Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

Organitzada una taula redona per debatre les alternatives a la instal·lació massiva de plantes fotovoltaiques a Biar

Centre Excursionista Biar:

Afortunadament la preocupació per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic és un fet que preocupa cada vegada a més capes de la societat, un fet que ve acompanyat de la necessitat d’implementar de forma responsable energies renovables, però fer-ho de forma lògica al nostre territori. Precisament preguntats fa un pare de mesos el Centre Excursionista de Biar i l’Associació Naturalista el Reconco, afirmaven que hi havia prop d’una vintena de sol·licituds d’instal·lació de plantes fotovoltaiques que pretenen abastar 824,57 hectàrees de terrenys rústics per a la generació de 165 megavats diaris al terme municipal de Biar, quan el consum diari de la localitat és d’entre 5 i 6 megavats. A tall d’exemple es podia afirmar que el sòl forestal biarut, i per tant protegit, és del 55% mentre que el 45% restant es veuria reduït en vora un 20% pels projectes fotovoltaics.

Amb el propòsit d’informar sobre aquesta problemàtica la població es realitzarà el pròxim divendres 30 de setembre a les 19:30 h., una taula redona a l’auditori de la Casa de Cultura de Biar. La jornada s’ha organitzat des del Centre Excursionista de Biar i l’Associació Naturalista el Reconco, val a dir que la taula redona comptarà amb la participació i moderació de Kique Larios pel CEB i de Jaume Hernández Mollá per l’associació naturalista.

D’altra banda, com a convidats intervindran el biòleg i president del Grup Naturalista HELIACA de Monòver, qui parlarà de la normativa actual pel que fa a la regulació d’aquest tipus d’instal·lacions fotovolt aiques. A continuació intervindrà Kique Larios, president del Centre Excursionista de Biar, qui exposarà al públic assistent les diferents sol·licituds per part d’empreses del sector i que pretenen instal·lar-se en terme municipal de Biar en l’actualitat. La jornada també comptarà amb Pepe Reig, president de la Cooperativa de l’oli de Biar, doctor en Biologia i professor d’interpretació ambiental en la Universitat de València (UV), qui exposarà el valor ecològic i agrícola de l’extensa àrea que pretén afectar la instal·lació dels panells solars i plataformes d’evacuació. Finalment, intervindrà el cap d’administració de la Cooperativa Elèctrica Ntra. de
Gràcia de Biar, Antonio Vicente Martínez, qui argumentarà sobre les comunitats energètiques locals
com a alternativa en favor de l’autoconsum.

Una vegada exposades les diferents intervencions dels ponents s’obrirà un torn de paraula de cara al públic per tal que puguen exposar els seus dubtes i es puga debatre entorn a aquestes qüestions que afectaran a l’impacte paisagístic, econòmic i agrícola de Biar. Així mateix, i com s’ha manifestat per part de les entitats organitzadores, aquesta jornada suposa l’inici d’una sèrie d’accions per tal de mostrar la voluntat ciutadana de racionalitzar la instal·lació de fotovoltaiques a la nostra comarca.

EDUARD GARCIA MOLINA


245