Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

El Consell Social de la Universitat d’Alacant anuncia els premiats en l’àmbit o acadèmic de la seua edició de 2022

El Consell Social de la Universitat d’Alacant ha anunciat els premiats que rebran els guardons dins de l’apartat dedicat a l’àmbit acadèmic, que reconeixeran l’investigador Javier García Martínez, la periodista il·licitana Mónica Carrillo, els professors Miguel Ángel Goberna i Marco Antonio López Cerdà, l’alumni David Expósito i els set millors expedients estudiantils del curs passat, que són Tamara Torrecillas Martínez, Iraide Sáez Zamacona, María Vecina Ibáñez, Luis Pérez García, Laura Navas Laguna, Jésica García Collado i José Antonio Marco Cano.

Casa Mediterrani serà la seu de la gala de lliurament dels Premis del Consell Social, que tindrà lloc la vesprada del dia 10 de novembre. Al llistat ja anunciat de premiats en els àmbits empresarial i sociocultural i esportiu s’hi sumen aquests noms reconeguts des de la perspectiva acadèmica, que es completaran, pròximament, amb l’anunci d’una menció honorífica. Nascuts el 2017, els Premis del Consell Social reconeixen l’excel·lència, el coneixement i la investigació de persones, institucions i empreses per la seua implicació universitària i social.

El Premi d’Investigació ha recaigut enguany en Javier García Martínez, catedràtic de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant, on ha desenvolupat una extensa tasca docent i investigadora en nanomaterials i en la seua aplicació al sector energètic. El juny de 2014 li van concedir el Premi Rei Jaume I en la categoria de Noves Tecnologies, i des del 2015 és el primer espanyol que ha rebut l’Emerging  Researcher Award de l’American Chemical Society. En 2017, García Martínez va ser reconegut per aquesta mateixa organització amb el Kathryn C. Hach Award com el millor emprenedor dels EUA en el sector químic. A més, és membre del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial, de l’Acadèmia Jove Global i fellow de la Royal Society of Chemistry. Des del 2019, l’investigador és catedràtic de la Fundació Rafael del Pino i president de l’Acadèmia Jove d’Espanya, a més de president de l’Assemblea General de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) per al bienni 2022-2023.

La periodista i escriptora Mónica Carrillo rebrà el Premi Alumni Sènior. La il·licitana és copresentadora de noticies del programa de cap de setmana de la cadena Antena3 Televisión. La seua trajectòria professional ha estat molt lligada a la televisió, encara que també ha treballat en ràdio i en periodisme d’agència. Escriptora de novel·les i guanyadora del Premi Azorín el 2020, Carillo és diplomada en Turisme per la Universitat d’Alacant i llicenciada en Periodisme per la Universitat Carlos III. Consagrada com una gran professional en el mitjà televisiu, Carrillo compagina l’activitat periodística i d’escriptora amb treballs i col·laboracions en campanyes i presentació d’esdeveniments per a empreses i institucions.

El Premi Alumni Júnior anirà a les mans de David Expósito Alonso. Graduat en Biologia per la Universitat d’Alacant el 2014, va cursar un màster en Neurociències a la Universitat de Barcelona i va continuar els seus estudis sobre immunologia a la Universitat d’Alacant i com a becari d’investigació en genètica i biologia molecular a Londres. Posteriorment, va obtenir un doctorat en el programa de Developmental Neurobiology al King´s College de Londres, on va continuar com a postdoctoral fellow investigant sobre processos moleculars que intervenen en l’autisme i l’esquizofrènia. Actualment, complementa la seua investigació postdoctoral a la Facultat de Medicina de Harvard i, a més de treballar a l’Hospital Infantil de Boston, col·labora en el Laboratori Walsh en la Divisió de Genètica i Genòmica.

Miguel Ángel Goberna Torrent i Marco Antonio López Cerdà rebran els premis a la Trajectòria Acadèmica del Consell Social de la UA. Goberna Torrent es va llicenciar i es va doctorar en matemàtiques a la Universitat de València el 1972 i 1979, respectivament. Es va incorporar a la Universitat d’Alacant com a professor adjunt de Matemàtiques Generals el 1983 i és, des del 1990, catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa. Va ser el primer vicedegà responsable de la diplomatura d’Estadística (1990) i la llicenciatura en Matemàtiques (1997), carreres que va contribuir a crear en l’actual Universitat d’Alacant. A més, també ha sigut director dels departaments de Matemàtiques i d’Estadística i Investigació Operativa en tres períodes, editor en cap de la revista Top (editada per Springer) entre 2013 i 2016 i és autor de més de cent treballs de recerca.

Per part seua, l’alcoià López Cerdá es va llicenciar en Matemàtiques (1971), és doctor en Matemàtiques per la Universitat de València (1973) i va ser professor agregat d’universitat (1978-81). Posteriorment va ser nomenat catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa en la Universitat d’Alacant (des de 1981). Entre altres reconeixements, és honorary research fellow del Centre for Informatics and Applied Optimization (CIAO) de la University of Ballarat (Austràlia) i, des de gener de 2013, honorary adjunt professor de la mateixa universitat.

Els coneixements de López Cerdà han viatjat mundialment amb les seues estades d’investigació a Cambridge (Anglaterra), Trier (Alemanya), Mendoza (Argentina), Santiago de Xile (Xile), Enschede (Holanda), Taiwan (Cheng Kung University, Tainan), PolyU de Hong Kong, Politècnic de Milà i Ballarat (Austràlia), entre d’altres. Les seues línies d’investigació versen sobre fonaments matemàtics de l’optimització (finit i infinit dimensional), programació semiinfinita, anàlisi convexa i variacional, i teoria de jocs. Investigador coordinador del projecte Consolider i-MATH i investigador principal en una vintena de projectes d’investigació, ha dirigit disset tesis doctorals. Segons la base de dades MathSciNet ha publicat 113 articles d’investigació. Finalment, destaca el seu nomenament doctor honoris causa per la Universitat de Llemotges el 2012.

 

Estudiants excel·lents

La terna de premiats en l’àmbit acadèmic es completa amb els set millors expedients estudiantils del passat curs, que són Tamara Torrecillas Martínez, del grau en Enginyeria Multimèdia de l’Escola Politècnica Superior; Iraide Sáez Zamacona, del grau en Ciències del Mar de la Facultat de Ciències; María Vecina Ibáñez, del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut; Luis Pérez García, del grau en Economia de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials; Laura Navas Laguna, del grau en Dret de la Facultat de Dret; Jésica García Collado, del grau en Mestre en Educació Primària de la Facultat d’Educació, i José Antonio Marco Cano, del grau en Geografia i Ordenació del Territori de la Facultat de Filosofia i Lletres.


235