Una investigació de la UA permet fer un millor diagnòstic, pronòstic i seguiment de les malalties de la retina

22-12-2017   |  Visitas:103

Liderat per Nicolás Cuenca, l’estudi sobre la redefinició de les capes de la retina ha obtingut el Premi Internacional d’Investigació Julián García Sánchez promogut per Associació Visió EspanyaAlacant. Dijous, 21 de desembre de 2017

La reunió anual de la Societat Madrilenya d’Oftalmologia, que va tenir lloc el passat 15 de desembre del 2017, va ser testimoni del lliurament del III Premi Internacional d’Investigació Julián García Sánchez que l’Associació Visió Espanya promou anualment al millor article científic relacionat amb la investigació en patologies de la visió. En aquesta ocasió, el tema guanyador va ser la redefinició de les capes de la retina proposades pel catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat d’Alacant, Nicolás Cuenca, que utilitzant els nous sistemes d’exploració mitjançant Tomografia de Coherència Òptica (OCT), permet conèixer millor la retina i també fer pronòstics més precisos en les patologies de la retina hereditàries.

El mateix professor Julián García Sánchez va fer lliurament del diploma acreditatiu del premi a Cuenca i a les seues col·laboradores Isabel Ortuño, de la Universitat d’Alacant, i Isabel Pinilla de la Universitat de Saragossa.

La Tomografia de Coherència Òptica (OCT) ha suposat un avanç tecnològic en el diagnòstic, el tractament i el seguiment de moltes malalties oculars, especialment afeccions patològiques de la retina i neurooftalmològiques. És una tècnica d’imatge que s’usa en oftalmologia clínica de manera rutinària, ja que permet observar la retina dels pacients in vivo.

La imatge resultant de l’OCT es podria comparar amb una fotografia de la retina en blanc i negre que representa les diferents capes cel·lulars que la formen. D’aquesta manera, l’estudi de cadascuna de les bandes aporta informació sobre la salut d’algunes cèl·lules de la retina i així pot ajudar a detectar una malaltia, estudiar-ne l’evolució o la resposta a un tractament, etc. No obstant això, malgrat ser una tècnica àmpliament usada, encara hi ha una certa controvèrsia pel que fa a la interpretació d’algunes de les bandes i la correlació d’aquestes amb les estructures cel·lulars o anatòmiques de la retina.

En la recent investigació del professor de la Universitat d’Alacant, juntament amb Ortuño i Pinilla, titulada “Cellular Characterization of Optical Coherence Tomography and Outer Retinal Bands Using Specific Immunohistochemistry Markers and Clinical Implications”, els autors proposen una nova interpretació de les bandes d’OCT més controvertides, les 4 externes, i es basen en la histologia de la retina. El seu treball ja ha sigut arreplegat en la prestigiosa publicació Ophthalmology, primera revista internacional d’articles en el camp de l’Oftalmologia.

Per a això, han utilitzat tècniques d’immunocitoquímica –tècniques especials per a observar cèl·lules– i així fotografiar amb un microscopi seccions de retines humanes donades per a comparar cadascuna de les capes de l’OCT amb les capes i les estructures cel·lulars de la retina humana. Aquest estudi proposa una nova interpretació més precisa de les bandes de l’OCT que permetrà al seu torn un pronòstic i un seguiment de les malalties de la retina millor i més precís.

Per aquest treball, els autors han sigut guardonats amb el III Premi Internacional d'Investigació Julián García Sánchez 2017, que cada any reconeix el treball d’investigació més rellevant en el camp de l’oftalmologia dirigit a prevenir, diagnosticar o tractar i rehabilitar la ceguesa.

Més informació: La redefinición de las capas de la retina se lleva el premio de investigación Julián García Sánchez

Notícies relacionades

La Universitat d’Alacant lidera el primer estudi mundial sobre el parkinson amb retines humanes

L’ONCE col·labora en una investigació de la Universitat d’Alacant

La UA investiga com recuperar la visió amb proteïnes fotosensibles procedents de microorganismes

L’ONCE col·laborarà amb la Universitat d’Alacant en una investigació sobre ceguesa

Peu de foto: Premi Internacional d’Investigació promogut per Acció Visió Espanya (d’esq. a dta.): Isabel Ortuño (UA), Yolanda Asenjo (vicepresidenta Visió Espanya), Nicolás Cuenca (UA) i José María Casado (president Visió Espanya).

Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

El rector inaugura este martes la II Jornada Internacional sobre Denominaciones de Origen de la Universidad de Alicante

La Sede de la UA acoge la presentación de la obra "Un gaucho de Almería en el puente del Inca"

Raquel Huete directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana clausura el II Congrés Internacional de Sociologia

La Universitat d'Alacant obri el primer termini de preinscripció per als màsters oficials

Jorge Pereira assumeix la direcció de la Càtedra Pedro Zaragoza Orts d'Estudis Turístics de la UA

La Universidad de Alicante acoge el II Congreso Internacional de Sociología y Antropología del Turismo con más de 200 participantes

La Universidad de Alicante estudia los efectos del cambio climático en la Font Roja

La UA celebra el Día Mundial del Agua con una excursión por los manantiales molinos y saltos de agua en el entorno de Sella

Los Premios del Consejo Social de la Universidad de Alicante se entregarán el próximo 15 de mayo en la EUIPO

Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en