Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Alcoi presenta el seu Mapa de Demanda Primerenca

Alcoi presenta el seu Mapa de Demanda Primerenca

El mapa forma part del projecte “Nodos IoT Smart Alcoi” subvencionat per l’AVI
L’Àgora va acollir la jornada de presentació de resultats en matèria de Compra Pública Innovadora (CPI), emmarcada dins del projecte “Nodes IoT Smart Alcoi” que promou l’Ajuntament d’Alcoi i que ha sigut finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). El projecte “Nodes IoT Smart Alcoi” té, com a finalitat, desplegar una infraestructura de nodes IoT. Aquest nodes rebran informació, per exemple, a través de sensors i connectaran amb una plataforma d’informació global, per a tractar totes aquestes dades, que permetrà tindre informació i donar solucions a problemes futurs abans que es produïsquen.

Durant la jornada, a la qual han acudit més de 40 agents públic i privats, s’ha presentat el Mapa de Demanda Primerenca. El mapa analitza els reptes de la ciutat i busca solucions, aconseguint informació i gestionant-la per a avançar-se als esdeveniments i poder actuar amb previsió. S’han establert quatre àrees importants per a la ciutat: l’àrea social, on per exemple, estaria el projecte per a gent major no acompanyada; l’àrea d’infraestructures, on es podria, a través de sensors, monitorar els moviments dels vessants de la ciutat, per posar només un exemple; el d’edificis públics, on hi hauria cabuda per estudiar l’afluència de gent per saber recorreguts o hores punta, entre d’altres; i l’àrea econòmica per a tindre dades rellevants tant per a les administracions com per a les empreses. Aquest són només alguns exemples que poden canviar o ampliar-se depenent de les necessitats a les que haja de fer front la ciutat.

Per a que Alcoi puga comptar amb aquest nodes d’informació, que són solucions que a dia d’avui no estan en el mercat, es planteja un sistema de licitació que és la Compra Pública Innovadora. Però, per a poder posar en marxa aquest sistema es requereix formació, tant per al personal de l’administració com per les empreses que vulguen participar i oferir aquesta nova tecnologia, ja que aquest procediment de contractació pública s’ha utilitzat en poques administracions i la majoria d’elles, de grans dimensions.

Lorena Zamorano, regidora de Contractació, explica: «La Compra Pública Innovadora el que es permet és demandar solucions que encara no estan en el mercat i que les empreses ens puguen presentar les seues propostes. Amb el mapa de demanda primerenca, fem un pas més, i seguim aprofundint en la formació però també en la concreció del que necessita la ciutat. Sabem que els conceptes moltes voltes són abstractes però no es tracta de res més que tindre el màxim coneixement per a avançar-se a les coses i gestionar millor».

Durant la jornada, empreses amb una dilatada trajectòria en processos de CPI han compartit les seues experiències amb els agents locals perquè, tal i com explica Zamorano, «el que volem és que les empreses del territori coneguen com funciona la compra pública innovadora i puguen participar en les licitacions que es realitzen sota aquest sistema. Les nostres pimes estem segurs que poden aportar molt i donar resposta al que necessitem però, primer, han d’entendre com funciona el procediment de compra pública innovadora».

L’esdeveniment va comptar amb la intervenció de Guillermo Mas, Urban Innovation Manager de SUEZ Espanya i Amparo Mocholí, Enginyera I + D + i en l’àrea de Smart Grids en l’Institut Tecnològic de l’Energia. Gràcies a la intervenció d’aquests agents s’ha pogut acostar el procés de la CPI als agents locals amb l’objectiu de sensibilitzar i estimular la seua participació en les ofertes innovadores en els processos que es duguen a terme des de l’Ajuntament, a fi de poder donar resposta als principals reptes urbans del territori.


241