Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

La reforma del Centre Cervantes Jove optimitzarà l’estalvi d’energia i introduirà una climatització més eficient

 

Les obres consisteixen en el reforç del forjat de planta primera, l’aïllament de la façana i la substitució de tota la seua fusteria, així com la renovació del sistema de climatització

La remodelació de l’edifici que actualment alberga el Centre Cervantes Jove (CCJ) avança a bon ritme, segons es va poder comprovar a començament la passada setmana en una visita municipal encapçalada per l’alcalde, Toni Francés; el vicealcalde, Jordi Martínez; i la regidora de Joventut, María Baca.

Les obres estan valorades en un milió d’euros i formen part de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI-Alcoidemà). Per això, estan cofinançades per la Unió Europea, a través del Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020 i per la Generalitat Valenciana, a través d’un conveni amb la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Durant la visita, els responsables de l’adjudicatària de les obres van explicar que, malgrat els problemes de subministrament existents en tota Espanya, confien que es complisquen els terminis dels treballs, estimats en nou mesos des del seu inici, el mes de juny passat.

De manera paral·lela a la neteja dels carreus de la façana, s’estan duent a terme la resta d’actuacions, consistents en el reforç estructural de part del forjat de la primera planta, a més d’una millora integral del la eficiència energètica, mitjançant la renovació completa de la fusteria exterior, que abastarà una superfície total de 310 m². Així mateix, en les façanes de l’edifici s’aplicarà un aïllant que contribuirà a reduir el volum a climatitzar i optimitzarà la transmitància tèrmica.

D’altra banda se substituirà el sistema de climatització, canviant la caldera de gas amb la qual fins ara funcionaven els radiadors per un sistema de bombes de calor d’alta eficiència, dissenyades per a aportar refrigeració a l’estiu i calefacció a l’hivern.

Segons subratlla la regidora Maria Baca, «aquesta actuació, a més de posar en valor un important element patrimonial com és l’edifici de Cervantes, millorarà la seua climatització i ajudarà a reduir significativament la despesa d’energia i l’emissió de CO₂ a l’atmosfera. Aquests són valors en els quals està basada la nostra estratègia de ciutat, que busca fer d’Alcoi una ciutat més sostenible i integradora».

Cervantes serà també un edifici intel·ligent, ja que tots els seus processos estaran automatitzats i centralitzats. D’altra banda, els sensors ambientals amb els quals comptarà estaran integrats en la plataforma de ciutat.

L’edifici que des de fa uns anys alberga el CCJ està protegit, per la qual cosa les actuacions s’estan duent a terme mantenint els elements de protecció i ornamentació de l’edifici en les degudes condicions d’estabilitat, salubritat i adorn públic. És una intervenció que s’ajusta plenament a les actuacions previstes en la fitxa del catàleg.


237