La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a fomentar la inclusió de menors gitanos i immigrants en l'entorn escolar

25-04-2017   |  Visitas:194Professorat i joves voluntaris tindran accés a diverses activitats i a una plataforma en línia gratuïta de temes interculturals amb oportunitats d'aprenentatge guiat


Alacant. Dimarts, 25 d'abril de 2017

La diversitat és una oportunitat per a fer de les escoles espais inclusius, creatius i oberts; no obstant això, la major desigualtat en l'educació la presenten els xiquets i xiquetes d'ètnia gitana i els immigrants. Amb l'objectiu de fomentar i reforçar la integració d'aquests col·lectius a través de la transferència de bones pràctiques, la Universitat d'Alacant participa en el projecte RoMigSc, «Inclusion of Roma and migrants in schools: trainings, open discussions and youth volunteering activities» (‘Inclusió dels joves d'ètnia gitana i immigrants a les escoles: cursos, debats oberts i activitats de voluntariat jove’), finançat per la Comissió Europea dins del programa Erasmus+.

Els sistemes educatius han de garantir la igualtat d'accés a una formació de qualitat a tot l'alumnat, incloent-hi els més desfavorits, com ara menors d'ètnia gitana i immigrants amb l’objectiu de fomentar la convergència social. «Per a poder actuar de manera professional i inclusiva cal treballar per a formar docents i voluntaris en el tracte amb els menors d'ètnia gitana i immigrants, ja que el desenvolupament i l'aplicació de determinats enfocaments i mètodes de treball adequats permeten prevenir qualsevol forma de discriminació o segregació, i contribueixen a fomentar la inclusió igualitària i la comprensió i el respecte a la diversitat», explica la participant en el projecte i professora del Departament Organització d'Empreses de la UA Susana de Juana.

En aquest sentit, l'objectiu de RoMigSc, en el qual participen sis socis europeus, és fomentar la inclusió dels menors desfavorits i impulsar-ne la participació en la vida social i cívica a través d’activitats de voluntariat i formació intercultural. «A partir de l'estudi de bones pràctiques ja existents, es treballarà en el disseny i la posada en marxa d'una plataforma de formació en línia gratuïta oberta a mestres, infants, pares, voluntaris i qualsevol ciutadà que hi estiga interessat», explica la professora de la UA.

D'altra banda, adreçat a joves voluntaris que treballen amb xiquets d'ètnia gitana i immigrants, també s’hi donarà accés a recursos i competències per a aconseguir la integració dels més desfavorits a les escoles col·legis i comunitats locals. «En definitiva, el projecte RoMigSc pretén fomentar la inclusió d'aquests xiquets en el seu ambient d'aprenentatge, així com donar suport a iniciatives en el terreny del voluntariat mitjançant la identificació de grups interessats, incloent-hi els legisladors», afegeix De Juana.

Durant els tres anys de projecte, fins al desembre de 2019, s'organitzaran seminaris per a grups d'interès com legisladors en educació, directors d’escoles, representants d'autoritats locals, instituts per a l'ètnia gitana i immigrants, investigadors i acadèmics d’aquest tema, etc., que seran coordinats per la Universitat d'Alacant.

L'equip de treball de la UA l’integren els professors del Departament Organització d'Empreses i membres del Grup de Recerca Sistemes d'Informació i Recursos Humans en les Organitzacions (SIRHO), Susana de Juana i Rafael Lafont, i, des del Departament de Comunicació i Psicologia Social i també directora de l'IPSIFAM. Grup de Recerca en Intervenció Psicosocial amb Famílies i Menors, Ana Rosser.

En RoMigSc participa, a més de la Universitat d'Alacant, l'Escola Internacional per a Estudis Socials i d'Empresa (ISSBS), Celje (Eslovènia); l'Institut per als Estudis Sobre l'Ètnia Gitana, Educació i Cultura (ANARŠIK), Murska Sobota (Eslovènia); la Universitat de l'Est d'Europa (SEEU), Tetovo (Skopje), Antiga República Iugoslava de Macedònia; l'Osservatorio Centro di Studi Informatica Giuridica Taranto (CSIG, Tàrent), Itàlia; i l'Institut per a l'Estudi de les Ciències Socials (ISOB), Ratisbona (Alemanya).

Notícies relacionades

Concurs de cartells per a l'eliminació del càstig físic en menors

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a eradicar el càstig físic en menors

La població gitana té un estat de salut pitjor que el conjunt de la societat espanyolaPeu de foto 1: Reunió de treball de l'equip europeu que forma el projecte RoMigSc celebrada el passat mes de març a Alemanya.

Peu de foto 2: Imatge del portal web del projecte europeu RoMigSc.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La EBT de la UA Applynano Solutions presenta el proyecto MASTRO en el Congreso Internacional Imaginenano

El poema inédito de Benedetti "Miedo y coraje" podrá escucharse musicalizado por primera vez en el Paraninfo de la UA

La UA fa la primera visita institucional a Austràlia i Nova Zelanda

Mig centenar d'estudiants participen en el VIII Joc de Simulació Empresarial de la UA

Las mujeres representan el 54% del alumnado de las universidades públicas valencianas y el 56% del equipo docente e investigador más joven

José Duato, Premio Nacional de Investigación y Premio Rey Jaime I de Nuevas Tecnologías, será el protagonista de una nueva sesión del Aula de la Ciencia y la Tecnología de la UA

Éxito en INSPIRÓLOGOS: evento de ponencias de ámbito publicitario

La UA propone una lectura pública de El Quijote con motivo del Día Mundial del Libro

Violència sobre les dones, en el Cicle DivulgArte de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant de la Universitat d'Alacant

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en