Les universitats valencianes reclamen mesures urgents per a l´R+D+I


  08-03-2019 | UA   |  Visitas:66
Actualitat

UA


RUVID ha presentat avui el document amb les seues reivindicacions en matèria d’R+D+I als grups polítics amb representació a les Corts de cara a les pròximes eleccions autonòmiques

Més finançament, millora de la coherència i coordinació en polítiques d’R+D, menys burocràcia i més estabilitat per al personal investigador, entre les reivindicacionsValència. Dimarts, 5 de març de 2019

RUVID, la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, ha presentat aquest matí a la Universitat Politècnica de València (UPV) un document amb les mesures que considera més urgents per a l’R+D+I valenciana. Aquest document està dirigit als grups polítics amb representació en les Corts de cara a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques.

En el document, RUVID reclama un acord de tots els partits que permeta aconseguir la dedicació i execució de l’1% del pressupost de la Generalitat a programes d’R+D+I. «Fa falta un procés de reflexió profunda sobre l’estat de l’R+D+I. Cal incrementar el finançament en els pressupostos d’R+D+I, però també canviar les condicions perquè aquests pressupostos es puguen executar», ha apuntat José Capilla, vicerector d’Investigació, Innovació i Transferència de la UPV, i president de RUVID.

Sense abandonar l’àmbit pressupostari, els membres de RUVID destaquen l’esforç pressupostari que ha suposat la creació de l’Agència Valenciana de la Innovació, un projecte estratègic i molt necessari per a la Comunitat Valenciana. «No obstant això», assenyala José Capilla, «requerim també una adequada coordinació i coherència en les polítiques d’investigació i innovació dels diferents departaments de la Generalitat Valenciana; entenem que aquest és un problema persistent a la Comunitat Valenciana que s’ha encarar com més prompte millor».


Estabilitat per als investigadors

Un altre dels punts clau concerneix directament el futur del personal investigador valencià. En aquest sentit, la RUVID recorda que els recursos humans per a la recerca haurien de ser un element central en les polítiques d’R+D+I del Consell.

«El Pla GenT és ja una iniciativa que va en aquesta direcció, si bé caldria reforçar-lo i millorar-ne les condicions. Cal destinar més recursos a finançar instruments eficaços per a la captació, retenció i manteniment dels recursos humans en investigació, així com una regulació que permeta la seua estabilitat laboral», ha destacat Capella.


Menys burocràcia i més assessorament

RUVID denúncia també l’enorme càrrega administrativa que suporta la ciència. En la seua proposta, les universitats valencianes sol·liciten que la implantació de l’administració electrònica siga gradual, adaptada a les condicions dels usuaris, i que reduïsca la burocràcia i la càrrega de gestió.

A més, les universitats proposen acostar les seues capacitats en ciència i innovació a les Corts, de manera que els representants autonòmics es doten d’una estructura o mecanismes per a l’assessorament expert en l’actuació legislativa. «Oferim per a fer-ho la plataforma que representa RUVID, on es concentra la major part de l’activitat investigadora de la Comunitat Valenciana», ha apuntat José Capilla.


Una situació d’emergència

En la presentació del document s’ha fet també una anàlisi sobre la situació general de la ciència a Espanya, que des de RUVID han qualificat com a «alarmant».

«El principal actiu de la ciència a Espanya és el talent de la comunitat d’investigadors, capaços de competir al nivell més alt en el context internacional. No obstant això, tots els que d’alguna manera treballem des de llocs de responsabilitat en la planificació i gestió de l’R+D+I en centres d’investigació i universitats, veiem amb notable preocupació com van baixant, i amb raó, els nivells de motivació. La situació és ja, sens dubte, d’emergència», ha apuntat Capella.

Així mateix, el vicerector de la UPV ha valorat positivament l’aprovació de les últimes mesures posades en marxa pel Govern de l’estat dirigides a flexibilitzar i a millorar l’alarmant situació del sistema d’R+D+I a Espanya. «No obstant això, no deixen de ser mesures d’emergència, i continuem necessitant molt més. El sistema de ciència espanyol necessita una reformulació més profunda», ha insistit Capella. «En definitiva, les nostres administracions han de fer una aposta real que vincule de manera efectiva i definitiva el progrés econòmic, social, cultural i intel·lectual de la nostra societat a la generació i a la transferència de coneixement», ha conclòs el president de RUVID.

A l’acte han assistit, també, els membres de la Comissió Executiva de RUVID, Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i vicepresident de RUVID; Carlos Hermenegildo, vicerector d’Investigació de la Universitat de València (UV); Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant (UA); Manuel M. Jordán, vicerector d’Investigació i Innovació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, i Ignacio Pérez, vicerector d’Investigació de la Universitat CEU Cardenal Herrera.


Sobre RUVID

Creada en 2001, RUVID té com a objectius fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees de coneixement, enfortir el paper de les universitats associades com a agents del Sistema d’R+D+I de la Comunitat Valenciana, a través de la promoció de línies de cooperació mútua i constituir-se com una veu única davant de les administracions públiques i altres agents del sistema.

Formen part de la Xarxa la UPV, la UV, l’UJI, la UMH, la UA, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Catòlica de València Sant Vicent Màrtir. Així mateix, RUVID compta amb una Comissió Executiva formada per cadascun dels vicerectors amb competències en l’àmbit de l’R+D+I de les universitats que la componen. Té com a socis honoraris la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i a la Xarxa de Parcs Científics Valencians.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

El rector de la UA rep l'equip d'estudiants premiats amb el segon lloc en la competició Vodafone Campus Lab

Experts de tot el món es reuneixen del 7 al 10 de maig en la UA en dos congressos sobre la gestió de recursos hídrics i conques hidrogràfiques

Investigadores de la UA recogen el Premio Tribuna FITUR- Jorge Vila Fradera al mejor trabajo de investigación relacionado con el turismo

La Universitat d'Alacant tanca els CEUS 2019 amb dos ors i una plata en triatló i plata i bronze en vòlei platja

L'Associació Parkinson d'Alacant rep el xec de solidari de l'òpera L'Elisir d'amore, de la Coral de la UA

El MUA i el Juan Gil Albert inauguren demà una nova edició de les Trobades d'Art Contemporani

La Universidad de Alicante celebra la I Jornada del Comité de Ética con un invitado de excepción, el investigador del CSIC Lluís Montoliu

El rector apela al “Efecto Mateo” en su reivindicación por el Grado de Medicina en su discurso de Clausura del Curso Académico

Vicente del Bosque participarà el 6 de maig en les III Jornades sobre Periodisme i Esport de la UA


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.