Un doctorand de la UA dissenya un sistema robtic assistencial per a la terpia de la parla i el llenguatge


  05-05-2020 | UA   |  Visitas:93
Actualitat

UALs de la plataforma virtual i laplicaci per a dispositius mbils millora lefectivitat teraputica fins a un 11,3% en deu setmanes

Facilita el treball remot i presencial dels professionals i redueix els costos per als usuaris i pacients


Alacant. Dimarts, 5 de maig de 2020

Millorar el tractament del a disllia, un trastorn que provoca la pronunciaci incorrecta de fonemes, s lobjectiu del sistema robtic assistencial dissenyat pel doctor en Informtica de la Universitat dAlacant Eldon Glen Caldwell. Es tracta duna plataforma que integra un robot amb una aplicaci per a dispositius mbils que, a ms dincrementar lefectivitat teraputica en disllia fisiolgica, orgnica i funcional, facilita el treball remot i presencial dels professionals reduint els costs per als usuaris i pacients.

Aquesta tecnologia, ja validada i testada amb pacients i terapeutes reals, est indicada per a persones amb desordres darticulaci i disllia no severes, que requereixen una baixa supervisi o terpies de baixa complexitat o mitjana. Usuaris amb autisme, sndrome de Down o disllies per vessament cerebral que poden ser tipificades, explica Eldon Glen Caldwell.

Avantatges

El potencial de la plataforma robtica desenvolupada ha quedat evidenciat tant en la validaci experimental com en els testimonis dusuaris i tutors. Experimentalment, sha comprovat que ls de la plataforma, com tamb de laplicaci per a dispositius mbils, millora lefectivitat teraputica fins a un 11,3% en deu setmanes amb un 95% de confiabilitat estadstica. A partir de la cinquena setmana ds es presenten canvis estadsticament significatius en els grups que usen la tecnologia sense restricci de temps, apunta el doctorand de la UA.

Segons els mateixos usuaris, la plataforma s amigable, fcil dusar i flexible per als pacients, accessible des de qualsevol lloc i no sols en sessions presencials amb el terapeuta. En aquest sentit, assenyala linvestigador, els costos associats a la presencialitat es podrien reduir, almenys, un 50%.

Els ltims anys ha crescut la investigaci en aplicacions robtiques i la creaci daplicacions informtiques per a dispositius mbils amb propsits teraputics. En aquest sentit, el sistema robtic dissenyat per Eldon Glen Caldwell integra ls dun robot fsic amb un emulador virtual, nic en aquests moments en el camp de la terpia de la parla i el llenguatge i, especficament, en disllia funcional, fisiolgica i orgnica. Entre daltres, aquest sistema reuneix tecnologies mltiples com el reconeixement de veu integrat, larquetip robtic per a facilitar la relaci hum-robot, i una completa programaci i control de moviments fsics del robot.

Context

Aquest sistema forma part de la tesi dEldon Glen Caldwell, dirigida pels professors Miguel ngel Cazorla de la Universitat dAlacant i Jos Mara Caas dUniversitat Rey Juan Carlos, que acaba de defensar-se en format online a causa de les restriccions imposades per la Covid-19 i qualificada amb un excellent. Sorgeix per a respondre al tractament de trastorns de la parla i el llenguatge ja que la prevalena mundial dafeccions que requereixen terpia relacionades amb disllia fisiolgica, funcional i orgnica en la infncia roman entre un 8% i 9% (OMS, 2011).

Segons les dades de lOrganitzaci Mundial de la Salut, lany 2015, el 37% de les persones que van superar un incident relacionat amb malalties cardiovasculars, pateix algun tipus de disllia o trastorn de larticulaci relacionats amb les habilitats del llenguatge o de la parla (OPS, 2014).

s important continuar treballant en aquesta mena de sistemes per a trencar restriccions de temps en lexecuci destratgies teraputiques de la parla, reduir costos especialment per a benefici de poblacions socialment vulnerables, augmentar la productivitat dels professionals per mitj de ls dambients virtuals, i tamb, per a promoure en els pacients la interacci amb robots duna forma ldica, insisteix el doctor de la UA, Eldon Glen Caldwell.

Linvestigador de la UA ha fet part del treball al seu pas dorigen, Costa Rica. A part de lexcellent treball en equip amb els meus directors de tesi, Miguel ngel Cazorla i Jos Mara Caas, he dagrair la collaboraci multidisciplinar amb Carlos Morales, Emilia Sols, Silvia Soto i Adriana Jones en la validaci funcional i experimental de la plataforma en la Universitat de Costa Rica i el Centre dEducaci Especial dHeredia, finalitza.


Imatges 1: Usuaris del Centre dEducaci Especial dHeredia (Costa Rica) proven el sistema robtic assistencial per a la terpia de la parla i el llenguatge dissenyat per linvestigador de la UA.

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

Una alumna de Filologia Catalana de la UA guanya el 2n Premi del XVII Sambori Universitats

El mercat del videojoc com a nova eixida professional per a historiadors i humanistes en un curs de la UA

La Universitat d'Alacant participa en l'estudi que marcar el full de ruta de la investigaci turstica dels prxims anys

La UA se suma al concert universitari 'Msica de poetes' per a celebrar el dia de Sant Joan

La Universitat d'Alacant mant el Festival de Teatre Clssic de l'Alcdia en format en lnia

NAER, editada per la Universitat d'Alacant, es posiciona com una de les millors revistes cientfiques en l'mbit educatiu

La Universitat d'Alacant comena l'1 de juliol la segona campanya d'excavacions en la localitat murciana de Gorgociles del Escabezado

La Universitat d'Alacant commemora l''Asteroid Day 2020' amb un programa obert en format en lnia

La Universitat d'Alacant mant la seua Escola d'Estiu per a possibilitar la conciliaci laboral i familiar de la comunitat universitria


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.