Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Coneixem el projecte Dones Emprenedores del segle XX

Dones Emprenedores del segle XX: projecte centrat en la visibilització de la contribució de les dones en el desenvolupament sociocultural, econòmic i polític de la vida local Iberuda.

El projecte està liderat pel Departament de Serveis Socials, des de l’àrea d’Igualtat, en estreta col·laboració amb: l’Arxiu Històric Municipal, de l’Àrea de Cultura; Urbanisme; Educació; Turisme i Esports, sent un projecte transversal a tots ells.

Sorgeix dins del Marc de la inicativa comunitària URBACTIII dins del projecte “CREATIVE SPIRITS“; inciativa en la qual participen les següents ciutats: Lublin (Polònia), Kaunas (Lituània), Waterford (Irlanda), Loulé (Portugal), Ravenna (Itàlia), Maribor (Eslovènia) i Sofia (Bulgària). Creative Spirits està cofinançat pel fons europeu de desenvolupament regional FEDER.

La plataforma virtual sorgeix com a eina telemàtica interactiva que facilite la recollida i difusió de noves històries de vida, material audiovisual, documentació i imatges gràfiques relativa a històries de vida de dones d’Ibi, que la població local considera han cotribuit a fer d’IBI el poble que actualment és.

 

OBJECTIU GENERAL

  1. Visibilitzar l’aportació de les dones al desenvolupament sociocultural i econòmic d’Ibi, oferint fespacios de recnocimiento públic de caràcter permanent, en l’espai físic construït de la localitat.

 

OBJECTIUs ESPECÍFICS

  1. Respecte a les dones i xiquetes:
  2. Oferir a la població en general, així com a les dones i xiquetes, en particular, referents femenins significatius i rellevants per a la vida local.
  3. Promoure l’apropiació de l’espai urbà per part de les dones, a través de l’ocupació de l’espai físic construït, utilitzant les seues pròpies històries de vida individuals i col·lectives, com a eina per a la seua visibilització.
  4. Respecte a la comunitat educativa: professorat, xiquets i xiquetes, pares i mares:
  5. Involucrar a la comunitat educativa en la identificació de noves històries de vida de dones rellevants per al desenvolupament sociocultural i econòmic d’Ibi, introduint el projecte a les aules dels centres educatius, a través de les figures CIC.
  6. Respecte a la població:
  7. Fomentar la participació social així com el sentiment d’orgull de poble, a través de l’anomenada a la identificació de noves històries de vida i del reconeixement de les aportacions al creixement del poble de dones pròximes a la ciutadania d’Ibi (familiars, amigues, veïnes).
  8. Transvesalizar l’enfoqeu de gènere en les polítiques municipals, a través de la implicació dels departaments de: urbanisme, cultura, educació, turisme, esports i comunicació.

 

FASES DEL PROJECTE

I FASE: EMPLAFONES + RUTA DE LES DONES (Implementada)

II FASE: EINA TELEMÀTICA+ IMPLICACIÓ DELS CENTRES EDUCATIUS (En Implementació)

III FASE: IMPLICACIÓ POBLACIÓ+ ACTES COMMEMORATIUS

L’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ibi va rebre de la Diputació d’Alacant 3.000 euros destinats al desenvolupament de la III Fase del projecte “Dones d’Ibi”. Sota el nom de “Pioneres. Lideratge femení en l’emprenedoria local iberuda (s.XX). Exposició permanent en el barri antic i ruta teatralitzada”, el consistori està organitzant una exposició permanent en el barri antic que visibilitza les històries de dones de la localitat que han sigut emprenedores.

La subvenció rebuda respon a la convocatòria de subvencions a “Ajuntaments i entitats d’àmbit territorial inferior al municipi de la província d’Alacant amb destinació a Programes i Activitats per a la Igualtat d’Oportunitats i Prevenció de la Violència de Gènere de la Diputació d’Alacant”.

En el marc d’aquest projecte de Dones Emprenedores ja es va dur a terme el mes de març un cafè tertúlia, en el Museu del Joguet, amb una gran i afectuós acolliment per part dels veïns i veïnes de la localitat.

Les dones han estat presents en l’emprenedoria empresarial i econòmica de la localitat d’Ibi. Van formar part del teixit empresarial des dels seus inicis, com a sòcies fundadores. D’altra banda, als carrers Les Eres (Colón), Major, Empedrat, Ravalet i Conill o en les places de la Palla i de Sant Vicent existien nombrosos comerços i serveis que regentaven dones: ultramarins, merceries, perruqueries, drogueries, forns de pa, lleteries, arranjaments de roba, alimentació, bars, joieries o alpargaterías.

2 comentaris

Soledad Marti Vidal marzo 14, 2023 at 6:12 pm

Bona vesprada, on es pot vore la segona part del video Dones Emprenedores del segle XX?
Gràcies.

Contestar
Soledad Marti Vidal marzo 14, 2023 at 6:04 pm

Bona vesprada, on es pot vore la segona part del video Dones Emprenedores del segle XX?

Contestar

Notícies relacionades:

240