, Lucrezia Lpez i ngeles Pieiro del Centro de Estudios e Investigaciones Tursticas de la Universitat de Santiago de Compostella (CETUR); Carmelo J. Len Gonzlez de lInstituto de Turismo y Desarrollo Econmico Sostenible de la Universitat de Las Palmas de Gran Canria (TIDES) i Lluis Prats Planagum, de lInstitut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona (INSETUR).

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La Universidad de Alicante presenta su oferta de Cursos de Verano Rafael Altamira

Una alumna de Filologia Catalana de la UA guanya el 2n Premi del XVII Sambori Universitats

La Sede Universitaria Ciudad de Alicante dedica un seminario al origen de les Fogueres (1928-1936)

El mercat del videojoc com a nova eixida professional per a historiadors i humanistes en un curs de la UA

La Universitat d'Alacant participa en l'estudi que marcar el full de ruta de la investigaci turstica dels prxims anys

La Concejala de Cultura prev retomar la actividad en el Castillo, Cigarreras, MACA y Lonja el martes 9 de junio

La UA se suma al concert universitari 'Msica de poetes' per a celebrar el dia de Sant Joan

La Universitat d'Alacant mant el Festival de Teatre Clssic de l'Alcdia en format en lnia

El Centre Majors Salut de la Universitat dAlacant presenta una collecci de videotallers sobre cuina saludable i sostenible


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.