Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

El pròxim dimarts 27 comença el procés participatiu sobre mobilitat sostenible a l’Alcoià i el Comtat amb la participació de referents internacionals en matèria de mobilitat

 

  • La iniciativa consisteix en 5 sessions a l’Àgora d’Alcoi i està oberta a la participació d’entitats locals i associacions de les comarques, així com a la ciutadania en general.
  • L’objectiu de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat és comptar amb la col·laboració de la ciutadania per a definir el futur de la mobilitat a les comarques.

La Mancomunitat de l’Alcoià i El Comtat impulsa un procés participatiu sobre mobilitat sostenible per tal de conéixer les necessitats de la ciutadania en matèria de transport, així com per a dissenyar de forma col·laborativa possibles solucions als reptes als quals s’enfronta actualment el territori. El procés consisteix en cinc tallers que tindran lloc a l’Àgora d’Alcoi, oberts a entitats locals, associacions de les comarques i a la ciutadania en general, i que conduiran a la redacció d’un informe elaborat de forma col·lectiva. Es recomana inscripció prèvia en aquest enllaç.

A la primera sessió, que tindrà lloc el pròxim dimarts 27 de setembre a les 18.30 h, es comptarà amb la presència d’un dels referents internacionals en matèria de mobilitat, l’enginyer de camins  danés Ole Thorson, qui aportarà el seu coneixement en una conferència debat.

A la segona sessió, el 4 d’octubre, es constituiran diferents grups de treball perquè cada persona aporte la seua experiència específica en matèria de ruralitat, governança o serveis. Després, es comptarà amb la participació de Josep Enric García Alemany, consultor en polítiques públiques de transport, en una nova conferència-debat sobre Propostes de mobilitat aplicada en territoris rural-urbans. A partir de la tercera sessió, el 18 d’octubre, s’entrarà en matèria per tal de desenvolupar un informe de diagnòstic i un informe de priorització de propostes, el dia 25 d’octubre. Per últim, a la sessió final, el dijous 27 d’octubre, es durà a terme la presentació de l’informe final i un debat sobre mobilitat al territori.

Per tal de participar plenament, es recomana a les persones interessades que assistisquen a totes les sessions i que s’inscriguen amb antelació. Aquest procés participatiu es planteja com un espai en què deliberar col·lectivament i amb detall sobre l’estat actual i les millores necessàries de la mobilitat a l’entorn comarcal.

Un dels objectius principals de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat és millorar la qualitat de vida de la ciutadania de les comarques i, per a fer-ho, és essencial treballar per desenvolupar actuacions que milloren l’accés igualitari als serveis bàsics, els quals s’ubiquen principalment als municipis de major població. L’informe en què es reflectiran els resultats dels debats serà de gran utilitat per a la gestió pública, especialment, així com per a la investigació o el públic en general.

La Mancomunitat ja gestiona un dels principals transports que articulen les comarques, l’STU+, l’autobús que uneix l’Alcoià i el Comtat amb la Universitat d’Alacant i, a més, des del curs passat i donada la demanda ciutadana, amb els centres d’estudis de la Foia de Castalla. Encara que tothom pot fer ús del servei, aquest s’adreça específicament a l’alumnat de Formació Professional o universitari, a qui s’apliquen tarifes reduïdes.

El procés participatiu es podrà dur a terme gràcies al finançament del Servei de Transparència de la Diputació d’Alacant i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.


244