Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alacant UA

La Universitat d’Alacant se situa entre les cinc universitats espanyoles més transparents

La institució acadèmica alacantina aconsegueix la màxima distinció de transparència de la Fundació Haz en complir el 96% dels indicadors analitzats

Els segells de qualitat s’assignen després d’examinar més de 25 indicadors sobre publicació d’informació i dades per al bon govern

La UA és la més transparent de les universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana

Alacant. Dilluns, 14 de novembre de 2022

La Universitat d’Alacant ha aconseguit la màxima distinció de transparència que atorga la Fundació Haz, un segell de qualitat que reconeix la bona pràctica de la institució acadèmica alacantina per mostrar públicament a la societat el desenvolupament del seu funcionament i la bona aplicació dels recursos. El màxim nivell de transparència es reconeix amb el segell t*** (tres estreles), atorgat a les universitats que compleixen més del 90% dels indicadors que analitza el rànquing que elabora la fundació i que va ser presentat ahir.

En concret, la Universitat d’Alacant compleix el 96% dels indicadors analitzats, una puntuació que és superior a la mitjana de les universitats públiques, que se situa en un 86% de compliment. Per damunt de la Universitat d’Alacant es troba únicament la Universitat Rei Joan Carles, amb el 100%, i en el mateix nivell de compliment que la UA es troben les universitats d’Oviedo, Politècnica de Catalunya i Politècnica de Cartagena. Cal puntualitzar, a més, que amb aquesta dada la institució acadèmica alacantina es presenta com la més transparent de les universitats, tant públiques com privades, de la Comunitat Valenciana.

Amb aquest rànquing, la Fundació Haz pretén enfortir la confiança de la societat en les principals institucions i impulsar la transparència, el bon govern i el compromís social.

Segons explica Francisco Torres, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la Universitat d’Alacant, «des de la institució ens reconforta saber que la Fundació Haz ha reconegut el treball que s’ha realitzat en matèria de transparència i bon govern. Hem adaptat la nostra informació als estàndards més exigents que estableix la normativa de transparència, tant estatal com autonòmica, i continuem treballant per a atendre aquelles qüestions que siguen susceptibles de millora».

En el mateix sentit, el vicerector puntualitza que «el fet d’haver obtingut el màxim reconeixement no ens ha de fer pensar que la tasca de la transparència està acabada. Una institució pública sempre ha de retre comptes a la societat que la sustenta i a la qual serveix. I, en aquest sentit, des de la Universitat d’Alacant continuem treballant amb eixa finalitat i, a més, amb la satisfacció del reconeixement extern que ens dona aquest segell».

Entre els més de 25 indicadors que analitza la fundació per a l’elaboració del rànquing, destaquen alguns com la publicació del pla estratègic, del nombre de personal contractat per categories, la composició dels òrgans de govern amb noms complets i responsabilitats, l’Estatut, els pressupostos o els informes sobre control del Consell Social i de responsabilitat social, entre d’altres.

Un segell de transparència és una acreditació que una institució independent qualificada atorga a una entitat per a certificar el compliment per part d’aquesta d’una sèrie de criteris o estàndards de transparència. L’obtenció del segell permet a l’entitat acreditada, en aquest cas la UA, enfortir la confiabilitat en secundar-se en un sistema extern de verificació.

El segell “t de transparent” és una marca creada per la Fundació Haz i s’atorga en tres modalitats segons el grau de compliment dels indicadors de transparència. La modalitat t*** es concedeix a aquelles institucions que compleixen més del 90% dels indicadors, com és el cas de la Universitat d’Alacant. Els segells de dos i una estrela es reserven per a aquelles institucions que compleixen entre el 80% i el 90% dels indicadors i entre el 70% i el 80%, respectivament.

 

Imatge: Portada de l’informe de la Fundació Haz sobre transparència en universitats.


246