Un sistema d'intel·ligència artificial guiarà als alumnes en el procés de matriculació en la Universitat d'Alacant


  10-07-2019 | UA   |  Visitas:212 | Comentarios:1
Actualitat

UA


La UA estrena Aitana, un xatbot desenvolupat per investigadors i estudiants de la Universitat d'Alacant capaç de copsar les cerques dels usuaris i oferir respostes personalitzadesAlacant. Dimecres, 10 de juliol de 2019

El Siri particular de la Universitat d'Alacant, eixa és Aitana, la nova eina que han desenvolupat des de l'Escola Politècnica Superior i el Grup de Processament i Sistemes d'Informació a petició del Vicerectorat de Campus i Tecnologia i a la qual els estudiants ja poden accedir a través de Telegram per a guiar-los en el procés de matrícula sense cues ni esperes, capaç de realitzar anàlisi del llenguatge i comprendre les cerques dels usuaris mentre hi interactua.

“Ara mateix les funcionalitats que abasta Aitana se centren a ajudar amb el procés de matriculació, informar de la documentació necessària, sobre les notes de tall o les beques”, expliquen Sergio Conejero i Víctor Belén, de l'Associació Multitec, que han participat en el desenvolupament del xatbot que ja es troba accessible en Telegram.

La idea d'engegar aquest sistema d'atenció automatitzada sorgeix en el Vicerectorat de Campus i Tecnologia “a partir del canvi d'usos que identifiquem en els joves avui dia entenem que la informació es fa necessària en qualsevol moment i en qualsevol lloc i això és el que aconseguim amb Aitana. La idea era que fórem capaços de proporcionar tota la informació relacionada amb el procés de matrícula i gestió acadèmica en qualsevol moment”, explica el seu responsable, Rafael Muñoz.

Des del vicerectorat es va contactar amb l'Escola Politècnica Superior “on desenvolupen diferents línies de recerca a través de grups que treballen en intel·ligència artificial, deep learning o adquisició de coneixement de forma automàtica amb el propòsit de veure la possibilitat de crear un bot aplicat al procés de matrícula que ajudés als nostres estudiants amb els dubtes que els puguen aparéixer en aquest procés”.

Un projecte que ha passat de ser una idea a una realitat en qüestió de tres mesos de la mà del grup de recerca de Processament de Llenguatge Natural i Sistemes d'Informació i estudiants de tercer d'Enginyeria Multimèdia i d'Enginyeria Biomèdica, els qui han participat en la creació d'Aitana.

“Ha sigut un procés d'aprenentatge molt gratificant, molt més que qualsevol classe. Hem pogut aplicar el coneixement a un projecte real i això t’ofereix una dimensió del teu treball superior al que es pot aprendre en una aula”, expliquen Sergio i Víctor.

El director de l'Escola Politècnica Superior, Andrés Montoyo, un altre dels implicats en el naixement d'Aitana, destaca la contribució dels estudiants en aquest projecte, “la nostra idea sempre és la d'incentivar la creativitat i el treball dels alumnes i quan vam rebre la petició del vicerectorat de seguida vam veure clar que era una oportunitat perquè els estudiants formaren part activa del projecte. Per això ens vam posar en contacte amb l'associació Multitec de l'Escola perquè assumiren la tasca del seu desenvolupament i el resultat ha sigut tot un èxit”.

Montoyo explica com es va engegar aquesta iniciativa, “des del vicerectorat van contactar amb nosaltres i després de definir el projecte vam veure qui podia desenvolupar-ho i es va decidir que fora el grup de processament del llenguatge natural del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, que està especialitzat en el tractament textual, mineria de textos i en l'aplicabilitat d'eixa intel·ligència artificial, de manera que van ser els qui van assumir el repte de convertir aquest projecte en realitat sota la direcció de Yoan Gutiérrez”.

Aitana ha superat en un temps rècord totes les fases que li han permès estar disponible ja per als estudiants. En tres mesos el grup de treball liderat per Gutiérrez ha aconseguit posar-ho en funcionament. “El primer que vam fer va ser una anàlisi exhaustiva de tots els sistemes que oferien desenvolupament de bots per a triar el més adequats donats els requeriments del projecte”, explica. El següent pas va ser “triar un equip de desenvolupament que es va formar per quatre estudiants de l'EPSA i que al mateix temps es van dividir, sota la direcció d'Isabel Moreno, en un equip especialitzat en desenvolupament tecnològic i un altre en la gestió del projecte i el contingut”.

El director de l'Escola Politècnica Superior destaca que “aquest xatbot naix d’un entorn universitari d'investigadors de la UA i a més amb desenvolupadors estudiants de tercer de grau d'Enginyeria Multimèdia i Enginyeria Biomèdica”.

Abans del seu llançament Aitana ha superat diferents filtres com “el del Servei d'Informació de la UA que ha supervisat que el xatbot oferira el contingut que n’havien proporcionat” i posteriorment, dues avaluacions amb estudiants que “han permès polir detalls que no havíem identificat”, afirma Yoan Gutiérrez.

L'assistent virtual o xatbot és capaç d'interactuar amb els usuaris tant en valencià com en castellà, tan sols cal indicar-li en el moment d’iniciar la conversa l'idioma triat. De moment és capaç de resoldre dubtes i respondre preguntes relacionades amb el procés de matrícula, però Rafael Muñoz assegura que “Aitana anirà a més i la idea és que puga utilitzar-se en qualsevol procés administratiu de la Universitat d’Alacant” i també estarà disponible en noves plataformes com “Instagram, Messenger o Twitter, a més d'en el web”.

L'equip que ha fet realitat aquest projecte el formen Yoan Gutiérrez com a director del grup i Isabel Moreno com a codirectora i els estudiants, Sergio Conejero, Víctor Belén, Mateo Limas i Nuria Salazar. En el desenvolupament han participat també el Servei d'Informació a l'Alumnat i el Servei de Gestió Acadèmica, els quals han facilitat el coneixement que ha utilitzat el motor d'aprenentatge per a aprendre a respondre a les preguntes que li realitzen els usuaris.Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Pues...mal vamos si los futuros universitarios necesitan de inteligencia artificial en el proceso de matriculacin......

Lo más visto en UA

Carlos Navarro, nou entrenador de l'equip de Futbol Sala Femení de la Universitat d'Alacant

La Universitat d’Alacant presenta als seus esportistes federats per a la temporada 2019-2020

La UA acull les IX Jornades Científiques en Ciències de la Terra

Hoy en "Tu opinión nos importa", los estudiantes de la UA, ¿qué es lo que estudian y por qué?

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen una aplicació per a la salut per a persones amb TEA i discapacitat intel·lectual

La Universitat d'Alacant llança una nova versió de la seua aplicació per a mòbil més còmoda, intuïtiva i actual

Concursos, música i degustacions entre les activitats de la Benvinguda als Estudiants en la Universitat d’Alacant

Experts en terrorisme analitzen en la Universitat d'Alacant com afrontar aquesta amenaça

El Consejo Superior de Deportes (CSD) otorga financiación a un proyecto de la UA sobre investigación en el balonmano de élite


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.