Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Article d’opinió Compromís Alcoi: “Aigua va!!!”

Article d’opinió Compromís Alcoi: "Aigua va!!!"

29-08-2017

No, no estic referint-me al ruixat d’aquest matí per la quantitat de litres caiguts, que han sigut pocs per a les necessitats de remeiar la pertinaç sequera de les nostres terres.
Possiblement els alcoians ja no recordem, majoritàriament, aquesta frase. Una frase que va deixar d’escoltar-se a Alcoi abans que a la resta del País Valencià i possiblement abans que en altres ciutats i capitals de tot l’estat espanyol…
Segons ens explica l’historiador alcoià Àngel Beneito a la seua tesi doctoral «Condicions de vida i salut a Alcoi durant el procés d’industrialització» (UPV 2003) la situació de salubritat era molt penosa i provocava l’aparició de moltes malalties infeccioses per la falta de canalització d’aigua potable a les cases i sobretot per l’absència de clavegueram.
I és en èpoques passades, quan encara no hi havia a les cases sistemes de clavegueram, era costum llançar per les balconades i finestres que donaven al carrer les aigües brutes, orins i altres. Per advertir als transeünts del perill, es donava uns segons abans el crit de “aigua va!”. En escoltar-ho, la gent s’apressava a buscar un lloc segur per aixoplugar-se del brut aiguat.
Doncs bé, com he dit abans Alcoi fou capdavantera en l’eliminació d’aquesta pràctica fa vora 200 anys i ara, sobtadament, ha estat pionera, aquest estiu, en fer-la aparèixer novament pels nostres carrers . Resulta que ara, i sense anunciar-ho alguns veïns del carrer Sant Joan, han recuperat l’antiga pràctica de llençar les aigües fecals de l’orinal de la nit al carrer. I ni tan sols avisen dient «Aigua va!», inaudit.
El carrer Sant Joan convertit en una artèria principal de trànsit per aplegar al centre de la nostra ciutat donada la situació d’obres al Pont de Sant Jordi, és un exemple del que podíem trobar a l’Alcoi de fa 200 anys, veïns reballant per la balconada i finestra les aigües brutes d’orins i altres amb total impunitat.
És difícil d’explicar a eixe turista que ve a veure el nostre patrimoni i la ruta modernista que la caiguda d’aigües brutes no és una escenificació de com vivíem els alcoians de l’època …
O difícil d’entendre per eixe alcoià que passa amb el seu cotxe, menys mal que té la finestra tancada, i que ha de portar ràpidament a netejar-lo.
Més difícil d’entendre encara és per als serveis de neteja viària que dia rere dia han de netejar el carrer.
Pense que una actuació contundent per part del departament de Sanitat de l’Ajuntament és necessària i urgent per a resoldre aquest tipus de situacions que es donen a la nostra ciutat.

Màrius Ivorra
Regidor i Portaveu de Compromís Alcoi


240