Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat presenta el Pla Jove 2023-2026

 

  • El document és un full de ruta per a determinar, partint d’un exhaustiu diagnòstic, les actuacions que es duran a terme des del departament de joventut de l’entitat.
  • Els principals objectius del pla són empoderar a la joventut dels municipis de menor població i col·laborar proporcionant les ferramentes que necessiten.

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ja té un full de ruta per a les actuacions que impulsarà el departament de joventut de l’entitat: el Pla Jove 2023-2026. La missió principal d’aquest treball és empoderar a la joventut i revitalitzar els municipis de la Mancomunitat centrant-se en els de menor població o en situació o risc de despoblament, per a fixar a la població jove, partint de valors com la vocació de servei públic, la gestió responsable i eficient dels recursos, la capacitat d’adaptació als canvis i la promoció de la coordinació i transversalitat entre institucions.

 

 

El document parteix d’un exhaustiu anàlisi de la situació del territori i, més concretament, de la joventut dels municipis que no disposen d’una àrea de joventut, per a plantejar quines actuacions són necessàries. Així, s’ha detectat una falta de participació de les persones joves, fet que implica la necessitat de la joventut d’aprendre a organitzar-se de manera activa i participativa. A més, el diagnòstic assenyala que cal facilitar l’accés als recursos d’informació juvenil, proporcionar educació i formació per a garantir el coneixement i l’accés als recursos educatius per a les persones joves.

Pel que fa a l’oci, es detecta una falta d’espais, així com d’activitats, recursos i serveis a disposició de les persones joves. De la mateixa manera, es destaca la necessitat de facilitar l’accés a la cultura, amb promoció de les activitats i recursos culturals del territori.

Dos dels principals problemes per a les persones joves, relacionats entre si, són el seu futur i la salut mental. El futur sembla incert i es considera que a les comarques hi ha poques oportunitats laborals, a la vegada que l’accés a l’habitatge i les perspectives d’emancipació semblen complicades.  A més, arran de la pandèmia, la joventut considera especialment necessari que es treballe pel benestar mental i la salut emocional.

Partint d’aquestes qüestions, es plantegen actuacions a dur a terme des de la Mancomunitat en cinc àmbits: participació i informació juvenil, educació i formació, oci educatiu i temps lliure, salut i benestar, i emancipació, habitatge, ocupació i futur laboral.

A partir de 2023, el departament de joventut de l’entitat començarà a posar en marxa aquestes actuacions, que passen per dur a terme de forma coordinada campanyes i mesures per a millorar com arriba la informació a la joventut, i posar a la seua disposició tots els recursos de què disposa la Mancomunitat per a millorar la seua qualitat de vida. Per a la supervisió del compliment del pla es constituirà una comissió de seguiment que s’encarregarà d’avaluar l’execució del pla i els seus resultats.

Per al diagnòstic s’ha emprat una metodologia quantitativa, però també qualitativa per tal d’obtindre informació directament de les persones joves. D’aquesta manera, a més de dades en relació a les característiques del territori i les persones que l’habiten, s’ha passat enquestes a la població jove i s’ha impulsat fòrums en què intercanviar idees amb la joventut i el personal dels ajuntaments.

El Pla Jove és una iniciativa de l’IVAJ per a coordinar els esforços dels diferents departaments de joventut del territori amb l’objectiu d’impulsar a la joventut a assumir un paper actiu en la presa de decisions al seu present i futur immediat.


238