Les cinc universitats públiques valencianes atorguen els Premis PRECREA


  30-07-2020 | UA   |  Visitas:275
Actualitat

UA


Rosángeles Valls, Isabel Tejeda Martín, María José Martínez de Pisón Ramón, Joan F. Mira i Diego Ramia i Arasa són les persones guardonades de la I Convocatòria dels Premis a la Creació PRECREA


Dimecres, 29 de juliol de 2020

Els Premis a la Creació de les Universitats Públiques Valencianes (PRECREA) han sigut concebuts de manera cooperativa per les diferents seus encarregades de l’educació superior de la Comunitat Valenciana, i s’atorguen per a guardonar la tasca cultural feta per persones, col·lectius o institucions com a reconeixement a la seua meritòria faena, a partir de les activitats de creació cultural o trajectòria professional feta l’any 2019. Un elenc de premis honorífics, diversificats en diverses categories, que han sigut atorgats cadascun d’aquests per una universitat diferent. S’hi han destacat aquelles actuacions d’un major impacte cultural desenvolupades pels seus creadors, com també a la significació que tenen pel que fa a l’excel·lència i la innovació de la vida cultural i artística exercida a la Comunitat Valenciana. En aquesta primera edició s’han concedit cinc premis, un per cada categoria i universitat.

El Premi Carles Santos d’Arts Escèniques (Universitat de València), candidatura proposada per María Teresa Ibáñez, regidora delegada d’Educació i Acció Cultural de l’Ajuntament de València, ha sigut atorgat a Rosángeles Valls. La seua dilatada trajectòria al capdavant d’Ananda Dansa i les seues nombroses obres, reconegudes per diversos premis i guardons, són clau per a la incorporació de la dansa contemporània en l’escena nacional i internacional. És destacable la seua interpretació de la cultura valenciana i de temes tradicionals amb un llenguatge artístic contemporani que connecta la dansa amb altres disciplines com el teatre o la música.

El Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals (Universitat Miguel Hernández d’Elx) ha sigut atorgat a la doctora en Belles Arts Isabel Tejeda Martín, candidatura presentada per l’Associació Dones en les Arts Visuals (MAV). Comissària, crític d’art, gestora cultural i professora titular de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Múrcia, ha sigut guardonada pel seu compromís amb l’art contemporani i la seua trajectòria professional des de principis dels anys noranta fins a l’actualitat subratllant en aquesta, un fort sentit ètic i una lectura crítica i política de la història de l’art que ha posat l’accent a reivindicar l’obra oblidada i menysvalorada de les artistes en l’art modern i contemporani espanyol, amb una dedicació especial a les artistes valencianes.

El Premi José M. Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica (Universitat Politècnica de València), ha sigut atorgat a María José Martínez de Pisón Ramón, per la seua significativa faena d’investigació i la seua destacada aportació a la comunitat en l’àmbit de la creativitat i la tecnologia en el panorama nacional. És destacable la seua capacitat per a impulsar les noves generacions en les pràctiques interdisciplinàries de l’art, la ciència, la tecnologia i la societat des de l’àmbit més crític i analític. Referent per la seua actitud visionària i pionera com una de les fundadores dels primers medialab en l’àmbit artístic universitari espanyol (Laboratori de Llum).

El jurat del Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària (Universitat d’Alacant), candidatura proposada per M. Àngels Francés Díez, professora titular del Departament de Filologia Catalana (UA), ha sigut atorgat a l’escriptor, antropòleg, sociòleg i helenista Joan F. Mira. Un referent de les lletres catalanes amb més de quaranta llibres publicats que van des de la novel·la en els estudis sociològics, passant per l’assaig, els articles en premsa, la narració curta, la biografia, la traducció i les memòries. Ha rebut un homenatge de la Generalitat de Catalunya, l’IEC, la Institució dels Lletres Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua on se’l reconeix com a l’humanista valencià més important del segle XX.

El Premi Matilde Salvador de Música (Universitat Jaume I de Castelló), ha sigut atorgat a Diego Ramia i Arasa. Catedràtic de Música durant quasi 30 anys a l’Institut Ribalta de Castelló, ha sigut professor de nombrosos músics de Castelló, entre aquests el guitarrista Manuel Babiloni. Gran impulsor del Conservatori Professional de Música de Castelló, director de l’Orquestra Camerata i promotor de qualsevol iniciativa que pose en valor la música i la difusió d’aquesta.

Per a distingir les persones o institucions guardonades s’hi afegeix el treball plàstic fet ad hoc pels escultors i investigadors María José Zanón Cuenca i Juan Fco. Martínez Gómez de Albacete, doctors en Belles Arts i professors de l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea i Departament d’Art de la UMH, que són els qui han donat identitat formal als premis. Per a la creació de l’escultura Palatina, s’ha recorregut a la columna jònica, un símbol de la cultura com a pilar fonamental de la nostra societat. L’estil jònic ha sigut emprat per excel·lència en l’edificació de temples dedicats a deesses com Atenea, divinitat de la civilització, les arts i les ciències. Una deïtat olímpica el culte de la qual va ser molt estès per tot el Mediterrani i que, sent regent del fet artístic, es converteix també en la patrona dels Premis a la Creació PRECREA i en el seu guardó escultòric conceptualitzat en forma de motle. L’edició ha sigut feta mitjançant la tècnica tradicional de fosa a l’arena en alumini blavós, que ens remet a la potencialitat de les universitats públiques per a contribuir a la transmissió de coneixement i la conformació d’un teixit cultural amb la societat.

La celebració de la gala de lliurament dels 5 guardons està prevista per al 23 d’octubre a les 19.00 h. al Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Imatges:
Estàtua Palatina, el trofeu dels Premis PRECREA dissenyat pels professors i investigadors de la Facultat de Belles Arts d'Altea (UMH) M. José Zanón i Juan Fco. Martínez Gómez de Albacete.

Esbossos de Palatina, escultura feta en alumini amb fosa a l'arena escultura i que reprodueix un motle d'una xicoteta columna jònica.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Abierta la preinscripción de la III edición del Máster de Arroces y Alta cocina Mediterránea de la UA

La Universidad de Alicante y Telefónica convierten el corazón de Alicante en el referente del emprendimiento tecnológico

Deu obres seleccionades en la convocatòria del mateix nom formen aquesta exposició col·lectiva virtual

La UA llança la nova campanya 'Matricula't en llengües a la UA. Enamora't amb les llengües'

Aconsegueixen augmentar la vida útil de màscares, guants d'un sol ús i la seguretat de superfícies ceràmiques, plàstiques i paviments mitjançant desinfecció amb radiació ultraviolada

El Centro Gasterra UA-Dénia presenta el Corpus del Patrimoni Culinari de la Comunitat Valenciana

Una investigadora de la Universitat d'Alacant identifica les primeres novel·les de l'antiga Grècia

Les empreses preseleccionades per al repte 'Proptech for sale' llançat per Alacant Open Future, ALOF, i SAREB inicien el viatge de cocreació

La primera reconstrucció històrica i geogràfica del pantà de Relleu per a conscienciar de la necessitat de protegir i intervenir sobre la seua estabilitat, nova publicació de la UA


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.