Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Alcoi commemora el Dia Mundial de la Infància amb activitats durant tot el mes

 

Aquest cap de setmana tindran lloc els principals actes

L’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una sèrie d’activitats durant el mes de novembre de promoció de drets i de participació infantil i adolescent dins de la commemoració del Dia Mundial de la Infància que és el 20 de novembre.

Cal indicar que divendres que ve 18 de novembre, tindrà lloc la visita al centre acollida “El *Teix” de la Càtedra d’Infància UPV, realitzaran tallers enfocats a la promoció de drets de la infància i de valors inclusius.

Cal ressaltar que el dissabte 19 de novembre, de 10.30 a 14.00 hores en la Plaça Al-Azraq, se celebrarà el Dia Mundial de la Infància i Adolescència. Amb la presència del *CLIAlcoi i la col·laboració del *CIP FP *Batoi que realitzaren diversos tallers. Hi haurà inflables, rocòdrom i tirolina per a tota la família.

Igualment és important assenyalar que durant la setmana del 21 al 27 de novembre, es col·locarà la senyalística realitzada i dissenyada pel *CLIAlcoi en diversos parcs de la ciutat.

Recordem que els dies 4, 5 i 6 de novembre, va tindre lloc la setena trobada estatal de Consells Locals d’Infància d’UNICEF a Càceres. Van acudir 3 representants del Consell Local de la Infància i Adolescència d’Alcoi: *Yerai, Martina i Aitana acompanyats d’una de les dinamitzadores.

Finalment indiquem que divendres passat 11 es van presentar els nous representants *CLIA. Pròximament es produirà la sessió en ella que rebran la visita de la *Càtedra d’*Infància de la UPV.

La celebració del Dia Mundial de la Infància commemora l’aprovació per Nacions Unides de la Convenció sobre els Drets del Xiquet. La convenció és el tractat internacional de drets humans que se centra en els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents.

Els 54 articles que componen la Convenció recullen els drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics de tota la infància. La seua aplicació és obligació dels governs, però també defineix les obligacions i responsabilitats d’altres agents com els pares i mares, professors, professionals de la salut, investigadors i els mateixos xiquets i xiquetes.

La convenció significa un canvi en la consideració dels xiquets i les xiquetes com a subjectes actius amb plens drets (tenint en compte el procés evolutiu).

Després de 10 anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG i altres institucions, es va aconseguir aprovar el text final de la Convenció sobre els Drets del Xiquet el 20 de novembre de 1989, el compliment del qual seria obligatori per a tots els països que la ratificaren.

Finalment, la Convenció sobre els Drets del Xiquet va entrar en vigor en 1990, després de ser signada i ratificada pels primers 20 països, entre ells Espanya.

Així, cada 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància, que recorda l’aprovació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.

Alcoi té atorgat el reconeixement d’UNICEF de Ciutat Amiga de la Infància (*CAI) 2018–2022 des d’octubre de 2018.

Els pilars fonamentals d’aquest programa són, el disseny de polítiques públiques eficaces que es basen en la Convenció sobre els drets de la Infància; la promoció de la participació infantil i adolescent i l’impuls d’aliances entre tots els actors relacionats amb la infància en l’àmbit municipal.

Per a desenvolupar-los una de les actuacions que va realitzar l’Ajuntament d’Alcoi va ser posar en funcionament en 2017 funcionament el Consell Local de la Infància i Adolescència d’Alcoi, *CLIAlcoi, com a òrgan estable, permanent, participatiu, consultiu i representatiu dels i les menors d’edat del municipi.

“Alcoi és una ciutat amiga de la infància, una ciutat que mira amb els ulls de la infància i que treballa els seus drets. Durant aquest mes, el Consell d’Infància *CLIAlcoi ha preparat diverses activitats i una d’elles la podrem gaudir aquest dissabte 18. Així que, convidem als xiquets i xiquetes de la nostra ciutat i adolescents a celebrar el Dia Mundial de la Infància a Alcoi”, destaca la regidora d’Infància i Adolescència, *Aranza de Gràcia.

 


243