Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi UPV

La Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV finalitzarà amb neurociència i canvi climàtic

Les activitats conclouen el divendres 25 de novembre amb la diputada en el Congrés, Patricia Blanquer

 

La Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) contínua a bon ritme i encara la recta final. Aquest dijous 24 de novembre a las 19.30, Luis Miguel Martínez imparteix la seua conferència ‘El cervell il·lusionista’. L’últim dia serà el divendres 25 de novembre amb la conferència de Jerónimo López a les 19.30 h. Posteriorment, Patricia Blanquer, diputada en el Congrés, clausurarà la Setmana de la Ciència. Aquestes activitats tindran lloc en el Saló de Graus ‘Roberto García Payá’.

Luis Miguel Martínez Otero és professor de la Universitat Miguel Hernández i de l’Institut de Neurociències, centre mixt de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Dirigeix el laboratori d’Analogia Visual de l’Institut de Neurociències. Ha sigut seleccionat per l’European Research Council (ERC) en la convocatòria Synergy Grant 2020, per a desenvolupar el major experiment de percepció visual activa en condicions naturals i socials realitzat fins hui.

 

 

 

En la seua conferència ‘El cervell il·lusionista’ donarà resposta a Com aconsegueixen els mags fer-nos veure l’impossible? Quines interferències produeixen en els nostres processos cognitius? Com explica la màgia el funcionament del cervell? Els mags utilitzen efectes òptics i manipulen l’atenció; aconsegueixen que mirem, però que no vegem. S’aprofiten de les nostres predisposicions i de la fragilitat dels nostres records, perquè el secret de la màgia està en el funcionament de la nostra ment. En aquesta conferència proposa realitzar un viatge a través de la cognició humana; un recorregut per l’ampli món de l’atenció, la percepció, les memòries i les decisions. En fi, una visita guiada a la neurociència moderna, utilitzant la màgia com a lent per a comprendre el funcionament inconscient i automàtic dels nostres cervells.

Per part seua, Jerónimo López Martínez, imparteix l’última ponència. És catedràtic Emèrit de Geologia de la Universitat Autònoma de Madrid. Ha ocupat diversos llocs relacionats amb la investigació polar a Espanya i en organitzacions internacionals. Ha presidit el Scientific Committee on Antarctic Resesarch (SCAR) del 2012 al 2016.

El canvi climàtic actual i les seues conseqüències són recognoscibles a tot el món. No obstant això, existeixen unes certes zones on els efectes són especialment notables i transcendents per al conjunt del planeta. Es tracta dels territoris amb gel, en ser especialment sensibles al calfament i jugar un important paper en les condicions ambientals globals. La gran majoria del gel es troba a les regions polars i precisament allí estan les zones del món que en l’actualitat estan patint majors canvis a causa del calfament global. Per això, per les repercussions per al conjunt del planeta i pels extraordinaris registres existents per a conéixer canvis climàtics ocorreguts en el passat, la investigació en les zones polars resulta particularment rellevant en el context del canvi climàtic actual. En la conferència es comentaran, amb dades actualitzades, els canvis que estan ocorrent a l’Antàrtida i l’Àrtic, així com les seues repercussions globals. Es parlarà de la situació de les glaceres i del permafrost en aquestes regions i també a les muntanyes. Es comentaran els més recents descobriments i els diferents escenaris futurs per al clima i per a la pujada del nivell de la mar. En el context actual, s’ha de parar atenció a aquestes regions i recordar la necessitat de la cooperació internacional, de la qual cosa l’Antàrtida és un símbol i un exemple particularment destacable. També es recalcarà la importància dels acords per a la mitigació del calfament degut a les activitats humanes.

Èxit en totes les activitats

La Setmana de la Ciència ha omplit totes les activitats celebrades fins ara. Els últims ponents que han passat pel Campus d’Alcoi de la UPV han sigut Javier Sampedro, Pere Estupinyà, Cristina Monge, Manuel González, Sara Cazzoli i Jesús Victorino. A més, Kiko Moya i Ignasi Grau han mostrat un tastarqueològic romà en el Restaurant L’Escaleta.

L’etiqueta oficial del certamen en xarxes socials és #SCAlcoi22. La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación. També col·laboren la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada amb l’Ajuntament d’Alcoi; l’Obra Social Caixa Ontinyent i Multiscan Technologies.

 


239