La Universitat d'Alacant adverteix que arribarà el 2018 al límit de la seua viabilitat econòmica20-12-2017   |  Visitas:131El consell de Govern emet informe favorable a un pressupost que obliga a reduir en cinc milions la inversió en infraestructures


Alacant. Dimarts, 19 de desembre de 2017

«El 2018 arribarem al límit de la nostra viabilitat econòmica, és a dir, els ingressos obtinguts per subvenció ordinària de la Generalitat Valenciana estan compromesos des del seu origen», així de contundent s'ha mostrat aquest matí la vicerectora de Planificació Econòmica de la Universitat d'Alacant, Mónica Martí, durant la presentació de projecte de pressupostos per al 2018.

Martí ha explicat que si bé sobre el paper s'observa un descens en la previsió pressupostària de més de seixanta milions d'euros pel que fa al de 2017 (254,6 milions enfront dels 194,7 per al pròxim exercici), la vicerectora ha explicat que realment aquells diners «corresponien a un ingrés finalista i extraordinari de 63 milions d'euros destinat a l'amortització dels bons emesos per la UA a través del BEI (Banc Europeu d'Inversió)». Per tant, –explica– «una vegada eliminat aquest pagament que distorsiona la sèrie, el pressupost estimat per al pròxim curs serà d’una mica de més de tres milions d'euros superior al real de l'any passat». 

Malgrat aquesta pujada, Martí assegura no poder sentir-se optimista, «ja que continuem encara un 13 % per sota del llindar de 2009 i, per tant, molt lluny del finançament just i suficient per part de la Generalitat Valenciana». En aquest sentit, des del Consell de Govern s'han alçat veus per a «urgir» una Llei de finançament «que permeta fer política universitària i ens done un marge de maniobrabilitat per a poder realment planificar accions a llarg termini», asseguren. Durant el seu informe, el rector, Manuel Palomar, ha insistit en aquesta qüestió. Com a president de torn de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, Palomar ha explicat que «és una reivindicació comuna i el fet que el Consell no hi done resposta no té fonament, ja que disposen clarament de més ingressos fiscals derivats de l'actual expansió econòmica. La qüestió és on decideixen invertir-los». El rector manté la necessitat de tendir cap a polítiques d'igualtat o equiparació pressupostària, d'una banda, amb altres estaments valencians i, d’una altra, amb altres autonomies. 

Les més perjudicades, un any més, seran les infraestructures, que patiran una retallada d'una mica més de cinc milions d'euros. Des del Consell de Direcció s’ha optat, de nou, per continuar apostant per les persones i la inversió en investigació, principalment per a impulsar el Parc Científic.
El projecte de pressupostos presentat i que ha rebut l’informe favorable aquest matí ha tornat a ser qualificat com a «prudent», encara que Mónica Martí s'ha aventurat a preveure un creixement significatiu en els ingressos per transferència de coneixement i investigació. Aquest augment s’ha anat detectant els últims anys, recolzat tant en la prolongació del període d'expansió de l'activitat econòmica iniciat fa quatre anys i en la consolidació de les sinergies entre la Universitat i el teixit productiu.

Després del vistiplau favorable per part del Consell de Govern, la proposta de pressupostos se sotmetrà demà dimecres, 20 de desembre, a l'aprovació definitiva per part del Consell Social de la Universitat. La reunió, en sessió plenària, tindrà lloc a les 12 hores a la sala de juntes de l'edifici del carrer de Sant Ferran, 40 de la Seu Ciutat d'Alacant.

Aprovació del Protocol Trans

Un altre dels punts destacats en l'ordre del dia del Consell de Govern d'aquest matí ha sigut l'aprovació per unanimitat del Protocol d'atenció a la identitat i a l'expressió de gènere a la Universitat d'Alacant, un dels denominats protocols trans més avançats i nous del país. Tal com es va avançar en nota de premsa ahir, inclou, entre altres aspectes, la tramitació ràpida per al canvi de nom elegit, l'adaptació curricular en l'etapa terapèutica, l'articulació de l'ús dels espais comuns i la inclusió de mesures docents, investigadores, formatives i de sensibilització. Amb aquesta normativa, la UA fa extensiva la protecció, a més dels tres col·lectius universitaris, a les persones que treballen en les contractes o com a autònomes.

El vicerectorat de Responsabilitat Social, Igualtat o Inclusió es reserva la capacitat d'actuar d'ofici davant qualsevol constància de violència per transfòbia o homofòbia. Sota la seua dependència orgànica, impulsarà el treball de la Unitat d'Atenció a la Diversitat les competències de la qual també recull la normativa.

El protocol entrarà en vigor previsiblement demà, just l'endemà de la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Universitat d'Alacant.

S'INCLOUEN DUES IMATGES DEL CONSELL DE GOVERN I DOS VÍDEOS AMB LES DECLARACIONS DE MÓNICA MARTÍ SOBRE ELS PRESPUESTOS I DE MARÍA JOSÉ RODRÍGUEZ SOBRE EL "PROTOCOL TRANS"


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La Universidad de Alicante y Hawkers sellan un acuerdo de colaboración

César Bona participa en las VII Jornadas de Sociología de la Educación de la Universidad de Alicante

Nace la Cátedra Germán Bernácer con la vocación de contribuir al desarrollo económico y social del territorio

La Universidad de Alicante estrena Aula Universitaria en Castalla

Las legumbres toman el campus de la Universidad de Alicante en el Día de la Nutrición

La Universitat d'Alacant lliura la recaptació del concert solidari de l'OFUA a Proyecto Hombre

La Universitat d'Alacant planteja un canvi en la metodologia docent basat en la robòtica educativa

La persona i el maltractament animal protagonitzen la divuitena edició de la Mostra d'Humor Social de la UA

La UA presenta la XVII edición de los Cursos de Verano Rafael Altamira


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en