Una investigadora de la Universitat d'Alacant identifica les primeres novelles de l'antiga Grcia


  03-08-2020 | UA   |  Visitas:1227
Actualitat

UA

La professora de Filologia Grega de la UA, Mara Paz Lpez, trau a la llum textos perduts d'aquest ric llegat que ha roms ocult sota les arenes del desert

En el marc d'un projecte finanat pel Programa LOGOS d'ajudes a la investigaci en estudis clssics, de la Fundaci BBVA, i afavorit per la Societat Espanyola d'Estudis Clssics.


Grcies als treballs arqueolgics en diferents ciutats de l'antic Egipte, la professora de Filologia Grega de la Universitat d'Alacant, Mara Paz Lpez , ha identificat papirs que contenen fragments de novelles perdudes de l'antiga Grcia. En el marc del projecte Eroticorum graecorum fragmenta in papyris membranisve reperta (EGFPMR), finanat pel Programa LOGOS dajudes a la investigaci en estudis clssics, de la Fundaci BBVA i afavorit per la Societat Espanyola d'Estudis Clssics, la investigadora trau a la llum els textos perduts d'aquest ric llegat que ha roms ocult sota les arenes del desert i que s'han conservat grcies a les especials condicions de temperatura i humitat d'Egipte.

La novella, en tant que relat de ficci en prosa, va ser l'ltim gnere literari que va nixer a Grcia. Va gaudir de molt d'xit durant tot l'imperi en les diverses modalitats, que abasten des de textos molt erudits en un registre cultssim fins a les composicions ms populars no exemptes de vulgaritat. Encara que la tradici manuscrita ha perms conixer alguns ttols, la veritat s que la major part de les novelles s'han perdut. Noms es conserven cinc obres completes: Querees i Callrroe de Carit, de final del segle I o comenament del II dC; Efesiaca de Xenofont d'Efes, probablement posterior a Carit, primera meitat del II dC; Dafnis i Cloe de Longus de Lesbos, de la segona meitat del II dC; Leucippe i Cleitofont d'Aquilles Taci, de mitjan II dC; Etipiques o Tegenes i Cariclea d'Heliodor, del III-IV dC. Tamb cal comptar amb les Babilonaques de Imblic del segle II dC i altres textos similars tamb de ficci, conta Mara Paz Lpez.
Noves dades

Aquest nou projecte finanat pel Programa LOGOS permetr editar, traduir i estudiar el corpus actualitzat, com tamb revisar els materials anteriors a la llum de noves dades i d'una tecnologia ptica ms avanada. En concret, la investigadora de la Universitat d'Alacant analitzar al voltant de 50 fragments de papirs, pergamins i altres peces de cermica que actualment es conserven en biblioteques de ciutats com el Caire, Ginebra, Florncia, Oxford, Berln, Mil i Michigan.


Un dels aspectes que s'abordar durant l'estudi sn els temes de realia, especialment les referncies a certes situacions jurdiques que es presenten en les novelles i que, de la m del professor de Dret Rom de la Universitat de Valncia Carlos Snchez-Moreno, seran comparats amb les fonts i els documents histrics, molts conservats tamb en papirs. Entre altres documents hi ha vendes, impostos, judicis, plets que donen fe de com era la societat de l'poca, detalla Lpez.


D'altra banda, es pretn explorar la situaci de les dones en el mn antic en qestions com el matrimoni o el dot. Un factor important d'aquests textos s la quantitat d'interessants personatges femenins que intervenen en la trama novellesca: reines, bruixes, magues, corsries, esclaves o prostitutes que s'arrisquen i desafien les normes establides, segons Mara Paz Lpez.


La professora de Filologia Grega de la UA fa ms de 30 anys que estudia aquests fragments. De fet, ja la tesi doctoral de lany 1993 es va centrar en aquests papirs de novella grega. Des daleshores, han aparegut nous textos d'un gnere que inclou novelles histriques, biogrfiques, picaresca, gtiques, de cincia-ficci, ertiques.


Mara Paz Lpez mant una estreta collaboraci des de fa anys amb experts i grups d'investigaci internacionals especialitzats en papirologia i en literatura grega com A. Stramaglia, F. Reiter, J. Hmerstedt, P. Parsons, L. Del Corso, L. Graverini, A. Casanova. A Espanya, entre altres investigadors, collabora estretament amb la catedrtica de Filologia Grega de la Universitat de Mrcia Consuelo Ruiz, referent internacional en el tema de la novella grega.


Opine sobre esta noticia haciendo clic [aquí]

Comentarios a la noticia:

Lo más visto en UA

La Universitat d'Alacant i la Generalitat s'alien per a estudiar l's de les tecnologies com a motor d'inclusi social

El Programa d'Acci Tutorial de la Universitat d'Alacant es refora per a assessorar l'alumnat

La UA llana la seua oferta de Tallers Culturals per al primer quadrimestre del curs

El Congrs Nacional Inundacions arranca dijous a Oriola amb la direcci cientfica de la Universitat d'Alacant

Puesta de largo de los Premios Nuevas Ideas Empresariales de Fundeun en su XXVI Edicin

La UA presenta la nova collecci bibliogrfica "Territori UA"

La revista Zephyrus publica el primer article cientfic sobre el mausoleu de Iunia Rufina i la inscripci amb lletres de bronze trobades a Baelo Claudia (Cadis) per la UA

La UA inaugura l'exposici 'Arquitectura i paisatge: mirades al Territori' a l'Estaci Cientfica Font Roja Natura

La Universitat d'Alacant imparteix 27 cursos de formaci en competncies digitals per al professorat


Contactar    |    Aviso Legal    |    Protección de datos y privacidad    |    Empresa    |    Publicidad    |    Licencia TDT    |    Zona de cobertura

Síguenos en


Sempre teua. La teua llengua.