Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Alcoi ostentarà la vicepresidència de la Red Innpulso, representant a les 46 ciutats mitjanes espanyoles innovadores 

 

El municipi està integrat des de fa huit anys en el Consell Rector d’aquest organisme, del qual formen part 90 Ciutats de la Ciència i la Innovació, designades pel Ministeri

La Red Innpulso, que aglutina a les Ciutats de la Ciència i la Innovació, celebra aquest dijous, 7 de març, una sessió plenària per a renovar el seu Consell Rector. Es vota l’única candidatura que concorre i que ha sigut elevada per l’alcalde de Viladecans (Barcelona) perquè el municipi català ostente la presidència de l’organisme durant el període 2024-2027.

Aquesta candidatura proposa, a més, acompanyar-se de tres vicepresidències, cadascuna de les quals representarà a la resta de ciutats espanyoles de similar grandària al seu. Així, es planteja la designació de Salines com a vicepresidència per a les 16 ciutats menudes innovadores (municipis de menys de 20.000 habitants); Alcoi per a les 46 ciutats mitjanes (d’entre 20.001 i 100.000 habitants); i Màlaga per a les 28 ciutats grans (de més de 100.000 habitants).

El Consell Rector de la Red Innpulso es completarà amb altres 12 ciutats membres. Per a això, s’ha proposat una selecció de municipis que garanteix la representació ponderada entre aquestes tres categories, durant els quatre anys de mandat. En concret, per a les ciutats menudes, es planteja incloure com a membres del Consell Rector a tres representants (Els Sants de Maimona, Ermua i Ejea de los Caballeros); a altres cinc representants per a les ciutats mitjanes (Sant Boi, Les Fregues, Camargo, Alcalá de Guadaira i Avilés); i per a les ciutats grans es proposa nomenar altres quatre ciutats membre (Barakaldo, Barcelona, Valladolid i Vitòria/Gasteiz).

Tal com subratlla l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “ostentar aquesta vicepresidència suposa un reconeixement a l’estratègia i a la labor realitzada per Alcoi per a liderar polítiques d’innovació i sostenibilitat que tenen com a objectiu millorar la vida de la ciutadania, reforçar el teixit empresarial i avançar cap a una administració més eficient. És un honor per a Alcoi poder representar a totes les ciutats mitjanes espanyoles en la consecució d’aquests reptes”.

La Red Innpulso és un fòrum de trobada i de definició de polítiques locals innovadores on es comparteixen experiències i projectes, format per 90 ciutats espanyoles que han obtingut el reconeixement del Ministeri de Ciència i Innovació.

A través d’aquesta xarxa es potencia la col·laboració entre ajuntaments, compartint bones pràctiques. Actualment és un agent cada vegada més actiu de promoció de polítiques noves, com la compra pública d’innovació, el suport a les pimes i els emprenedors, la definició de criteris d’innovació, promovent i donant suport a la participació en projectes europeus.

Alcoi va obtindre el reconeixement de Ciutat de La Ciència i la Innovació, per part del Ministeri, en 2011 i forma part del Consell Rector de la Red Innpulso des de fa huit anys. Entre altres coses, això li ha permès ser una de les ciutats que compte, des de 2021, amb una Agència Local d’Innovació.

En tractar-se d’un municipi mitjà, això permet a l’Ajuntament comptar amb el 75% de cofinançament per a la contractació d’aquesta figura, fonamental per a impulsar la investigació aplicada i la transferència de coneixements entre els centres de formació i les empreses del territori, assessorar les empreses en la cerca d’ajudes o subvencions o fomentar la col·laboració i les aliances empresarials en projectes innovadors.

 


237